Darts: szombaton a vb-szereplés lesz a tét Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.28. 16:54
null
Szombaton azért állnak a tábla elé 14 ország dartsosai a Margitszigeten, hogy eljussanak a londoni Alexandra Palace-ba, a sportág fellegvárába
Szombaton a margitszigeti Danubius Hotelben tartják meg a PDC dartsvilágbajnokság kelet-európai selejtezőjét, amelyről a győztes kvalifikálja magát a decemberben és januárban Londonban megrendezendő csúcstornára.

A PDC a ranglista alapú kvalifikáción túl hat helyetbiztosít az európai játékosoknak, de nem a főtáblán, hanem az előselejtezőben, amelyet szintén az Alexandra Palace-ban tartanak meg, méghozzá a vb-versenynapok elején.

A margitszigeti selejtezőn a magyar indulókon kívül lengyel, cseh, szlovák, szlovén, bolgár, albán, román, horvát, bosnyák, montenegrói, koszovói, szerb és macedón dartsosok állhatnak a tábla elé abban a reményben, hogy ők lesznek azok, akik tornagyőztesként kijutnak a vb-re.

A 12 órakor kezdődő viadalon bárki elindulhat, aki csütörtökig nevez, illetve kifizeti az 50 eurós (15 ezer forintos) nevezési díjat. Kiemelés nincs, egy vereség után vége a kalandnak. A győztesen kívül a legjobb nyolcat is jutalmazzák, rajthoz állhatnak 2018-ban kettő (negyeddöntős), három (elődöntős) vagy négy (döntős) European Tour-viadalon.

Magyarországot eddig egyedül Bezzeg Nándor képviselte a világbajnokságon, a 2009-es tornán (azaz 2008 decemberében) éppen a kelet-európai selejtezőt megnyerve jutott el Londonba.

Az idén hazai pályán Bezzeg mellett napjaink legjobbjai, köztük a csapat-vb-t megjárt Mester Zoltán, Végső János, Kovács Patrik, Takács Gábor és Mészáros Zsolt is úgy érezheti, hogy hazai pályán nagy esélyt kap a selejtező sikeres megvívására, és ott lesz a mezőnyben a Sport Tv szakkommentátoraként ismert Vereczkey Lajos, a Magyar Dartsszövetség főtitkára is.

A kelet-európai selejtező után további három európai vb-helyért később játszanak, október 21-én Spanyolországban Dél-Európa, november 18-án Mönchengladbachban Németország, míg november 19-én Hollandiában Közép-Európa reménységei vívnak meg egymással. Két hely az északi sorozat legjobbjainak jár, a behozhatatlan előnyt szerző finn Kim Viljanen már vb-szereplőnek mondhatja magát.

A PDC ranglistás helyein kívül, a nemzetközi selejtezőkön keresztül Viljanen mellett még öten kvalifikálták magukat a vb-re: az amerikai Willard Bruguier, az ausztrál Gordon Mathers, az új-zélandi Cody Harris, a japán Aszada Szeigo és a brazil Diogo Portela.

Vasárnap ugyancsak a Margitszigeten tartják az U23-as világbajnokság selejtezőjét is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik