Fodrászból dartskirálynő

Vágólapra másolva!
2022.04.26. 21:56
null
Fallon Sherrocknak betegsége miatt versenyzés közben is oda kell figyelni a folyadékpótlásra (Fotó: PDC)
Címkék
Május 17-én Budapesten rendezik meg a Hungarian Darts Show-t, ahol maga a darts királynője, Fallon Sherrock is a tábla elé áll. (X)


Az egyik sztereotípia a dartscal kapcsolatban, hogy középkorú, sörhasú férfiak kocsmai játéka. A darts azonban szórakoztató hobbi mellett egy olyan népszerű sportág is, amelyet bárki játszhat kortól, nemtől, testalkattól, fizikai edzettségtől függetlenül, és amelynek 1978 óta rendeznek világbajnokságot. A férfiaknak és a nőknek külön szerveznek versenyeket, de egymás ellen is szoktak játszani. És bár korábban is győzött le nő férfit, az első női dartsos, aki férfi ellen mérkőzést tudott nyerni PDC világbajnokságon, az Fallon Sherrock volt 2019-ben. Ezzel a bravúrral az akkor 25 éves, eredeti szakmáját tekintve fodrász hölgy üstökösként robbant be a férfiak uralta profi dartsba.

Hobbiból hivatás

Fallon Sherrock dartsszerető családba született, ám ő csak 16-17 évesen, 2010-ben kezdett el játszani. Kezdetben inkább csak hobbi volt számára, de amint elkötelezte magát a sportág mellett, sorra jöttek a szép eredmények. 2014-ben vett részt az első BDO-s dartsvilágbajnokságán, ahol a nők mezőnyében a negyeddöntőig menetelt. 2014 a magánélete szempontjából is fontos év volt, ekkor született meg a kisfia. Az év végén kiderült, hogy súlyos vesebetegségben szenved, ami komoly törést jelentett felívelő karrierjében. Az immunkezeléseknek köszönhetően később állapota javult, és sikeresen kordában tudta tartani betegségét.

Új fejezet a darts történetében

Sherrock karrierjében az igazi fordulópont 2019-ben következett be, amikor kivívta, hogy a PDC világbajnokságán mérhesse össze tudását a férfiakkal. A PDC történetében egészen 2019. december 17-ig egy nő sem tudott győzelmet aratni férfi versenytárs ellen. Sherrock a londoni Alexandra Palace-ben Ted Evettset 3–2-re verte meg. A következő fordulóban is győzelmet aratott Mensur Suljovic ellen, de végül a harmadik körben búcsúznia kellett a világbajnokságtól. Ekkor kapta Sherrock a „A Palace királynője” becenevet.

Újabb mérföldkő

2021 újabb rekordokat és elsőségeket hozott Sherrocknak. A Grand Slam of Darts versenyen Sherrock a csoportkör második fordulójában 101.55 pontos körátlagával rekordot állított fel – még egy női versenyző sem dobott ilyen magas átlagot addig. Emellett a torna történetében neki sikerült elsőként nőként tovább jutnia az egyenes kiesés szakaszba, és végül egészen a negyeddöntőig jutott.

Fallon Sherrock 23 grammos Dynasty darts nyíllal játszik (Fotó: PDC)
Fallon Sherrock 23 grammos Dynasty darts nyíllal játszik (Fotó: PDC)


Május 17-én a Hungarian Darts Show-n élőben is találkozhatunk az elmúlt évek egyik legnépszerűbb női dartsosával. Mellette pedig olyan darts világsztárokat láthatunk még játszani, mint Gerwyn Price, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Wayne Mardle vagy a sportág élő legendája, a 16-szoros világbajnok, Phil Taylor. Az eseményen a darts nagyágyúi nem csak egymással mérik össze a tudásukat, de hazánk dartsszerető sportolóival, hírességeivel párba állva is összecsapnak.

Az ország első nagyszabású darts show-ját a Darts Event Kft. hozza el a dartsszerető közönségnek.

A Hungarian Darts Show főtámogatója az MVM és a Tippmix.

További információ és jegyvásárlás: https://www.dartsevent.com/

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik