Átfogó felújítás kezdődött, megújul a Főnix csarnok (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Az MTI beszámolója szerint Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy a 2002-ben átadott csarnok számos nemzetközi és hazai sportesemény, illetve kulturális rendezvény helyszíne volt, és az elmúlt 18 évben kiválóan funkcionált, de most megérett egy komplex felújításra.

Hozzátette: a megújuló Főnix Csarnok lesz az egyik helyszíne a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságnak. A felújítás nettó 2.5 milliárd forintos összegéhez a kormány 1.9 milliárddal járul hozzá, a többit a Magyar Kézilabda-szövetség fedezi.

A felújítás során egyebek mellett új burkolatot kap a csarnok, átalakítják a gépészeti és légtechnikai berendezéseket, a világítást. A munkálatokkal októberre végeznek, így jövő év elején már megújult környezetben fogadhatják a férfi kézilabda Eb-re érkezőket – részletezte Papp László.

A felújítás utáni első jelentős nemzetközi versenynek már idén novemberben otthont ad a Főnix – mutatott rá Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. Közlése szerint a rövid pályás gyorskorcsolya világkupa négy helyszínének egyike lesz Debrecen, ahol olimpiai indulási jogot lehet szerezni.

Bíró Szabolcs, a 2022-es férfi kézilabda Eb szervezőbizottságának elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy a rendezvénynek kiváló helyszíne lesz Debrecen, és a megújult Főnix Csarnok. Utalva az elmúlt években Debrecenben rendezett hazai és nemzetközi kézilabdatornák sikerére, azt mondta, a partnerség újra meg újra visszahozza őket Debrecenbe.

Becsky András, a csarnokot működtető Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője megjegyezte: az elmúlt években több mint 30 világversenyt rendeztek, de férfi kézilabda-Eb még nem volt Debrecenben. Nagy izgalommal, felkészülten várják az eseményt a megújult Főnix Csarnokban – tette hozzá.

(MTI)