Év sportolója gála: Micsoda mezőny!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.11. 08:37
null
Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)
A hatszoros győztes és címvédő Hosszú Katinka két kihívója, Babos Tímea és Kozák Danuta a parasportolóknál a három éve győztes Gyurkó Alexandrának van esélye duplázni.

 

 

Megtartja-e királynői trónját az elmúlt öt év mindegyikében a legjobb női sportolónak választott, összesen hatszoros győztes Hosszú Katinka, vagy eljött a pillanat, amikor egyeduralmának vége szakad? Ez a kérdés tartja izgalomban a sporttársadalmat az Év női sportolója díjra jelöltek kapcsán. Az elmúlt években – leszámítva a 2016-os esztendőt, amikor hozzá hasonlóan Kozák Danuta is három aranyéremmel tért haza a riói olimpiáról – kétség nem férhetett az úszónő elsőségéhez. Idén azonban rendkívül szoros verseny ígérkezik.

Az egyik kihívó a teniszező Babos Tímea, aki egy évvel ezelőtt a cseh Andrea Hlávacková oldalán a női páros világbajnokaként szerepelt a legjobb háromban, és most ezt megfejelve, immár a francia Kristina Mladenoviccsal, Australian Open-bajnokként, US Open-döntősként és párosvilágbajnokként, vegyes párosban az indiai Rohan Bopannával Australian Open-döntősként érdemelte ki az elismerést, ráadásul július után három hónapot a páros-világranglista élén állt. Mindemellett 2018-ban egyesben megnyerte a tajvani WTA-tornát, míg Monterreyben döntőt játszott. „Örülök, hogy ismét a legjobb háromban vagyok, az különösen megtisztelő, hogy Katinkával és Danutával lehetek dobogós. Fucsovics Marci jelölése a férfiak között meg még boldogabbá tesz – mondta lapunknak Babos Tímea. – Fantasztikus, hogy ennek a kis országnak ennyi jó sportolója van. Bármi is lesz az eredmény, az este biztosan fenomenális lesz, izgatottan várom.”

Babos Tímea (Fotó: Koncz György)
Babos Tímea (Fotó: Koncz György)

 

Tudta-e?
Még mindig lehet jelentkezni az idei gála február 13-i főpróbájára. Idén először adódik lehetőség, hogy fiatal sportolók és edzőik teljes egészében – tulajdonképpen elsőként – megnézhessék a teljes műsort, és találkozzanak, beszélgessenek, esetleg közös fotót is készítsenek korábbi legendás sportolókkal és híres előadóművészekkel, így mások mellett Csollány Szilveszterrel, Tóth Ivett-tel, Puskás Petivel, Caramellel, Kovács Katival vagy Rúzsa Magdival. Jelentkezni a foproba@sportujsagirok.hu oldalon lehet.

A másik „ellenjelölt” az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki kislánya 2017. júniusi születése után régi formájában tért vissza a vízre, és lett 2018-ban is a világ kajakkirálynője. Somogyi Béla tanítványa júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon megnyerte az 500 egyest, és tagja volt a győztes 500-as négyesnek, míg 200 egyesben ezüstöt szerzett. Augusztusban aztán tarolt a montemor-o-velhói világbajnokságon, ahol mindhárom 500 méteres olimpiai számban győzött: az egyes mellett párosban Kárász Anna társaként, a négyesben Kárásszal, Medveczky Erikával és Bodonyi Dórával lett első.

2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház
2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház

A címvédő Hosszú Katinka hosszabb pihenő és edzőváltás után a nyári glasgow-i nagy medencés Európa-bajnokságon megnyerte a 200 vegyest, majd a decemberi, hangcsoui rövid pályás világbajnokságon ismét régi fényében csillogott: győzött 100, 200 és 400 vegyesen, továbbá 200 pillangón, és ezüstérmet szerzett 100 háton. „Először is gratulálok Timinek és Danutának – fogalmazott Hosszú Katinka. – Egy évvel ezelőtt valószínűleg nem sokan hittek benne, sőt, talán én magam sem, hogy a 2018-as év második fele ilyen sikereket hoz nekem, és ismét a legjobb háromba kerülök az év sportolója választáson. Nagy megtiszteltetésnek tartom, és örülök, mert ez azt jelenti, hogy az újságírók is elismerik az eredményeimet.”

A fogyatékosoknál Ekler Luca, Gyurkó Alexandra és Pap Bianka jelölt a díjra.

A szombathelyi születésű Ekler Luca immár egyetemi tanulmányai miatt a TFSE sportolója, a sportpályafutását integráltan, az épek között kezdte. 2017 óta versenyez paraatlétikában is, 2018-ban szinte berobbant a nemzetközi élmezőnybe. Tavalyi teljesítménye csúcspontjaként a berlini paraatlétikai Európa-bajnokságon távolugrásban fölényesen maga mögé utasította a teljes mezőnyt – világcsúcstartóként ő volt a verseny első számú favoritja, Párizsban érte el 547-es csúcsát –, míg 200 méteres síkfutásban bronzérmet nyert. „Mivel nekem ez lesz az első gálám, mindenképp azt tudom mondani, hogy izgulok, és rendkívül kíváncsi vagyok, hogyan szerveznek meg egy ilyen rangos rendezvényt – mondta Ekler Luca. – Nagyon várom, hogy találkozhassak a többiekkel és más tehetséges sportolókkal.”

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2015 óta választja meg a legjobb fogyatékos sportolókat a szövetség helyett, első ízben Gyurkó Alexandra nyert, aki most is jelölt.

Gyurkó Alexandra
Gyurkó Alexandra

2018-ban az esztendő fő versenyén, a Cagliariban rendezett Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 400 méteres gyorsúszásban és 100 méteres hátúszásban, második helyen végzett 50 háton, 50 gyorson és 100 gyorson.

„Amikor megtudtam, hogy bekerültem, szinte örömkönnyekben törtem ki, mert a magyar sportnak tényleg ez a legnívósabb gálaeseménye. Nagyon várom már, nagyon kíváncsi vagyok, és nagyon izgulok is, mert Luca és Bianka is eredményes évet zárt – osztotta meg velünk érzelmeit Gyurkó Alexandra. – A családi körben mindenki végtelenül boldog, és ők is nagyon izgulnak értem.”

Pap Bianka
Pap Bianka

Ugyancsak úszó a 19 éves Pap Bianka, a harmadik lehetséges győztes, aki a 2018-as dublini paraúszó Európa-bajnokságon megvédte elsőségét 100 méteres hátúszásban, ezüstérmet szerzett 400 méter gyorsúszásban, valamint bronzérmet 200 méter vegyesen. 2017-es világbajnoki címe óta az utóbbi négy világversenyről tizennégy éremmel tért haza. Az év sportolója választáson kategóriájában harmadszor került a legjobb három közé. „Nagyon örülök neki, és már alig várom a csütörtöki gálát – mondja Pap Bianka. – Az idén is sikerült hasonló eredménnyel zárni, mint a tavalyi és tavalyelőtti gálán, akkor második, illetve harmadik lettem.”


Az összeállítást készítette:
Bodnár Zalán, Klein Ron, Kovács Erika, Mihályi András

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik