E-sport: a magyar szövetséget felvették a nemzetközi tagjai közé

Vágólapra másolva!
2020.12.22. 18:04
null
A Magyar E-sportszövetséget felvették a nemzetközi tagjai közé
Egyre magasabb szinten jegyzik a magyar e-sportot, amit az is jelez, hogy kétévnyi előkészítő munka után a hazai szövetséget (HUNESZ) felvették a nemzetközi tagjai közé (IeSF) – derült ki a HUNESZ közleményéből.

 

A Magyar E-sportszövetség keddi közleményéből kiderül, a szervezet 2017-es megalapítása óta azon fáradozik, hogy hazánk felkerüljön a nemzetközi térképre is, így nagy sportdiplomáciai siker, hogy a HUNESZ mostantól hivatalos tagként képviselheti hazánkat a világ legnagyobb szervezetében. A Nemzetközi E-sportszövetséget még 2008-ban alapította meg kilenc európai és ázsiai nemzet, a tagországok száma pedig azóta már meghaladja a százat. A szövetség egyik legnagyobb célja, hogy egyetlen egységes szervezetbe tömörítse a tagokat és erősítse az iparágat. A dél-koreai székhelyű IeSF szervezi évről évre a Global Esports Executive Summitot és az e-sport-világbajnokságot is, ahová a tagfelvétel után mostantól Magyarország is delegálhat versenyzőket.

Biró Balázs György (Fotó: Móricz-Sabján Simon)
Biró Balázs György (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

Biró Balázs György, a Magyar E-sportszövetség elnöke boldogan nyugtázta, hogy munkájuk beért:„2019-ben a HUNESZ megfigyelőként vett részt az IeSF közgyűlésén, mostantól pedig hivatalos szövetségi tagként képviseli Magyarországot. Nagyon büszkék vagyunk, megtiszteltetés, hogy részesei lehetünk a világ legnagyobb e-sportszervezetének, és segíthetünk az e-sport jövőjének építésében.”

A nemzetközi szövetség román származású amerikai elnöke, Vlad Marinescu – aki egyébként az Egyesült Államok E-sportszövetségét is irányítja – örömét fejezte ki, hogy újabb országot vehettek fel a tagok közé.

„Gratulálok a Magyar E-sportszövetségnek, hogy teljes jogú tagként köszönthetjük a Nemzetközi E-sportszövetségben– mondta a sportvezető, aki a budapesti székhelyű Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) vezérigazgatójaként és az elnök Vizer László Marius jobbkezeként ideje nagy részét hazánkban tölti. –Bízunk benne, hogy szoros együttműködésben, közös erővel kidolgozzuk a régió e-sportstratégiáját és tovább népszerűsítjük az e-sportot. Ezek, és az e-sportban résztvevők edukációja, valamint az összefogás a szervezetek között emelheti az iparágat magasabb szintre. Hiszek benne, hogy a HUNESZ elnöksége a következő időszakban legfőbb céljának tekinti a térség egységes e-sport ökoszisztémájának kiépítését.”

Vlad Marinescu (Fotó: AFP, 2014)
Vlad Marinescu (Fotó: AFP, 2014)

A magyar e-sport térnyerését mutatja, hogy a tavalyi kísérleti év után ezúttal az M4 Sport – Az év sportolója gála programjának keretében is díjazzák 2020 legjobb e-sportolóját. Az ajánlásokat december 28-ig kell elküldeni a díj sorsáról döntő Magyar Sportújságírók Szövetségének, amely a Magyar E-sportszövetség javaslatait is figyelembe veszi a győztes kiválasztásakor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik