Félt otthagyni a villanyszerelést – bemutatjuk az új dartsvilágbajnokot

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.01.02. 13:47
null
Rob Cross meseszerű villámkarrierjének még csak az elején jár… (Fotó: AFP)
Valószínűtlen, hollywoodi történet Rob Crossé. Úgy nyerte meg a dartsvilágbajnokságot Londonban, hogy bő egy éve még csak az álmaiban szerepelt ez. Ráadásul az életét inkább a szakmájában dolgozva, villanyszerelőként képzelte el. Aztán minden megváltozott, és példátlan gyorsasággal feljutott a csúcsra. Portré az új világbajnokról.



Ha valaki azt mondja körülbelül egy hónapja, hogy egy tar fejű fiatalember nyeri meg a dartsvilágbajnokságot Londonban, rengetegen bólogattak volna, hogy „Így van, Michael van Gerwent aligha győzi le bárki is, mostanában annyira jó formában dobálgat”. De a sors úgy határozott, hogy csak félig legyen igazuk. A szintén kopasz, 27 éves angol Rob Cross ugyanis a végletekig kiélezett elődöntőben felülmúlta Van Gerwent, majd a fináléban a búcsúzó legendával, Phil Taylorral is végzett.

A döntő teljes felvétele



Mondhatni jutalomjátékkal, ugyanis a Sid Waddell-trófeáról döntő mérkőzéséig többször is hajszálon múlt a sorsa. A második fordulóban a szintén angolMichael Smithnek két meccsnyila is volt ellene, de kihagyta. A negyeddöntőben a belga Dimitri Van den Bergh is alaposan megszorongatta, és Cross csak a végén, döntő szettben tudta kiharcolni a továbbjutást. Az elődöntőben a korábbi címvédő, a világelső holland Van Gerwen hatszor is kidobhatta volna a vb-ről.

Miután megszerezte a világbajnoki elsőséget, volt, aki a darts Leicester Cityjéhez hasonlította az eredményét. Annyiban sántít ez a hasonlat, hogy a vb előtt nem fizetett 5000-szeres pénzt. Sőt, a sorsolás után az esemény névadó szponzora, a William Hill Phil Taylorral és Peter Wrighttal holtversenyben a harmadik helyre tette az esélyesek között, kilencszeres összeget ígérve. Tehát a Pemburyben született Crosst már a vb-t megelőzően is az egyik favoritként említették. Végül aztán elképesztő sztori teljesedett be.

Pilkolino nevű fórumozónk írta a döntő után, hogy „asszem ezt a srácot innentől hiába hívjuk, hogy szerelje meg a lámpát”. Senkinek nem kívánunk olyan szörnyűséget, hogy menjen tönkre a villany a lakásában, de bő egy éve még talán megszerelte volna, ha őt hívják. Hiszen villanyszerelőként dolgozott, innen ered a „Voltage” (Feszültség) versenyzői beceneve is.

Rob Cross egy páros dartsversenyen körülbelül egy éve pontosan hét fontot (2500 forint) nyert.



Vázlat arról, hogy milyen rövid idő alatt honnan hova jutott el:

2016 decemberében még villanyszerelőként dolgozik, 2017 januárjában profivá válik, februárban megnyeri az első pénzdíját (250 fontot – 88 ezer forintot), márciusban megszerzi az első tornagyőzelmét (a Players Championship 3. állomásán), júliusban bemutatkozik a World Matchplayen (a 2. fordulóban kap ki Adrian Lewistól), majd 2018. január 1-jén megnyeri a világbajnoki címet.




Persze, ezeken kívül is voltak eredményei. A 2016-os UK Openen eljutott a 4. fordulóig, a legjobb 32-ig, ahol Michael van Gerwen állította meg. A PDC Challenge Touron több versenyt is megnyert (ebben a sorozatban azok indulhatnak el, akik nem szereztek jogot a PDC fő tornáin való részvételre).

E teljesítményének köszönhetően 2017 januárjában már profiként jegyzik a PDC-nél. Februárban nyeri meg a korábban említett első, 250 fontos pénzdíját a UK Open selejtezőjében, Norwichban. Márciusban diadalmaskodik a Players Championship 3., majd májusban a 12. állomásán.

Taylor nagyon dicséri
„A karrierem végén vagyok, ő meg az elején, szóval nem igazán passzoltunk össze. Rob briliáns játékos. Könyörtelen volt, folyamatosan nyomás alatt tartott. Én voltam ilyen fiatalabban. Sok van meg benne, ami bennem is. Elhivatottá vált, figyelt és tanult, és a játékosok így általa egy nagy problémával találták magukat szembe. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Adrian Lewis! Most kaptatok valakit, aki eltökélt, és nyerni akar.”

Az év második felében sorra éri el a döntőket a legjobbak ellen is Többek között. szeptemberben Michael van Gerwentől kap ki a Német Nagydíj (German Darts GP) döntőjében, viszont megveri a skót Peter Wrightot a Players Championship 19. állomásának fináléjában. Szintén a holland győzi le októberben az Európa-bajnoki fináléban, ám ugyanebben a hónapban felülkerekedik az angol Adrian Lewison a Players Championship 21. állomásának "aranymérkőzésén”.

Előretörését persze nem úgy kell elképzelni, hogy hirtelen nyilakat kezdett el dobálni, és kiderült, tehetsége van hozzá. Crossnak nagyon régen hobbija a darts, és saját bevallása szerint már 15 éve álmodott a 2018. január 1-jei érzésről.

Nehezen indult be a versenyzői karrierje, mivel ott volt a családja. Erről is beszélt pár napja a Van Gerwen elleni győztes elődöntő után, és elmondta, hogy három gyermekéről kellett gondoskodnia anyagilag, márpedig a villanyszerelői állás biztos pénzt ígért a PDC hiénáival szemben. A már említett 2016-os UK Open selejtezőjében való indulásra is szinte a nagybátyjának kellett elvonszolnia.

Elmondása szerint a kutyájával tett séták a hastingsi tengerparton nagyban segítették, hogy kitisztuljon a feje, és elhatározza, hogy belevesse magát a profi darts világába. „Sok időt töltöttem a családomtól távol, mivel ez az élet ezt követeli meg, de nagyon támogatnak. Önbizalmat kapok tőlük, és felvidítanak, ha nem érzem magam olyan jól. A győzelem is segít. Az a célom, hogy el tudjam látni a gyermekeimet, és jobb életet tudjak nekik biztosítani.”

Világbajnoki győzelmével 400 ezer fontot nyert (140 millió forint), így Rob Cross a harmadik helyre lépett előre a világranglistán (a vb-t még 20. kiemeltként kezdte meg), ám feltett szándéka, hogy ne csak a vb-címet, hanem a világelsőséget is átvegye Michael van Gerwentől.

A legjobb úton halad e felé.

A PDC VILÁGBAJNOKI DÖNTŐI
1994 Dennis Priestley Phil Taylor 6:1
1995 Phil Taylor Rod Harrington 6:2
1996 Phil Taylor Dennis Priestley 6:4
1997 Phil Taylor Dennis Priestley 6:3
1998 Phil Taylor Dennis Priestley 6:0
1999 Phil Taylor Peter Manley 6:2
2000 Phil Taylor Dennis Priestley 7:3
2001 Phil Taylor John Part 7:0
2002 Phil Taylor Peter Manley 7:0
2003 John Part Phil Taylor 7:6
2004 Phil Taylor Kevin Painter 7:6
2005 Phil Taylor Mark Dudbridge 7:4
2006 Phil Taylor Peter Manley 7:0
2007 Raymond van Barneveld Phil Taylor 7:6
2008 John Part Kirk Shepherd 7:2
2009 Phil Taylor Raymond van Barneveld 7:1
2010 Phil Taylor Simon Whitlock 7:3
2011 Adrian Lewis Gary Anderson 7:5
2012 Adrian Lewis Andy Hamilton 7:3
2013 Phil Taylor Michael van Gerwen 7:4
2014 Michael van Gerwen Peter Wright 7:4
2015 Gary Anderson Phil Taylor 7:6
2016 Gary Anderson Adrian Lewis 7:5
2017 Michael van Gerwen Gary Anderson 7:3
2018 Rob Cross Phil Taylor 7:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik