Schmidt Ádám gratulál Bíró Attilának (Fotó: Kelemen Ádám/Sportért Felelős Államtitkárság)

 

Molnár Zoltán, a MET elnöke köszöntőjében felidézte, hogy az egyetemről indulnak el az edzők és itt vehetik át a Mesteredző elismerést, az Életműdíjat, az Ormai László-díjat, valamint idén először az Év utánpótlásedzője-díjat. Emlékeztetett arra, hogy lengyel kezdeményezésre ünnepeljük szeptember 25-én az edzőket. A nap jelszava egy kérdés: „Mondtál már köszönetet az edződnek?”.

Egy rövid összeállításban fiatal sportolók mellett Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos mondott köszönetet edzőjének.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a rendezvény fővédnökeként az edzőkhöz szólva azt mondta: „Rendkívül hálásak vagyunk önöknek, hogy olyan sportolókat nevelnek, akik a sportpályákon és az életben is példát mutatnak. Edzőnek lenni hivatás, fiatalokat terelgetni összetett kihívás. Önökkel indul minden siker, ezért az edzőképzés a magyar sport kulcskérdése” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: törekedni kell az új módszerek megismerésére, ezért a tervek között szerepel a szakemberképzés erősítése.

Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a nemzet sportolója arról beszélt, hogy a mostani díjazottak mind „szent őrültek”, akik az edzői hivatásra tették fel az életüket. „Egy edző társ egy életre” – mondta, majd meghatóan emlékezett egykori mesterére, Szőcs Bertalanra.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy a sportújságírók az év sportolói mellett jutalmazzák az év edzőit is.

Az ünnepség végén Schmidt Ádám, Molnár Zoltán, Schmitt Pál, Kemény Dénes, a Mesteredzői Kollégium elnöke, Ormai László, a MET tiszteletbeli elnöke, Köpf Károly MET-főtitkár és Szöllősi György adta át az elismeréseket a 2022-es esztendő díjazottjainak.

A KITÜNTETETTEK
Mesteredző díj: Bíró Attila, Csipes Ferenc, Hadvina Gergely
Edzői Életműdíj: Könye Irma (atlétika), Svasznek Jenő (ökölvívás), Szabó Bence (vívás), id. Ocskay Gábor (jégkorong), Tarján András (asztalitenisz)
Ormai László-díj: Vámossyné Oláh Zsuzsanna Európa-bajnok asztaliteniszező, edző, Ormai László egykori tanítványa
Év utánpótlásedzője-díj: Horváth János (vízilabda)

(MTI)