Európai Játékok: Póta Georgina is búcsúzott egyesben

Vágólapra másolva!
2019.06.24. 13:36
null
Póta Georgina (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Utolsó magyarként Póta Georgina is befejezte szereplését egyesben a minszki Európai Játékok asztalitenisz-versenyében, miután a hétfői nyolcaddöntőben négy szettben alulmaradt a svéd Linda Bergströmmel szemben.

 

A kétszeres Európa-bajnok, hatodik helyen kiemelt játékos ismét gyógytapaszokkal a jobb karján állt asztalhoz. Erre azért van szüksége, mert a közelmúltbeli hongkongi tornán influenzás lett, magas lázzal, s mivel emiatt másfél hétig nem tudott edzeni, az újrakezdés megviselte az ütő kezét.

Az első két szettben a világranglistán 78., 24 éves svéd irányított, olyannyira, hogy az első játszmában Póta (30.) hat, a másodikban pedig mindössze négy pontot tudott csinálni. A folytatás aztán már szorosabb csatát hozott.

A harmadik felvonásban Bergström 3:1-es vezetésénél időt kért Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány, talán ennek is köszönhetően ebben a szettben 8:8-ig együtt haladtak a felek, a vége azonban ezúttal is az lett, hogy a védekező stílusú skandináv játékos örülhetett.

A negyedik játszmában, 4:2-es svéd vezetésnél teljesen váratlanul felhangzott egy öblös, az egész termet betöltő férfihang a lelátóról, azt skandálva, hogy „Ria, ria, Hungária”, s ezzel párhuzamosan a 34 esztendős Póta kiegyenlített. A biztatás maradt, de kiderült, hogy mágikus ereje azért nincs, Bergström ugyanis 10:7-nél három meccslabdához jutott, s bár a magyar ezeket még hárította, majd 12:11-nél a mérkőzés során először szettlabdája is volt, végül a svéd a hatodik lehetőségét kihasználva megnyerte a csatát, s ő jutott a legjobb nyolc közé.

„Nem akarom a karomra fogni, mert nem akadályozott a játékban – mondta az MTI-nek Póta Georgina. – Az elejétől kezdve bizonytalan voltam, egy ritkán használatos labdával játszunk itt, ami szinte megáll a levegőben, s emiatt olyan ziccereket is rontottam, amilyeneket szerintem húsz éve nem. Ráadásul sajnos otthon nincs védőjátékos, aki ellen gyakorolni tudnék."

Bergström is megerősítette Póta bizonytalanságát, mint mondta, a kezdetektől érzékelte ezt, s ez az ő önbizalmát csak növelte.

„Arra törekedtem, hogy ne találja meg a saját ritmusát, s ez sikerült is” – fogalmazott.

Így a magyarok már csak a női csapatversenyben érdekeltek Minszkben. A Póta, Pergel Szandra és Madarász Dóra alkotta együttes harmadik kiemeltként csütörtök délután, a legjobb nyolc között kezd, az ellenfele még nem ismert.

A sportági versenyeket a minszki Olimpiai Tenisz Központban kialakított helyszínen rendezik.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor.

EURÓPAI JÁTÉKOK
ASZTALITENISZ, NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ

Linda Bergström (svéd)–Póta Georgina 4:0 (6, 4, 8, 13)

Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik