Év Sportolója Gála: Sport plusz foci

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
2019.02.08. 08:53
null
Egy évvel ezelőtt Nikolics Nemanja lett az Év labdarúgója, a díjat Szabó Katalin négyszeres olimpiai bajnok tornásztól és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnöktől vette át(Fotó: Török Attila)
Míg a legjobb férfi és női futballistáról a sportújságírók szavaztak, az Év magyar góljáról a szurkolók döntenek.

Örök vita tárgya, hogyan kellene kezelni nemcsak az Év sportolója gálán, hanem tágabb értelemben, az egész sportvilágon belül is a labdarúgást, amely megközelíthetetlen népszerűsége folytán mindig is különleges – ha úgy tetszik, kiváltságos – helyzetben van. Tudjuk, hogy még az olimpiai mozgalom sem igazán tudja, hogyan viszonyuljon az emberiség legnagyobb tömegérdeklődést vonzó játékához, amelynek saját „olimpiája” is van a világbajnokság révén. Egyébként is nehéz rangsorolni az egymástól eltérő sportágakban nyújtott teljesítményeket, de még nehezebb bármelyiket is megversenyeztetni a futballban elért eredményekkel, hiszen a labdarúgás jóval nagyobb teret kap a médiában is.

2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház
2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház

Az Év sportolója-szavazást immár 61 éve kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége jelenlegi vezetősége ezért négy évvel ezelőtt úgy határozott, a gálán külön kategóriát képezzenek a futballisták, akik közül megválasztják a legjobb férfi és női játékost, valamint díjat kap az Év magyar gólja is.

Hazánkban játszó külföldi futballistákra is lehetett szavazni, de ezúttal három magyar játékos került be a legjobb három közé – igaz, ketten is külföldön játszanak. Viszont mindketten a négy legerősebb európai liga közé sorolt német Bundesliga élvonalában légióskodnak. Gulácsi Péter az élmezőnybe tartozó RB Leipzig kapuját védi.

„A legtöbb játékos nem az egyéni díjak miatt futballozik, ugyanakkor nincs olyan labdarúgó, akinek ne esne jól az elismerés – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Gulácsi Péter.Ha kizárólag a saját teljesítményemet nézem, pályafutásom legszebb éveinek egyikén vagyok túl, de a mostani díjnál talán fontosabb, hogy jövőre a magyar labdarúgó-válogatott jelölt legyen az Év csapata címre – az ugyanis azt jelentené, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra.”

A szintén a Bundesligában, a Hoffenheimben szereplő csatár, Szalai Ádám összesen nyolc gólt szerzett 2018-ban a német bajnokságban, és csapatával próbára tehette magát a Bajnokok Ligája csoportkörében is. A válogatottban az utolsó őszi meccseken lendült igazán formába, az utolsó három Nemzetek Ligája-mérkőzésen négy gólt szerzett.

„Megtisztelve érzem magam hogy az elmúlt évben nyújtott teljesítményem alapján bekerültem az első háromba – mondta Szalai Ádám. – Remélem, ez az esztendő legalább olyan sikeres lesz, mint amilyen a tavalyi volt. S hogy melyik gólomat tartom a legszebbnek? Nos, az észtek elleni látványos volt, meg aztán hosszú idő után találtam be ismét a válogatottban, de nagyon közel áll a szívemhez a Dortmund elleni gólom is. Azzal ugyanis jelentős mértékben hozzájárultam ahhoz, hogy a Hoffenheim története legjobb eredményét elérve harmadik helyen végezzen a Bundesligában.”

Az itthon játszókat képviseli a top 3-ban a Mol Vidi FC belső védője, Juhász Roland, aki 35 évesen pályafutása legszebb napjaira emlékeztetően futballozik, miközben már háromszor volt az Év labdarúgója Magyarországon. Kulcsszerepe volt a székesfehérváriak bajnoki elsőségében, és különösen ragyogóan játszott a nemzetközi kupaporondon.

A nőknél állandósította a helyét a legjobb háromban Csiszár Henrietta, Jakabfi Zsanett és Vágó Fanny, egy évvel ezelőtt ugyancsak ők maradtak versenyben a díjért. Az elmúlt két évben Jakabfi Zsanett győzött, és most sem esélytelen, hiszen a VfL Wolfsburggal megnyerte a legerősebb női ligát, a német bajnokságot, és pályára lépett a Lyon elleni – vesztes – BL-döntőben is.

„Akárki győz, örülni fogok, mindkét vetélytársam megérdemelné, mindhárman keményen megdolgoztunk érte, hogy újra itt legyünk. Őszintén szólva kicsit meglepett a jelölésem, mert idén kevesebb játéklehetőséget kaptam, és objektíven nézve nem biztos, hogy ebben az évben a legjobb három között van a helyem” – szerénykedett Jakabfi Zsanett.

Felvezető, 1. rész: Sport és művészet randevúja
Felvezető, 2. rész: Fellibbent az első függöny
Felvezető, 3. rész: A legjobbak a legjobb helyen
Felvezető, 4. rész: Reflektorfényben

Nem teljesen így látja Csiszár Henrietta, a Bayer Leverkusen játékosa.

„Idén is Zsani az esélyes, szinte mindent megnyert, de most talán kiegyenlítettebb lesz a versenyfutás – fogalmaz Henrietta. – Én a Leverkusennel a tavasszal a feljutásért harcoltam, el is értük, most a bennmaradásért küzdünk, bízom benne, hogy hasonlóan sikerrel. Óriási élmény, hogy csapatkapitányként vezethetem a társaimat.”

A harmadik jelölt, Vágó Fanny az SKN Sankt Pölten színeiben bajnok, kupagyőztes és gólkirálynő lett, és immár játékos-edzője is csapatának.

„Édesapámtól értesültem, hogy megint jelölt vagyok, ő látta a tévéközvetítésben, hívott rögtön, nagyon büszkék rám anyukámmal – mondta Fanny. – Bár kétszer már voltam az Év női labdarúgója, a sikert sosem lehet megunni.”

Tudta-e?
A gálán újra egymás mellett – ha nem is játszik, de – állhat az újpesti futballtörténelem legnagyobb csapatának két klasszis csatára: az Év magyar góljáért járó díjat Fazekas László és Dunai Antal adja át közösen. 1969 és 1975 között zsinórban hét bajnoki címet nyertek együtt, Fazekas összesen kilencszeres magyar bajnok. Mindketten olimpiai bajnokok (1968, Mexikóváros), mindketten európai ezüstcipősök, Fazekas 92-szeres, Dunai 31-szeres válogatott. A Belgiumban élő Fazekas László a gála miatt érkezik haza Magyarországra.

Az Év magyar gólja díj az egyetlen, amelyről nem a sajtó képviselői döntenek, hanem a szurkolók, akik az M4 Sport honlapján adhatják le a voksukat egészen február 14-éig. A díjat a FourFourTwo angol szaklap magyar kiadása hívta életre 2011-ben, akkor még egy tíztagú szakmai zsűri döntött az odaítéléséről, de 2015 óta az MLSZ és az MSÚSZ közösen adja át az Év sportolója gálán, és a FIFA Puskás-díjának mintájára a zsűri helyett már a közönség dönt. Immár nem csupán nagypályás férfimeccsen esett gólok szerepelhetnek, hanem női, futsal- és strandlabdarúgó-meccsen születettek is. A legjobb háromba viszont két NB I-es és egy Európa-liga-csoportmeccsen esett gól került be. Utóbbi azért is különleges, mert a francia Loic Nego (Mol Vidi FC) lőtte a Chelsea-nek, de a szabályok ezt lehetővé teszik, hiszen a jelölésnél bárhol a világban magyar játékos által szerzett, vagy bármilyen nemzetiségű labdarúgó által Magyarországon elért gól vehető számításba.

Nego gólja 2:35-től

Bódi Ádám érintés nélkül becsavart szögletgóllal vesz részt a versenyben. A debreceni középpályás a Paks elleni meccs 93. percében ezzel döntötte el a találkozót.


„Tudtam, mikor hirdetik ki a jelölteket, az interneten követtem a bejelentést, bíztam benne, hogy én is benne leszek a háromban, hiszen igazán ritka az ilyen gól, ráadásul három pontot ért – mondja Bódi Ádám. – Pontrúgásból sok gólt szereztem már, de ilyet még nem.”

Az FTC középpályása, Sigér Dávid a harmadik jelölt, ő az MTK ellen lőtt bombagólt.


„Már az is meglepett, hogy a legszebb tíz gól közé bekerült az enyém – árulta el a Nemzeti Sportnak. – Épp böngésztem az interneten, amikor megláttam, hogy négy perc múlva kezdődik a sajtótájékoztató, be is kapcsoltam gyorsan a tévét, és nagyon boldog voltam, amikor láttam, hogy a három közé is bekerült a gól. Most már azt mondom: reális esély van akár a díj elnyerésére is. Pedig nem is mozgósítottam az ismerőseimet, hogy szavazzanak, mint megtudtam, megtették maguktól is.”

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek