Darts-vb: Price történelmi kilencnyilast dobott, de így is kiesett!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.01.02. 00:24
null
Callan Rydz ellenében majd' kétórás csatában, döntő szettben harcolta ki a vb-elődöntőt Peter Wright (Fotó: Getty Images)
Elbúcsúzott a világbajnoki címvédő a 2022-es darts-vb mezőnyétől! Gerwyn Price ugyan kilencnyilast dobott, döntő szettben alulmaradt Michael Smithszel szemben. A másik esti negyeddöntőben szintén kilenc szett után lett meg a továbbjutó: a pocsék kiszállózással kezdő Peter Wright Callan Rydz ellen csikarta ki a győzelmet!

 

PETER WRIGHT–CALLAN RYDZ

Az első szettekben nem is annyira az volt a kérdés, hogy a darts-világbajnokságon már így is igazi meglepetésembernek számító Callan Rydz legyőzheti-e a korábbi vb-győztes Peter Wrightot, hanem inkább az, hogy Wright képes lesz-e legyőzni a duplás kiszállókat, azon belül is a dupla tizenhatos szektort. Merthogy utóbbi rendre kifogott rajta a meccs első etapjában... Ezt pedig Rydz egy gyors brékkel, majd rögvest 3–0-ra nyert első szett-tel, s egy valamivel hosszabb, de ismét csak a kiszállókon múló 3–2-es második szettsikerrel használta ki. Az első két kör úgy úszott el a világranglista második skót számára, hogy tíz kiszállóból mindössze kettőt tudott megdobni (0:2).

A folytatásban aztán a tömeg mellé megérkeztek a duplák is, az ötödik szettet például 110.26-os háromnyilas átlaggal hozta, s ezzel feljött 3:2-re. A hatodik kört két-két első pályáról nyert leggel kezdték, az ötödikben aztán Wright újra és újra triplák nélkül maradt, Rydz 72-nél járt, amikor a skót még 190-nél. Ám a 23 éves angol elhibázta a dupla 20-ast, ezt pedig Wright 96-ról kiszállva megbüntette – 4:2 helyett 3:3-ról jöhetett a folytatás.

Lélektani fordulópontról viszont nem beszélhettünk, hiába kezdte a következő játékot Wright jobban, a hullámvasutazás folytatódni látszott, a brék után Rydz kétszer is visszabrékelte őt – ezzel az angol került lépéselőnybe, 3:4. Hátsó pályáról viszont nemhogy nem jött a bravúr, egy önbizalom romboló 3–0-ba szaladt (4:4).

Jöhetett a döntő szett, ahol 2–0-val kezdett a 2020-as bajnok, Rydz azonban innen még visszakapaszkodott, hogy aztán egy elvesztett kezdéssel ismét lépéshátrányba kerüljön. 3–2-nél ugyan még nem dőlt el a szett sorsa, az újjáélesztett szabálynak köszönhetően döntő körben egy leggel kevés nyerni, de Wright első pályáról ezt már nem hibázta el – nagy sóhaj után egy még nagyobb kiáltással szakadt ki belőle a felgyülemlett feszültség az utolsó, pontos nyíl eldobása után (5:4).


Wright egy másik skót világbajnokkal, 2015 és 2016 legjobbjával, Gary Andersonnal küzdhet majd a döntőért.

Price és Smith összecsapása óriási tempót és hasonlóan magas színvonalat hozott (Fotó: Getty Images)
Price és Smith összecsapása óriási tempót és hasonlóan magas színvonalat hozott (Fotó: Getty Images)

GERWYN PRICE–MICHAEL SMITH

A címvédő Gerwyn Price és a 180-felelős Michael Smith összecsapása is rendkívül magas színvonalon, és két kifejezetten gyorsan dobó játékoshoz méltó tempóban kezdődött. Mire felocsúdtunk már is 1:1 állt az eredményjelzőn. Az első szettet a kezdést elnyerő Price 3–2-re, a másodikat egy brékkel Smith hozta 3–0-ra.

A harmadik kör két bréket is hozott oda-vissza, így aztán Price ismét lépéselőnybe került. a walesi a negyedik szettben kilencnyilast dobott – ezzel a vb-k történetében először esett meg, hogy egyetlen tornán három kilencnyilas szülessen –, mégis alulmaradt a szettben hibátlanul kiszállózó Smithszel szemben (2:2).

 

Brék ide, brék oda, de maradt a meccs forgatókönyve hasonló az első négy szetthez hasonló: egy-egy körön belül lehettek kisebb megingások, de a kezdéseiket hozni tudták a riválisok. A nyomás azonban egyre csak fokozódott: 4:3 után Smith úgy állhatott a táblához, hogy muszáj lesz hoznia ezt a kezdést is, ha legalább a döntő szettet ki akarja csikarni a címvédővel szemben. Szorosabban nem is alakulhatott volna: az ötödik száz vagy annál nagyobb kiszállójával a mérkőzésen 2–2-re hozta a legek számát Price, így aztán tényleg nem fért bele a hiba a világranglista 9. helyezettjének. A walesinek két meccsnyila is volt, de a dupla tízest elrontotta, amit Smith egy elsőre bevágott dupla nyolccal büntetett (4:4).

A megúszott meccsnyilak után lélektani fórba került az angol, aki a döntőszett első leggje után brékelőnybe is került mellé! A saját kezdését egy 126-os, bull-lal lezárt kiszállóval hozta Smith, akinek így már csak egyetlen szett hiányzott Price búcsúztatásához. A címvédő első pályáról még elodázta a búcsúját, de a negyedik legben a dupla 12-t elhibázva három meccsnyilat „hagyott” 31 éves riválisának, Smith pedig a másodikból lezárta a meccset! 4:5

Ezzel eldőlt, hogy a skót mellett a másik ágon angol házi elődöntő lesz: Smith James Wade-del küzd majd meg a fináléért.

Smith elődöntőre készülhet (Fotó: Getty Images)
Smith elődöntőre készülhet (Fotó: Getty Images)

DARTS
PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
A 14. nap mérkőzései

Peter Wright (skót, 2., 99.75)–Callan Rydz (angol, 97.80) 5:4
Gerwyn Price (walesi, 1., 99.96)–Michael Smith (angol, 9., 101.54) 4:5
Korábban
James Wade (angol, 4., 86.88)–Mervyn King (angol, 21., 86.67) 5:0
Luke Humphries (angol, 19., 94.92)–Gary Anderson (skót, 6., 96.32) 2:5

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Michael Smith (angol, 9.)–James Wade (angol, 4.)
Peter Wright (skót, 2.)–Gary Anderson (skót, 6.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik