Év Sportolója Gála 2019: ki lesz a befutó az edzőknél?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.11. 11:26
null
Tavaly az olimpiai bajnok rövid pályás férfi gyorskorcsolyaváltót felkészítő Csang Csing Lina és Bánhidi Ákos érdemelte ki az év edzőjének járó elismerést (Fotó: Tumbász Hédi)
Öt éve már újra egy kategóriát képeznek a klubedzők és a szövetségi kapitányok, és díjazzák a fogyatékos sportolókkal foglalkozó szakembereket is az Év Sportolója Gálán.

 

Az edzők kategóriájával 1985-ben bővült ki az 1958-ban útjára induló, idén 62. alkalommal kiírt Év sportolója választás, és máris dilemma elé állította a szavazójogukkal élő sportújságírókat, hogy miként hasonlítható össze a klubedzők és a szövetségi kapitányok munkássága. Márpedig elsőként rögtön a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Mezey György nyerte el a díjat. A szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége aztán 1995-ben kettébontotta a két kategóriát, külön választottak legjobb edzőt és legjobb szövetségi kapitányt, ám 2015-ben újra egyesült a kettő, miután a szövetség új vezetősége úgy érvelt: így még értékesebb a győzelem.

Ezúttal biztosan új győztest hirdetnek, mivel a versenyben maradt három jelölt egyike sem nyerte el korábban az év edzőjének járó trófeát. Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője az egyik jelölt, aki 2018-ban vette át a munkát a női kézilabdacsapatnál, és azóta egyetlen tétmérkőzést sem veszített el a zöld-fehér gárda, ami kivételes edzői bravúr is egyben. Az ETO 2019 májusában ötödször is megnyerte a Bajnokok Ligáját, először magyar edző irányításával.

„Nagy megtiszteltetésnek tartom már azt is, hogy egyáltalán felvetődött a nevem az év edzője kategóriában, és külön öröm, hogy a szavazatok alapján a legjobb három jelölt közé is bekerültem – mondta lapunknak Danyi Gábor. – Az érdem azonban természetesen nem csak az enyém, hiszen a fantasztikus csapatom nélkül semmit sem érhettem volna el.”

Szintén jelölt a díjra Selmeci Attila. A 200 méteres férfi pillangóúszásban elképesztő világcsúcsot felállító Milák Kristóf edzője évtizedeken át testnevelő tanárként és egyben úszóedzőként dolgozott, s a 2019-es volt az első esztendeje, amikor – feladva korábbi hivatását – kizárólag úszóedzőként tevékenykedett.

„Óriási, egyben kellemes meglepetésként ért, hogy bekerültem a legjobb három közé – fogalmazott Selmeci Attila. – Köszönöm mindazok bizalmát, akik úgy gondolták, hogy a teljesítményünk Milák Kristóffal ér annyit, hogy én is a legjobbak között lehessek. Hogy a végső sorrend hogyan alakul, az tulajdonképpen mindegy is, nekem már a top három is megtiszteltetés és győzelmet ér.”

A kategória harmadik döntőse Varga Zsolt, az Év csapata-díjra jelölt ferencvárosi férfi vízilabda-együttes vezetőedzője. Játékosként olimpiai bajnok volt Sydneyben, a Fradiból vonult vissza, 2013 óta irányítja a zöld-fehéreket, az elmúlt két évben elképesztő sikerekkel: nem akadt olyan sorozat, amelyben elindulva ne a Ferencváros nyert volna.

„Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a csapatok között az FTC-Telekom, az edzők között pedig én kerültem az első háromba – mondta Varga Zsolt.A kettő nem elválasztható egymástól, csapat és edző közös sikere, hogy sorozatban kilenc trófeát nyertünk meg az elmúlt két évben. Ez az elismerés személy szerint nekem jó visszajelzés arról, hogy az általunk járt, nem feltétlenül hagyományos út eredményre vezet, és jól működnek az elképzeléseim.”

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége ötödik éve már a fogyatékkal élő sportolókkal foglalkozó edzők teljesítményét is díjazza, idei újítás, hogy a fogyatékos sportolók, edzők és csapatok kategóriáiban nem az MSÚSZ-tagok hagyományos szavazása döntött, hanem a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksolhattak. Ezúttal Pruzsina Istvánnak, Szabó Álmosnak és Szalma Lászlónak van lehetősége megszerezni a trófeát. Előbbi 2014-ben már elnyerte az – akkor még nem az MSÚSZ, hanem a paralimpiai bizottság által átadott – elismerést.

„Fantasztikus érzés volt az a győzelem – emlékezett vissza Pruzsina István, aki mások mellett a Szegeden világbajnoki aranyérmet, Poznanban Európa-bajnoki címet szerző parakajakos, a 16 éves Kiss Péter Pál edzője. – Nagyon köszönöm a jelölést, ami visszaigazolás arra, hogy jó úton haladunk a fiúkkal, megmutatja, hogy mennyit és hogyan dolgozunk nap mint nap.”

Szabó Álmos a tavalyi jelölése után idén is ott van a legjobb három között. A 2019-es londoni paraúszó-világbajnokságon csak az ő tanítványai nyertek érmet a magyarok közül. Illés Fanni arany-, Pap Bianka ezüst- és bronz-, Száraz Evelin bronzéremmel térhetett haza.

„Ilyen sportnemzetben, mint a magyar, azt is óriási dicsőségnek tartom, hogy a legjobb tíz közé bekerülhettem – mondja a Vasas paraúszó-szakosztályát elindító és évek óta sikeresen működtető edző. – Tavaly már megtapasztalhattam a gála légkörét, nagyon tetszett, boldogan megyek újra. Jó érzéssel tölt el, hogy a szakemberek és a szakírók elismerik azt a munkát, amelyet végzek. A végső győzelemre nem magamat, hanem Pruzsina Istvánt tartom esélyesnek, de én sem szégyenkezhetek, hogy négy érmet hoztunk a világbajnokságról.”

TUDTA?
Az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gálán díjátadó lesz Gera Marina színművésznő, aki a Gulagon játszódó Örök tél című filmben nyújtott alakításáért 2019-ben Emmy-díjat kapott a legjobb színésznő kategóriában.

A kategória harmadik jelöltje Szalma László. Az egykori kétszeres fedett pályás Európa-bajnok távolugró, aki sportpályafutása befejezésével edzői pályára lépett, egyéb tevékenységei mellett a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöke, a Testnevelési Egyetem Sportági Intézet Atlétika Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, MOB-tag. Ekler Luca az ő felkészítésével érte el kiemelkedő sikereit 2019-ben: Dubaiban, a T38-as kategóriában versenyezve távolugrásban világbajnok; a 100 és a 200 méteres síkfutásban vb-ezüstérmes lett.

Az összeállítást készítette: Bodnár Zalán, Kovács Erika, Lakner Gábor, Lipiczky Ágnes, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik