Szatmári András, Csipes Tamara, Rasovszky Kristóf és Péni István is ott volt a könyvbemutatón (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az idén négy világbajnokságnak adott otthont Magyarország, az asztalitenisz nem, ugyanakkor a kajak-, az öttusa- és a vívó-világbajnokság olimpiai kvótaszerző esemény volt – pusztán ez az adat is mutatja, sporteseményekben és -eredményekben gazdag esztendőt zárt az ország. A történések természetesen muníciót adtak a hagyományosan megjelenő sportévkönyvnek, a Magyar Sportújságírók Szövetsége által működtetett Nagy Béla-program támogatásával megvalósuló a Sport 2019-nek.

„A világunkban kevés olyan érték van, amelyet ne kezdett volna ki valaki vagy valami, de az olimpiai eszme és mozgalom biztos pont, nekünk, magyaroknak is, amelyhez igazodunk – fogalmazott Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője. – Kellenek az értékek, a tradíciók, ezért is fontos az évről évre megjelenő évkönyv is.”

Bemutatták a Sport 2019 évkönyvet (Fotó: Tumbász Hédi)

A sajtótájékoztatón szóba került a nemek aránytalansága is, mennyivel több férfi dolgozik a szakmában: Szöllősi György is arról beszélt, ezen változtatni kell, a „saját házunk táján söprögetve” is.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével az idén világbajnokságot nyerő Csipes Tamara (kajak) és Rasovszky Kristóf (úszás), továbbá az ugyancsak eredményes évet záró Szatmári András (vívás) és Péni István (sportlövő). A sajtótájékoztatón bejelentették a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Közművek Zrt-vel való együttműködést, amelynek a mostani formájában új, hiszen korábban az NKM már támogatta a MOB-ot.

A több mint 70 szerző – köztük a Nemzeti Sport 18 munkatársa – közreműködésével megvalósuló, több mint 500 oldalas Sport 2019 című könyv 7940 forintért vásárolható meg a Líra terjesztésében.