Gyász: elhunyt a METE Broad Peak téli expedíció orosz-amerikai hegymászója

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 16:27
null
Alex Goldfarb (balra) és Szlankó Zoltán a Lobuche East csúcsán (Fotó: Magyar Expedíciós Társaság)
A magyar szervezésű nyolcezres expedíció egyik tagja, Alex Goldfarb akklimatizációs mászás közben zuhant le a 6209 méter magas Pastore Peaken – informálta a Nemzeti Sportot a Magyar Expedíciós Társaság.

 

December végén Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 méter magas Broad Peak téli megmászására indult Pakisztánba – olvasható a Magyar Expedíciós Társaság beszámolójában.

Szlankó és Goldfarb számára Pastore Peak alaptáborának megközelítése sem volt egyszerű, mivel rengeteg volt a gleccserhasadék. A hegyet közelebbről szemügyre véve Szlankó úgy ítélte meg, hogy túlságosan magas kockázattal járna feljebb mászniuk, ezért a visszafordulás mellett döntött, Goldfarb azonban egyedül folytatta a mászást.

A felek ezek után rádión tartották a kapcsolatot, s Goldfarb utoljára a Pastore Peak magas táborából jelentkezett be azzal, hogy a csúcsra indul és szombat este (január 18.) tér vissza az alaptáborba. Mivel a kijelölt időpontban nem jelent meg és nem tudtak vele kapcsolatba lépni, így a helyi hatóságok elrendelték a keresését.

Vasárnap felszíni keresőcsapat indult a Pastore Peakhez, amelynek Szlankó is tagja volt, viszont nem találták meg őt.

Goldfarb családja helikopteres keresést szervezett, amely január 19-én hétfőn zajlott.

A harmadik repülés alkalmával mintegy 5800 méteres magasságban láttak egy lezuhant holttestet, aki a ruházata színéből és felszereléséből ítélve, továbbá, hogy rajta kívül senki nem volt a hegyen, csak Goldfarb lehetett. A baleset körülményei egyelőre ismeretlenek.

Alex Goldfarb 57 éves volt, két doktori címet szerzett. Tanított a világhírű Harvard Egyetemen, számos orvosi témájú könyvet publikált. A COVID-19 világjárvány kitörése után New Yorkban a frontvonalban segített a betegek gyógyításában. A hegymászás volt az egyik szerelme, járt a 7134 méter magas Ibn-Szína csúcson (korábban Lenin-csúcs), az Aconcaguán, és tavaly télen Szlankó Zoltánnal közös nepáli expedíciójuk során megmászta a 6812 méter magas Ama Dablamot – emlékezett meg a Magyar Expedíciós Társaság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik