Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Igaly Diána

N. T., L. Á., P. A.N. T., L. Á., P. A.
Vágólapra másolva!
2021.04.09. 09:23
null
Igaly Diána (Fotó: Nemzeti Sport)
Ötvenhat éves korában elhunyt a 2004-es olimpián, Athénban aranyérmet nyerő Igaly Diána. A hírt Nagy György, a magyar szövetség elnöke megerősítette a Nemzeti Sportnak.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben először 1983-ban mutatta meg magát a nemzetközi porondon, akkor aranyérmet nyert a junior Európa-bajnokságon. Ezután sorra ért el kiemelkedő eredményeket: megannyi dobogós helyezés mellett két-két egyéni és csapatvilágbajnoki címet ünnepelhetett, míg az Európa-bajnokságokon hat aranyérmet szerzett.

A női koronglövészet az ezredfordulón, Sydneyben debütált az olimpián, s Igaly rögtön bronzérmet nyert. Karrierjét 2004-ben, az athéni ötkarikás játékokon koronázta meg: a dobogó tetejére állhatott.

Így nyert olimpiai aranyérmet 2004-ben


A NAGY SKEET CSAPAT

Igaly Diána, Vasvári Erzsébet és Göbölös Ibolya.A nagy skeet csapat!

Közös pályájuk során két világbajnoki aranyat, egy ezüstöt és három bronzérmet nyertek, Európa-bajnokságon egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem lett csapatban a mérlegük. Érthetően a csapattársak összetörten nyilatkoztak lapunknak, hiszen mindvégig hittek abban, hogy Igaly Diána kikerül a kórházból.

„Nem tudom elfogadni azt, ami történt – mondja Vasvári Erzsébet, aki tíz éven át volt felkészítő edzője Igaly Diának és három éve közös utánpótlás programon dolgoztak együtt. - Nem tudom felfogni, mert pont az erő, a kitartás és a győzelem szavak jellemezték őt, és mindemellett egy végtelenül jó, kedves személyiség volt Dia, akivel kapcsolatban most annyi, de annyi emlék zúdul rám. Emlék, mert a mindennapos beszélgetéseinketsajnos már nem ejthetjük meg. A fájdalom mellett most egy dolgot biztosan tudok: mindenképpen megtaláljuk a módját annak, hogy megőrizzük az emlékét és ezt a páratlan pályafutást a jövő nemzedéke számára.”

„Emlékszem rá, amikor még kicsi lány volt. Jött a szüleivel a lőtérre és már hét-nyolc évesen lórumozott a lövőkkel, mert amikor a szülei lőni mentek, ő beszállt helyettük. Anya adj egy két forintost, ez volt a szlogenje és ahogyan a kártyában, úgy később a sportban is gyorsan tanult, nagyon sikeres ember lett. Rengeteg mindent megéltünk együtt, örömöt, kudarcot, küzdelmet, és hittem benne, hogy azzal az erővel, azzal a győztes énnel, ami mindig is benne lakozott, legyőzi a betegséget. Vártam, hogy csörögjön a telefon, hogy otthon vagyok már, minden rendben, ehelyett tegnap este egészen más hírrel hívtak... Akkor nem tudtam sírni, most egész nap zokogok, mert egy nagyon jó embertől, egy igazi baráttól, csapattárstól kell elbúcsúzni” – mondta lapunknak Göbölös Ibolya.

Igaly az MTI-nek 2015-ben, 50. születésnapja alkalmából adott interjúban versenyzői karrierét három szakaszra bontotta. Elárulta, hogy 1997-ben, amikor az első szakasz édesapja, a korábbi kiváló versenyző, Igaly Miklós halálával lezárult, ő a visszavonuláson is elgondolkodott, ám végül éppen apja szavai győzték meg arról, hogy folytatnia kell.

„Édesapám úgy halt meg, hogy már tudta, az ötkarikás indulás is elérhetővé vált a számomra, s nekem ugyan nem, de édesanyámnak azt mondta, hogy ott leszek. Amikor halála után anyukám elmondta mindezt, akkor döntöttem úgy, hogy folytatom, s noha addig is sikeres voltam, a következő évben világbajnokságot és ezzel kvótát nyertem” – mondta akkor Igaly, hozzátéve, hogy egészen az athéni olimpiai sikerig minden évben tudott komoly versenyt nyerni, a csúcson volt.-

Később komoly lőtérproblémákkal küzdött éveken át, a 2008-as pekingi játékokra ennek ellenére ki tudott jutni és ott a 13. helyen végzett, majd a londoni olimpiára is megpróbált kijutni, ám az már nem sikerült neki.

Kedden számoltunk be róla, hogy koronavírus-fertőzés okozta betegséggel kórházba került. Halálhírét Nagy György, a magyar szövetség elnöke megerősítette a Nemzeti Sportnak.

„Diánáról mindig azok a csodálatos emlékek fognak az eszembe jutni, amelyeket a 2004-es athéni és a 2000-es sydneyi olimpián adott a sportot szerető magyar embereknek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a helyszínen láthattam mindkét nagy sikerét, felejthetetlen élmény. A korongszakág a szívügye volt, amelyért a szövetségben alelnökként és saját egyesületében is odaadóan dolgozott. A magyar sportlövészet kiemelkedő személyisége, aki mindent kizárva tudott küzdeni a céljaiért, nagy harcos volt, borzasztóan sajnálom, hogy ezt a küzdelmet elveszítette, őszinte részvétem a családnak” – mondta Nagy György a Nemzeti Sportnak.

Igaly Diána világversenyeken 32 alkalommal állhatott dobogóra. Ötször volt az év sportlövője, 2019-ben életműdíjat kapott a Magyar Sportlövők Szövetségétől.

RÓLA MONDTÁK
Sike József, háromszoros egyéni világbajnok futócéllövő: „Nehéz szavakba önteni, amit most érzek, érzünk a sportágban mindannyian. Én azt az embert búcsúztatom a szívemben, aki iszonyatosan tudott dolgozni az eredményeiért, akinek példaértékű volt az alázata, aki végtelenül szerette az édesapját és sosem felejtette el azt, amit tőle kapott. Aki egészségesen élt, éppen ezért érthetetlen mindaz, ami megtörtént. Isten veled, Dia!”
Papanitz Zoltán kétszeres világbajnok pisztolyos: „Dia fantasztikus versenyző volt, ami miatt felnéztem rá, az az önmegvalósító, teremtő akarata volt, ami mindent áthatott. A világ csodálta a dinamikáját, többnyire az történt a versenyen, amit ő akart és elhatározott. Tele volt cselekvő akarattal nem csak a sportban, az életben is. És mindemellett egy végtelenül szelíd teremtés volt, aki senkire nem mondott rosszat és akiről senki sem tudott rosszat mondani. Gyomros most ez mindannyiunknak, nagyon nehéz feldolgozni, hogy nincs többé.”
Gombos Károly, Európa-bajnok koronglövő, pályatárs, korábbi szövetségi kapitány: „Mi jut eszembe Diáról? Hogy végigkacagtuk a világot, ő mindig is boldog, vidám, kedves ember volt, a sportban pedig az optimális versenyző, aki irdatlan módon tudott koncentrálni, küzdeni és mindent megtett a győzelemért. Már reggel hatkor lefutotta a tíz kilométerét, fitneszezett, gimnasztikázott, hogy minél jobb lehessen. Az elmúlt időszakban közösen törtük a fejünket a korongszakágon, ami egy kicsit elakadt az elmúlt évek során. Március 13-án írtam neki sms-t, hogy Cicuka, mi van, hogy legyen? Általában mindig azonnal írta a választ, ami most már tudom, nem érkezik meg soha.”
Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, NOB-tag: „Pályafutásom első olimpiáján, az athéni játékokon szerzett ezüstérmem után nagyon sokan megveregették a vállam a magyar sportolói csapatból, Dia is köztük volt. Rendkívül segítőkész, közvetlen sportolót ismertem meg benne, akinek megfogott a sportban és az életben szerezett jelentős tapasztalata – ma is jó szívvel gondolok vissza a rövid, de annál tartalmasabb beszélgetéseinkre az olimpiai faluban. Megdöbbentő és szomorú volt arra a hírre ébredni, hogy már nincs közöttünk... A bajnokok között is vannak bajnokok, Igaly Diana közéjük tartozott, halála a teljes olimpiai család hatalmas vesztesége. Azon sportolók egyike, akiknek a viselkedése, a munkája az egész pályafutásom alatt példa volt előttem: a legnagyobb győzelmét követően is meg tudta őrizni a sportolók legfőbb erényét, az alázatot, és mindvégig a fair play szellemében élte az életét.”
NÉVJEGY
Született: 1965. január 31., Budapest
Elhunyt: 2021. április 8., Budapest
Sportága: sportlövészet (skeet, dupla trap)
Klubjai: MHSZ KLK, BPLE, Igaly József LKSE
Eredményei: olimpiai bajnok (2004, skeet), olimpiai 3. (2000, skeet), olimpiai 13. (2008, skeet), olimpiai 42. (1992, skeet, nyílt verseny), 4x világbajnok (1998, 2002, skeet, egyéni; 1990, 1994, skeet, csapat), 2x vb-2., 5x vb-3., 5x Európa-bajnok (1991, skeet, egyéni; 1991, 1993, 1994, 1995, skeet, csapat), 4x Eb-2., 3x Eb-3., junior Európa-bajnok (1983, skeet, egyéni), junior Eb-2., 22x magyar bajnok (skeet, dupla trap)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik