A holland óriás ellenállt a Kígyómarásnak, Van Gerwen a világbajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.01. 20:49
null
Michael van Gerwen tavaly elbukta a döntőt, de az idén javított (Fotók: Reuters)
A tavalyi döntőt Phil Taylorral szemben elveszítő holland Michael van Gerwen második próbálkozására megnyerte a PDC darts-világbajnokságot, miután remek kezdésének köszönhetően 7:4-re legyőzte a skót Peter Wrightot a londoni Alexandra Palace-ban.

Michael van Gerwen pazar kezdéssel, az első négy szettben csupán két játékot elveszítve 4:0-s előnybe került a darts-vb szerda esti döntőjében Peter Wrighttal szemben, ám amikor már sokan beletörődtek volna, hogy söpréssel hódítja el a Sid Waddell-trófeát, a Kígyómarás becenevű skót felszívta magát, és két szett megnyerésével harapott vissza.

Van Gerwen a vb-trófeával
Van Gerwen a vb-trófeával

A harmadik hajszálon múlt, de Van Gerwen hozni tudta a kulcsfontosságú játszmát, és gyorsan ismét négy szettre növelte a fórját. Wright minden erejét összeszedve még két szettet nyerve 6:4-re felzárkózott, de ismét jött egy öt leget magába foglaló játszma, amelyben ismét a kiszállókat pontosabban dobó Van Gerwen volt jobb. Ezzel Raymond van Barneweld 2007-es sikere után újra holland világbajnokot koronáztak meg.

„Nagyon ideges voltam a végén, de sikerült! Ez nagyon sokat jelent nekem" – mondta a boldog világbajnok.

Van Gerwen 250 ezer fonttal gazdagodott, Wright 100 ezret tehetett zsebre. A meccsen a 180-as köröket tekintve átlépték a 600-as mérföldkövet, a vb-k történetében a 2013–2014-es tornán jutottak el először eddig a szereplők.

PDC DARTS-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
DÖNTŐ

Peter Wright (skót, 16. kiemelt)–Michael van Gerwen (holland, 2.) 4:7 (1–3, 0–3, 0–3, 1–3, 3–1, 3–1, 2–3, 1–3, 3–1, 3–1, 2–3)

A DÖNTŐ SZETTRŐL SZETTRE

11. szett: Wright–Van Gerwen 4:7 (2–3)

Megingott a siker kapujában Van Gerwen, de Wrightnak még mindig kellene zsinórban három játszma. Az mindenesetre jó jel volt a hollandnak, hogy 180-nal kezdett. 88-ról mégsem jött a kiszálló dupla hetes, 7 lett belőle. Ám Wright 106-ról szintén nem fejezte be. Van Gerwen sem, 3 után kétszer is a dupla 2-esen kívülre dobott, amit már nem hagyott kihasználatlanul Wright. Lassú, triplák nélküli leg következett, Van Gerwen sikerével. Wright kezdett a következőben, 87-ről nem szállt ki, 18 maradt, Van Gerwennek sem sikerült magasról indulva befejeznie, a skót a következő dupla 9-et már nem hibázta el. A holland óriás hat nyíl után 141-re ment le, de a hetedik nyíl sima húszas lett, és nem sikerült 9 nyíllal befejezni – a 10. is kellett hozzá. 2–2-nél Wright a meccsben maradásért kezdett. 138-nál egyest dobott, 58-ig ment le, Van Gerwen 110-ről szintén nem tudott kiszállni, a nyilát is elejtette dobás előtt. Wright nem tudta befejezni, pedig kétszer dobhatott dupla 20-ra. Van Gerwen viszont 72-ről egy dupla 20-assal befejezte, és világbajnok lett!

10. szett: Wright–Van Gerwen 4:6 (3–1)

Wright 104-ről egy 4, tripla 20, dupla 20 kombós kiszállóval kezdett Van Gerwen kezdésénél, a közönségnek énekelni támadt kedve. A skót simán hozta a saját játékát is, 2–0-ra vezetett a szetten belül. Van Gerwen átlaga 100 alá került, gödörben volt a holland. Az újabb kezdését azért nem bukta el, de a következő menetet Wright nyitotta. Nagyon simán, a végén dupla 13-mal hozta a játszmát, amely az első szetteket idézte, csak éppen fordított szereposztással. És Wright táncolt is a megnyert szett után!

9. szett: Wright–Van Gerwen 3:6 (3–1)

Ez lesz-e az utolsó? Wrightnak zsinórban ötöt kellene nyernie a vb-címhez. Az első leget 96-ról nem tudta befejezni, pedig a tripla 20 után dupla 18-ra és dupla 9-re is dobhatott. Van Gerwen is hibázott, majd ő is megint, és Van Gerwen is megint. Az idegek harcának kiszállóátlag-rontó fejezetét Wright nyerte meg dupla 2-vel. A holland a következő játékot 86-ról befejezve egyenlített, de hiába kerekített aztán Wright kezdésénél 40-re, nem tudta lezárni, és a szetten belül lépéselőnyben maradt a Kígyómarás. A vb 600. 180-ja Wrighté lett, és Van Gerwen megingását kihasználva a szettet is megnyerte.

8. szett: Wright–Van Gerwen 2:6 (1–3)

Van Gerwen kezdett, 130-ról kerekített 40-re, pedig Wright is befejezhette volna 161-ről. Ám nem tudta megtenni, Van Gerwen pedig előnybe került. Mindkét oldalról jöttek a180-ak, Wright 81-ről befejezte a második leget. Az önbizalomtól sugárzó holland 11 nyilas játékkal vezetett 2–1-re, nagyon színvonalas volt a mérkőzés. Van Gerwen 36-ra kerekített Wright kezdése után, a skótnak 107-ről kellett volna kiszállnia, de a dupla 14-es mellé dobta a harmadik nyilat.Van Gerwen azonban nem tudta befejezni, Wrightnak három nyila volt dupla hétre – kettő kiment, egy pedig a szimplába. Van Gerwen nyolcról kiszállt, és egy szettre került a vb-címtől.

7. szett: Wright–Van Gerwen 2:5 (2–3)

A hetedik játszmát Van Gerwen 180-assal kezdte, ez volt a vb 589. maximális hármasa, amivel ebből a szempontból a legeredményesebb vb-vé vált az idei. A leg azonban Wrighté lett, miután ő és a holland is több kiszállót elhibázott. A 180-akat ontó Van Gerwen simán egyenlített, miközben a közönség hangja visszatért. A következő leget a holland öt tripla hússzal kezdte, tripla 19-re leváltva azonban mellé lőtt. Wright 121-ről bullal nem tudott kiszállni, de 25-ről a közönség hergelése után a második dupla 8 már bement. Van Gerwen egyenlített, jött az ötödik leg – a meccs során először jutott eddig egy szett. Wright kezdett, 80-ról nem tudott kiszállni, de Van Gerwen 32-re kerekített, és a harmadik nyíllal, végül dupla 8-cal befejezte, 5:2-re alakítva a mérkőzés állását.

Wright 0:4 után feltámadt, két szettet nyert egymás után
Wright 0:4 után feltámadt, két szettet nyert egymás után

6. szett: Wright–Van Gerwen 2:4 (3–1)

Wright szettgyőzelmével eldőlt, hogy továbbra is csak Phil Taylor büszkélkedhet 7:0-s döntővel. A legenda 2001-ben a kanadai John Partot, 2002-ben és 2006-ban az angol Peter Manleyt nullázta le.

Van Gerwen kezdett, és fel is vette a tempót, 180-as köre is volt, de 40-re kerekítés után a dupla 20-at, a dupla 10-et és a dupla 5-öt is elrontotta, Wrightnak viszont elsőre jött a dupla 16. Van Gerwen Wright kezdése után is dobott egy 180-at, de ezzel sem tudta elvenni a skót játékát. Azzal, hogy Wright lehiggadt és Van Gerwen kissé feszültté vált, a meccs ismét izgalmas volt. A skótnak egy dupla húszason múlt az újabb brék, de nem talált be, Van Gerwené lett a játszma harmadik legje. Wright a következő körben úgy találta el egyik nyilával a másikat, hogy kiesett, és még el is törött, de gyors szerelés után 100-ról egy véletlen ötös és egy tripla 19 után dupla 19-cel hozta a játszmát.

5. szett: Wright–Van Gerwen 1:4 (3–1)

Nyomasztó a holland fölénye, ugyan kell még három szett, most nehéz elképzelni, hogy meg lehetne törni Van Gerwent a Sid Waddell-trófeáért zajló küzdelemben. Talán nem sértő a kérdés: lesz-e játszmája Wrightnak?

Az első leget Wright hozta második kiszálló lehetőségéből, de a másodikban, amikor igazán robbanthatott volna, bosszantó szektorhibákat vétett, és Van Gerwen kapkodás nélkül befejezte 56-ról. Wright 180-nal nyomatékosította szándékát, úgy kerekített kényelmesen 40-re, mint Van Gerwen szokott, és az első nyilával be is talált a dupla 20-ba. Lépéselőnyben volt a szettben, hiszen ő kezdett, de nem volt szüksége a harmadikra, 130-ról ugyanis két tripla hússzal és egy dupla öttel kiszállt a holland legjében, és szépített.

4. szett: Wright–Van Gerwen 0:4 (1–3)

Wright kicsit összeszedte magát, 116-ról eljutott odáig, hogy dupla hússzal elvegye a holland kezdését, de fölé dobta a nyilat, a zöld pólós pedig kíméletlenül büntetett. A második legben nem jött Wrightnak a bull, de 117-ről Van Gerwennek sem a dupla húsz. Wright kapott még egy esélyt, de a dupla nyolcat is elhibázta, ami ma sem fér bele Van Gerwen ellen. A nézőtér döbbent csendjét a Seven Nation Army dallamai törték meg, miközben Van Gerwen kényelmesen 40-re kerekített – de sem a dupla 20, sem a dupla 10 nem jött. Wright dupla 16-tal megszerezte második legjét a fináléban. A bosszú 180-as kezdés volt a hollandtól, aki 44 százalékkal dobta a kiszállókat Wright 20-ával szemben. A holland megint előbb dobhatott kiszállóra, 71-ről dupla hússzal szerezte meg a negyedik szettjét.

Legenda a lelátón: a sznúkeres Ronnie O'Sullivan a kisfiával
Legenda a lelátón: a sznúkeres Ronnie O'Sullivan a kisfiával

3. szett: Wright–Van Gerwen 0:3 (0–3)

Az első legben Wright 130-ról, Van Gerwen 32-ről próbálkozhatott a kiszállóval. A skót elhibázta a bullt, a hollandnak megvolt a dupla 16, majd 180-nal kezdett a másodikban. 98-nál járt, amikor Wright még 304-nél, és belefért, hogy elsőre nem ment a dupla 20-as kiszálló. A közönség csendben vette tudomásul, hogy a dupla tíz már bement, néhány füttyszó jelezte, hogy a közönség tart az esetleges 7:0-s döntőtől. Wright átlaga jelentősen romlott, kissé mintha hitehagyottá vált volna. Van Gerwen ellenben 108-ról szállt ki Wright játékában, és már 3:0-ra vezetett.

2. szett: Wright–Van Gerwen 0:2 (0–3)

Van Gerwen 140-nel kezdett, és a következő két körben is annyival is folytatta, lépéselőnybe került saját kezdése után, és 81-ről a 12. nyilával kiszállt. A tripla 19-esek is nagyon mennek a hollandnak, ha azokra van szüksége. Wright kezdése után előbb jutott kiszálló lehetőségig, de a 170 sok volt. Wrightnak a 101 is, majd elhibáztak néhány kiszállót, mire Van Gerwen dupla hússzal befejezte, és 2–0-ra elhúzott. A sajátját is hozta, miután Wright nem tudta megbrékelni, pedig két nyila is volt rá. Már két játszma volt Van Gerwen neve mellett.

1. szett: Wright–Van Gerwen 0:1 (1–3)

Az első játékban a kezdő Wright jutott elsőként kiszálló lehetőséghez, de 146-ról nem fejezte be, Van Gerwen viszont 91-ről brékelt. A holland, aki a meccs előtt kissé idegesnek tűnt, 38-ról hozta a saját kezdését, és már 2–0-ra vezetett. Wright cserébe 180-nal kezdte a harmadikat, mégis Van Gerven jutott elsőként kiszálló lehetőségig. Végül a skót hozta 77-ről, és szépített. Van Gerwen a negyedik leget 52-ről még nem tudta hozni, Wright azonban 107-ről kihasználatlanul hagyta az esélyét, s ezt követően a holland a dupla tízest másodszor már nem hibázta el, az övé lett az első szett.

21.23-kor elkezdődött a döntő, Wright célzott először. A bíró Russ Bray.

BEVONULÁS

Peter Wright fekete alapon színes csíkokkal díszített nadrágban és pólóban érkezett a haja rózsaszín, a feje az egyik oldalon zöldessárga, a másikon fehér. A közönség egy része hangos pfujolással köszöntötte, amit megszokhatott már.

Van Gerwen maradt a szokásos világoszöldnél. A közönség a zene letekerése után tovább „dúdolta” a Seven Nations Armyt.

ELŐZMÉNYEK

A PDC-vb 1994 óta íródó történetében először fordul elő, hogy egy angol sem jutott be a fináléba. A holland Michael van Gerwen az elődöntőben 103-as nyílátlaggal és a dupla kiszállókat elképesztő pontossággal dobva demoralizálta a kétszeres világbajnok Adrian Lewist. A mérkőzésnek a fogadóirodák szerint ő az esélyese, és az elődöntőben már megmutatta, hogy ellent tud állni a rá nehezedő nyomásnak.

Az idei meglepetésember, a skót Peter Wright a harmadik körben nagy meccsen, 105-ös átlaggal legyőzte a Phil Taylort kiejtő Michael Smitht, az elődöntőben pedig a negyedik kiemelt ausztrál Simon Whitlock sem talált ellenszert lendületes játékára. A kirívó öltözködésével és haj, valamint fejszerkezetével a közönség kedvencévé váló Wright elmondta, mint minden meccsére, a döntőre is próbál úgy készülni, mintha az első körös meccse lenne.

TEKINTSE MEG A KÉT DÖNTŐS VB-MENETELÉSÉT VIDEÓN!

Hollandia 2007-ben Raymond van Barneveld révén nyert már világbajnokságot (minden idők egyik legnagyszerűbb döntőjében 7:6-ra verte meg Taylort), Skóciának eddig egy döntőse volt, Gary Anderson 2011-ben 7:5-re kikapott Adrian Lewistól.

 

Mondani sem kell, telt ház van, a hangulat a tetőfokára hágott. A hollandok Van Gerwen bevonuló zenéjének, a The White Stripes Seven Nations Armyjának a dallamát üvöltik – valószínűleg túl fogja zengeni Wrighr Pitbull-számát, a Don't Stop the Partyt is.

Az elődöntő napján számos híresség megfordult a lelátón, a sznúkeres Ronnie O'Sullivan mellett több labdarúgó, például a tottenhames Andros Townsend is ott volt a nézőtéren.

Wright és Van Gerwen eddig kétszer találkozott a vb-n, 2010-ben (élete első vb-meccsén) 3:1-re, tavaly 4:2-re nyert a holland. Wright életében először jutott nagy torna döntőjébe, érdekes, a BDO-szervezetnél egy világbajnokságon indult, 1995-ben az első meccsén kikapott.

A NYOLCADDÖNTŐ EREDMÉNYEI
Wright (skót, 16.)–M. Smith (angol, 32.) 4:3
Newton (angol, 8.)–Thornton (skót, 9.) 4:1
White (angol, 21.)–Burnett (walesi, 28.) 4:3
Whitlock (ausztrál, 4.)–Painter (angol, 13.) 4:0
Van Gerwen (holland, 2.)–G. Anderson (skót, 18.) 4:3
M. Webster (walesi, 26.)–Van Barneveld (holland, 10.) 4:3
Wade (angol, 6.)–Petersen (dél-afrikai) 4:0
A. Lewis (angol, 3.)–King (angol, 14.) 4:1

A NEGYEDDÖNTŐ EREDMÉNYEI
Wright (skót, 16.)–Newton (angol, 8.) 5:4
Whitlock (ausztrál, 4.)–White (angol, 21.) 5:4
Van Gerwen (holland, 2.)–M. Webster (walesi, 26.) 5:3
A. Lewis (angol, 3.)–Wade (angol, 6.) 5:1

AZ ELŐDÖNTŐ EREDMÉNYEI
Wright (skót, 16.)–Whitlock (ausztrál, 4.) 6:2
Van Gerwen (holland, 2.)–A. Lewis (angol, 3.) 6:0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik