Peter Wright szenzációs játékkal ismét világbajnok!

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 20:51
null
Peter Wright és az ő megérdemelt Sid Waddell-trófeája (Fotó: Getty Images)
A londoni PDC-dartsvilágbajnokság döntőjét a skót Peter Wright nyerte meg az angol Michael Smith ellen. A skót 5:4-es hátrányból az utolsó három szettet hozva 7:5-re diadalmaskodott.

DARTS, PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ

Michael Smith (angol, 9., 99.22)–Peter Wright (skót, 2., 98.34) 5:7

ÖSSZEFOGLALÓ

Peter Wright kezdte jobban a döntőt. A skót megnyerte az első két szettet, de utána Michael Smith fokozatosan magához ragadta a kezdeményezést. A második vb-döntőjét vívó angol egyenlített, majd 4:3-ra átvette a vezetést, az angol nagyon hasított ekkor, és úgy tűnt, hogy lendületes játékával szépen felőrli Wright minden ellenállását.

EGYELŐRE NINCS MEG A PL-MEZŐNY
Matt Porter, a PDC vezérigazgatója bejelentette, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem hirdetik ki a Premier League névsorát a vb-döntő napján, mert a Sky Sports és a PDC még nem egyezett meg a tíz résztvevőről.

A meccs egyik kulcspillanata a tizedik leg volt. Ekkor Smith 5:4-re vezetett, és úgy tűnt, hogy meglesz a 6:4 is, hiszen 2–0-s előnyre tett szert ebben a szettben. Azonban Wright hatalmasat küzdve megfordította az állást úgy, hogy közben kétszer is el kellett vennie Smith kezdését.

6:4 helyett tehát 5:5 lett, és ez óriási plusz adott a skótnak. Smitht megviselte a kihagyott lehetőség, és ezt kihasználva Wright egymás után két szettet is elhozott, így 7:5-re megnyerte a döntőt.

Peter Wright ezzel a második világbajnoki címét szerezte meg, Smith pedig a hetedik major döntőjét is elbukta…

Mindennel együtt Smith körátlaga jobb lett (99.22–98.34). Az angol 24 db 180-as kört dobott (összesen 83-mal zárt ezen a vb-n, amivel megdöntötte Gary Anderson 71-es csúcsát 2017-ből), Wright 18-at. De az igazán fontos dobásoknál Wright jobban koncentrált, ezért nyerhette meg a világbajnoki címet.

A finálé rekordbeállítást is hozott, ugyanis a 2019 után a második vb-döntőjét is elveszítő Smith 24-szer dobott tökéletes kört. Ezt a csúcsot – 180-as körök száma egyetlen meccsen – így mostantól éppen legyőzőjével tartja közösen, aki a vasárnapi elődöntőben állította fel a rekordot.

Wright 500 ezer fontot kapott sikeréért, míg a 31 esztendős Smith 200 ezerrel vigasztalódhatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik