Gyulay Zsolt: Fürjes Balázs méltón képviselné Magyarországot a NOB-ban

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 22:20
null
A MOB Fürjes Balázst kérte fel arra, hogy pályázza meg a NOB-tagságot (Fotó: Török Attila, archív)
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felkérte arra az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, Fürjes Balázst arra, hogy pályázza meg a NOB-tagságot.

Ahogyan azt lausanne-i riportunkban is érintettük, Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Ez a tisztsége 80. életéve betöltésével 2022. december 31-én megszűnt. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár.

Fontos tudni, hogy az új tagokat nem hazájuk nemzeti olimpiai bizottsága delegálja, hanem a NOB-tagok választják meg. Ha valakinek lejár a mandátuma, akkor a helyére megválasztott tag nem feltétlenül ugyanabból az országból kerül ki. NOB-tag az lehet, aki betöltötte a 18. életévét. Az új tagokat a NOB közgyűlésén választják meg.

Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak jelenleg 99 tagja van, tehát az országok több mint fele nem képviselteti magát a szervezetben – ezért is olyan értékes a tagság, és ezért is nagy szó, hogy Magyarországnak szinte mindig volt tagja a NOB-ban (1961 és 1964 között nem).

Március 27-én tette közzé az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke,Fürjes Balázs,hogy lemond miniszterhelyettesi megbízásáról, mert több új kihívással találta szembe magát. Ezek egyike, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság felkérte arra, pályázza meg a NOB-tagságot, amit óriási megtiszteltetésként élt meg.

„A magyar sport, az olimpiai család érdeke egyértelmű: fontos, hogy a következő években is legyen magyar tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A sportban és a sportért végzett munkája alapján, és tekintettel nemzetközi kapcsolataira, ismertségére – Bach elnök személyesen kérte fel őt a munkára a NOB Brisbane 2032 olimpiai előkészítő bizottságban –, a MOB elnöksége egyhangú döntéssel kérte fel Fürjes Balázst, hogy pályázza meg a NOB-tagságot. Dolgozunk azért, hogy meg is kapja, és drukkolunk, hiszen ha sikerül, méltó képviselete lesz Magyarországnak a NOB-ban” – mondta Fürjes Balázs felkérésével kapcsolatban a Nemzeti Sportnak Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik