Egyre több sportoló vásárol méregdrága majomképeket

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 16:40
null
Stephen Curry 180 ezer dollárért vásárolt nem helyettesíthető érmét (Fotó: Getty Images)
Egyre elterjedtebb a sportolók körében is a nem helyettesíthető érmék (NFT) vásárlása és profilképként való használatuk a közösségi médiában. A Golden State Warriors sztárkosarasa, Stephen Curry, valamint a Chelsea labdarúgója, Reece James ugyanazon kollekcióból, a Bored Ape Yacht Clubból vásárolt digitális képet. A gyűjtemény több tízezer egyedi, eltérő külsejű, rajzfilmszerű majmot tartalmaz, melyeket eredetileg körülbelül 0.08 ethereumért (kriptovaluta) árultak, ám ahogy egyre több híresség kezdett beszélni az avatarokról, kilőttek az áraik.  

 

Az NFT-k az azonos címletekkel pótolható bankjegyektől és érméktől eltérően nem helyettesíthetőek, hiszen mindegyik egyedi. Olyanok a tokenek, akár a rendkívül értékes sportkártyák, azzal a különbséggel, hogy a kereskedelemre is használt, gyűjthető állományok (kép, videó, hang) digitális formában érhetők el.

Az adatok tárolása a bitcoinhoz hasonló kriptovaluta, az ethereum blokkláncon alapuló platformján történik, amely biztosítja a jelen esetben majmokról készült rajzok egyedüli tulajdonlását. Így hiába sokszorosítható a kép, az eredeti tulaj megmarad, akárcsak egy festménynél.

A GSW-vel háromszoros bajnok Stephen Curry még tavaly nyáron vásárolt egy 180 ezer dollár értékű majomképet, amelyet a mai napig profilképként használ a Twitter-oldalán. Aki hasonló jellegű rajzot vesz, a különböző privilégiumokkal járó Bored Ape Yacht Clubba tartozhat, így különböző platformokon akár a sztárkosarassal is beszélgethet.



Hétfőn a Chelsea védője, Reece James osztott meg a Curryéhez hasonló képet a közösségi médiában, de rajtuk kívül több NFL-játékos, híres rapperek – mint például Eminem –, énekesek és színészek is előszeretettel fektetnek a különböző kollekciókba.

 

A golfozóTiger Woods és az NFL-legendaTom Brady közösen alapították meg az NFT-et forgalmazó céget, az Autograph-ot. Woods többek között Oszaka Naomit és Simone Bilest is bevette az igazgatósági tagok közé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik