Darts-vb: Nem hiszem, hogy ezt az érzést felül lehet múlni – Smith

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.01.04. 11:31
null
Michael Smith kilenc éve az első angol világelső a PDC-nél (Fotó: AFP)
Michael Smith, a darts új világbajnoka két hónappal ezelőtt még úgy állt, hogy mind a nyolc nagy tornán vívott döntőjét elveszítette. Azóta a Grand Slam után Michael van Gerwent legyőzve a vb-t is megnyerte, és világelsőként várja a 2023-as idényt.

„Szeretném annyira uralni a dartsot, ahogy Michael teszi. Nem ez volt az utolsó közös döntőnk a világbajnokságon. Évek óta tudjuk, hogy Michael a legjobb dartsos a világon, csak az győzheti le, aki kihasználja ellene a lehetőségeit. Nekem most sok lehetőséget adott, és sikerült élni vele” – mondta Smith, aki sportpályafutása legszebb pillanatának tartja a vb megnyerését.

„Ez a legnagyobb sikerem a sportban, nem hiszem, hogy ezt felül lehet múlni. Ha nyerek is még egyet, ezt az érzést aligha lehet túlszárnyalni” – szögezte le Smith, aki kilencnyilast is dobott a döntőben.


„Az edzésen egyszer sikerült, de legtöbbször két 180-as kör után elhibáztam az utolsó nyilakat. Mindenképpen akartam egy tökéletes leget – mondta Smith, aki a 2022-es Eb-fináléban Ross Smithtől elszenvedett veresége után 0–8-as mérleggel állt nagy tornák döntőiben, de azóta átszakadt a gát. – A Grand Slam megnyerése után két célom maradt, a vébécím és a világelsőség. Meg is van mindkettő.”

Smith Rob Cross óta az első angol világbajnok a PDC-nél, és Phil Taylor óta az első világelső. A legenda éppen kilenc éve, 2014 elején csúszott le a ranglista éléről.

Michael van Gerwennek ez volt a hatodik világbajnoki döntője, és a harmadik, amelyet elveszített. A legutóbbi, 2019-es vb-címe óta Peter Wrighttól és Smithtől is kikapott a fináléban.

„Michael ezen a meccsen nem ismert kegyelmet. Fenomenálisan játszott. Nem dobtam be a dupláimat, és ő mindig ott volt, hogy megbüntesse ezeket a hibákat. Megérdemelten lett világbajnok” – mondta Van Gerwen, aki Smith és Wright mögött a harmadik a világranglistán.

A második játszmában Smith 128.09-es, Van Gerwen 120.73-as átlagot dobott, ez 124.5 pontos összátlag, ami a vb történetében a legmagasabb volt egy játszmában (a második helyen Van Gerwen és Raymond van Barneveld 2017-es elődöntőjének második játszmája áll 122.97-es összátlaggal).

„Mindketten nagyon jól játszottunk a meccs elején, de aztán jött néhány hiba, ami egy ilyen jól játszó ellenféllel szemben végzetes. Csak magamat hibáztathatom ezért, a mérkőzés második felében nagyon visszaesett a játékom. Amint hátrányba kerültem, kicsit görcsölni kezdtem, ezért csalódott vagyok. Kiválóan játszottam a döntőig, ám a legfontosabb pillanatban nem ment a játék, ami fáj. A vereség a játék része, jövőre visszatérek” – mondta Van Gerwen.


DARTS, PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
Michael Smith (angol, 4., 100.87)–Michael van Gerwen (holland, 3., 99.58)
7:4 (1–3, 3–1, 3–1, 0–3, 2–3, 3–1, 3–2, 3–1, 3–0, 2–3, 3–2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik