Darts-vb: Smith lemosta Clemenst, Van Gerwen lesöpörte Van den Berghet az elődöntőben

Vágólapra másolva!
2023.01.02. 22:27
A darts-vb történetének első német elődöntőse az első négy szettben jól tartotta magát, de ez kevés volt a sikerhez. Michael Smith 6:2-re győzte le Gabriel Clemenst, és pályafutása során harmadszor jutott be a PDC-világbajnokság döntőjébe, ahol a Dimitri Van den Berghet hétfő késő este 6:0-ra kiütő holland Michael van Gerwen lesz az ellenfele.

 

Az idei dartsvilágbajnokság első elődöntője előtt előzetesen a kétszeres döntős, 4. kiemelt Michael Smith esélyesebbnek számított, mint a vb-n először négy közé jutó, a világranglistán 25. helyen álló német Gabriel Clemens.

Ez az első négy játszmában legfeljebb a kiszállókban – Smith minden szettben legalább egyszer kiszállt 100 fölül, a csúcsot a 161-es megoldása jelentette – és a dobott 180-ak számában mutatkozott meg – itt is az angol volt a jobb –, egyébként a szettek rendre döntő legben dőltek el az aktuálisan kezdő játékos javára.

Az ötödikben, 2:2-nél viszont Smith begyújtotta a rakétákat, és egy brék után simán 3–0-val hozta a szettet, majd a hatodikat is megnyerte (hátsó pályáról a végén brékelte a németet), amivel kétjátszmás előnybe került. Nem mellesleg lélektanilag is jelentős fórban volt.

A német számára az azonnali visszautat a meccsbe az jelentette volna, ha az ismét csak döntő legben eldőlő hetedik szettet megnyeri, ám a kulcsfontosságú pillanatokban megremegett a keze, Smith pedig egyetlen játszmára került a döntőtől.

Ebben pedig a végén a 32 éves angol hibázta a kisebbet (Clemens elvétette a dupla 20-as kiszállóját az ötödik legben), így a 30 darab 180-ast hozó mérkőzést megnyerve 2019 és 2022 után harmadszor is világbajnoki címért léphet tábla elé.

A MECCSNYÍL


Van Gerwen ellenállhatatlanul játszott az elődöntőben is (Fotó: Getty Images)
Van Gerwen ellenállhatatlanul játszott az elődöntőben is (Fotó: Getty Images)

A második elődöntőben a világbajnokságokon korábban kétszer negyeddöntőig jutó, 15. kiemelt Dimitri Van den Bergh az első szettben 170-es kiszállóval jelezte, nem statisztálni érkezett a torna talán legnagyobb esélyesnek tartott háromszoros világbajnok holland Michael van Gerwen ellen, mire ő válaszul azonnal visszabrékelt, és hozta is az első játszmát.

Van Gerwent viszont alaposan felhúzta, hogy a belga megcibálta a bajszát, merthogy kétszer is elvette a kezdését, vagyis nullára nyerte meg a második játszmát – az igazsághoz hozzátartozik, hogy Van den Bergh többször is szektort tévesztett, ráadásul háromból egy kiszállási lehetőségével sem tudott élni.

A harmadik játszma aztán váratlanul mentális síkra terelődött, amikor Van den Bergh elkezdett egyre lassabban játszani, válaszképp a holland viszont a belga dobásaikor beállt mögé, a tiltott zónába – a „Kinek van nagyobb dartsnyila?!” népi játéknak aztán Van Gerwen 170-es kiszállóval vetett véget, majd a szettet is zsebre vágta. A holland megint semmire nyert, ezúttal űrdartsszal, hiszen ebben a játszmában 128.83-as átlagot hozott.

A folytatásban a belga felvillant, nyert két leget – az egyiket egy 121-es kiszállóval, és a végén MvG ritka hibáinak egyike után dobhatott a szettért is, de elhibázta a d20-at –, a játszma azonban most is Van Gerwené lett, 4:0.

A meccs egyértelműségét jól jelzi, hogy a folytatásra az addig sem túl zajos közönség szinte teljesen elhalkult, és csendben figyelte, ahogy Van Gerwen ismét 128.83-as átlaggal – 35 nyíl eldobásával – újabb szettet hoz semmire, s kerül egy lépésre az újabb vb-döntőtől.

Az utolsó akadályt pedig a korábbiakhoz hasonló könnyedséggel vette a holland, és pályafutása során hatodik alkalommal jutott be a világbajnokság döntőjébe. Van Gerwen erődemonstrációt tartott az egész mérkőzésen, mindössze négy leget engedett Van den Berghnek, és a nyolcaddöntő óta már 13 egymás után megnyert szettet hozott össze.

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
ELŐDÖNTŐ
Gabriel Clemens (német, 25., 96.98)–Michael Smith (angol, 4., 101.85) 2:6
Michael van Gerwen (holland, 3., 108.28)
–Dimitri Van den Bergh (belga, 15., 96.46) 6:0

DÖNTŐ
január 3., kedd
21.10: Michael Smith (angol, 4.)–Michael van Gerwen (holland, 3.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik