Darts-vb: Price magabiztosan nyert, Clayton nagy meccsen verte Rockot

Vágólapra másolva!
2022.12.30. 00:28
null
Luke Humphries harmatos játékkal is kiejtette a „holland rombolót” (Fotó: Getty Images)
A Profi Dartsjátékosok Szövetsége (PDC) Londonban zajló világbajnoksága 12. napjának első mérkőzésén eldőlt, hogy a világranglista ötödik helyén álló Luke Humphries is ott lesz a a legjobb 16 között, miután egy fordulatos meccsen legyőzte a holland Vincent van der Voortot. A világelső Gerwyn Price magabiztos játékkal elsőként jutott be a nyolc közé, a 17. helyen José de Sousa csak egy szettet nyert a walesi ellen, míg Jonny Clayton döntőszettben győzte le a fiatal Josh Rockot.

A nyitó szett elején úgy Luke Humphries, mint Vincent van der Voort hozta a saját játékát, majd az 5. helyen kiemelt angol brékelte holland ellenfelét, majd a negyedik legben már nem hibázott és behúzta az első szettet.

A második felvonás gyakorlatilag ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott, mint az első. Mindkét fél nyert egy-egy leget, majd Humphries magasabb fokozatra kapcsolt és állva hagyta ellenfelét.

A harmadik szettben egy tizenegy nyilassal indított Van der Voort, majd Humphries pontatlan kiszállózását kihasználva a második leget is behúzta, de az angol felállt a padlóról és kiegyenlített.

A negyedik szettet Humphries kezdte jobban, de ezután ismét a holland percei következtek. Van der Voort ha némi szerencsével is, de zsinórban három leget nyert meg, így összesítésben kiegyenlített.

Az ötödik játékrészt pontatlan kiszállózás jellemezte – akadt 16, illetve 20 nyilas kiszálló is –, ezzel együtt van der Voort két ízben is vezetett – angol ellenfele azonban mind a két alkalomal kiegyenlített. A döntő legben végül Humphries volt a magabiztosabb és egy szettre volt a továbbjutástól.

Lehet, hogy a tét helyezett ekkora súlyt az ötödik helyen kiemelt angol dartsos vállára, aki hatodik szettben kétszer – 1:0-ra és 2:1-re is vezetett – de van der Voort ezúttal is felállt, és a döntő legben döntő szettre mentette a mérkőzést, mindezt zsinórban két 13 nyilassal.


A hetedik szettben a 47 éves „holland romboló” nem tudta hozni az előző menetekben látott játékát – pontatlan dobásait Humphries nyert legekkel büntette és 3:0-ra behúzta szettet, így 4:3-ra a meccset is. Az angolnak nem volt jó napja – van der Voort nagyobb arányban értékesítette a kiszállóit a kisebb pontátlag ellenére is –, de kihasználta ellenfele megingásait és bejutott a legjobb 16 közé, ahol a Dave Chisnallt búcsúztató Stephen Bunting lesz az ellenfele.


Az esti program második meccsén a világelső Gerwyn Price találkozott a portugál José de Sousával. Jobban kezdte a meccset a walesi, a harmadik legben már brékelt is, majd 3:1 után mehetett az első szünetre.

A második szettben De Sousa azonnal elvette Price kezdését, aki a negyedik legben ezt visszavette és hozta a sajátját, így megduplázta előnyét a második szünet előtt.

A portugál feljavult a következő játékrészre és 98.20-as átlaggal behúzta a szettet, feltette magát az eredményjelzőre. De Sousa 50 százalékos kiszállózása tette izgalmassá a negyedik szettet, Price-nak pedig annyi elég volt, hogy a saját kezdéseit hozza, így 3:1-nél a továbbjutásért játszhatott.

Az ötödik szettet De Sousa kezdte, és 2:2-ig hozta a kezdéseit, azonban a mindent eldöntő legben szektort is rontott és a tömeg egyáltalán nem úgy jött neki, mint ahogyan azt szerette volna. Price ezt kihasználta, két 140-es körrel 100-ra lerakta magát, majd a második meccsnyilát kihasználva bejutott a negyeddöntőbe.

Az este legkiélezettebb összecsapásának ígérkező Jonny Clayton–Josh Rock mérkőzést a az északír kezdte jobban, két breakkel és majdnem 110-es átlaggal nyerte az első szettet. A másodikban aztán a walesi visszavágott és ugyan egy leget engedett, de egyenílteni tudott.

A 180 nélküli harmadik szett is Claytonnál landolt, aki 2:1-nél elvette Rock kezdését és előnybe került. A harmadik leget ráadásul egy elképesztő kiszállóval zárta, a sima 18-as után egy duplával 50-re kerekített, majd hatalmas magabiztossággal vágta a harmadik nyilat a bullba.

 

A negyedik szettben Rock a gyengébb körátlag és a rosszabb kiszállózás ellenére is nyerni tudott, majd az ötödik döntő legjében elvette Clayton kezdését és úgy vághatott neki a hatodik játékrésznek, hogy ő kezd. A walesi azonban visszajött, 1:1-es legállásnál elvette Rock kezdését, majd döntőszettre mentette a meccset.

Ez pedig a vártnál simábban alakult, Rock egyszerűen nem találta el a duplákat és hiába átlagolt 103 felett, Clayton 3:0-ra nyerte a szettet, így a meccset is és bejutott a negyeddöntőbe.

 

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG
3. FORDULÓ

Luke Humphries (angol, 5., 96.48)–Vincent van der Voort (holland, 28., 92.68) 4:3
4. FORDULÓ
Gerwyn Price (walesi, 1., 94.43)
–José de Sousa (portugál, 17., 91.92) 4:1
Jonny Clayton (walesi, 7., 97.73)–Josh Rock (északír, 96.97) 4:3

DÉLUTÁN JÁTSZOTTÁK
Dirk van Duijvenbode (holland, 14., 93.44)–Ross Smith (angol, 19., 96.95) 4:3
Rob Cross (angol, 6., 99.13)–Mervyn King (angol, 27., 92.1) 4:1
Dave Chisnall (angol, 12.. 101.82)–Stephen Bunting (angol, 21., 102.25) 2:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik