FIDE: úgy tűnik, az oroszok a sakkolimpiát is elfelejthetik

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.16. 13:25
null
Jan Nyepomnyascsijék jelen állás szerint nem indulhatnak a sakkolimpián (Fotó: AFP)
A nemzetközi szövetség (FIDE) a hivatalos Facebook-oldalán bejelentette, hogy visszavonásig felfüggeszti a fehérorosz és az idén nyáron esedékes sakkolimpián favoritnak számító orosz csapatot, amely így nem vehet részt a szervezet által rendezett versenyeken.

 

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de nem a saját országuk színeiben, hanem a FIDE-zászló képviseletében. Érdekesség, hogy a FIDE-nek orosz az elnöke, Arkagyij Dvorkovics áll a szervezet élén.

Emil Sutovsky, az izraeli főigazgató így nyilatkozott a FIDE-rendeletről: „Úgy gondolom, hogy igazságos döntés született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, s felfüggesztjük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől – még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg.”

Ez a határozat az idén nyáron esedékes sakkolimpia szempontjából különösen fontos, amelyen így jelen állás szerint egyik ország válogatottja sem vehet részt – az oroszok a torna egyik legnagyobb esélyesének számítottak volna. A FIDE február 25-én bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem Moszkvában rendezi a viadalt. Március 15-én derült fény arra, hogy az orosz főváros helyett az indiai Chennai ad otthont a sakkolimpiának.

A pontos menetrendet egyelőre nem közölték, de az biztos, hogy a rangos sportesemény július vége és augusztus eleje között lesz, közel az eredetileg tervezett időponthoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik