Egy csapat feljutott az Everest csúcsára, de nem találta Suhajda Szilárd jeleit (Fotó: Kyocera Everest Expedíció 2023/Suhajda Szilárd)

 

Megírtuk, hogy Suhajda Szilárd csapata a hírek szerint két serpát küldött a 7900 méteren lévő négyes táborba, ám az explorersweb.com arról írt, hogy egy két ügyfélből és hat serpából álló csapat csütörtökön indult a négyes táborból a csúcs felé, s tudtak Suhajda eltűnéséről, de nem találták a magyar hegymászó jeleit.

„Most úton vannak visszafelé. Nem látták a magyar hegymászót” – mondta az Imagine Nepal vezetője, Mingma G az ExplorersWeb-nek.

Az Allie Pepper Adventures Facebook-oldalának beszámolója szerint Allie Pepper 8450 méteren tartózkodott és a csúcstámadást tervezte, amikor hóvihar csapott le a környékére.

FRISSÍTÉS: Suhajda felesége a közmédia megkeresésére arról beszélt, hogy a kinti logisztikát biztosító ügynökséggel állandó kapcsolatban vannak, s minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megkönnyítsék Suhajda lejövetelét. Szerda este két serpa indult a hármas táborból a 8000 méter magasan fekvő négyes táborba a magyar hegymászó elé.

„Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – négy kliens, nyolc serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a négyes tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak” – mondta Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége, aki arról is beszélt, hogy arra is gondoltak, hogy megállt Suhajda GPS-jeladója.

„53 vertikális méterre volt a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal (Suhajda korábbi mászótársa) és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk, elérte-e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – tette hozzá Suhajda Szilárd felesége. Legindi Tímea szerint nem szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de ez irreleváns ahhoz képest, hogy nagyon régóta mozgásban van. 

Egy csapat feljutott az Everest csúcsára, de nem látta Suhajdát
Suhajda Szilárd túl van az első akklimatizációs körön
Suhajda Szilárd készen áll a csúcsmászásra
Suhajda Szilárd bármelyik pillanatban felérhet a csúcsra!
Nem tudni, hol van Suhajda Szilárd az Everesten
Csapata továbbra is várja a Suhajda Szilárdról érkező híreket