Darts: rosszat húzott a „honosított” PDC-vezérigazgató

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 20:45
null
Matt Porter (Fotó: PDC)
A hazai dartsszövetség támogatásával lett magyar állampolgár a nemzetközi profi darts szervezet ügyvezetője, Matthew Porter, most segíthetné a magyar és az egész kelet- és közép-európai régió játékosait a fejlődésben, előrelépésben.



Minden bizonnyal a brexit után volt szüksége európai uniós útlevélre a brit Matthew Porternek, a profi dartsot gardírozó cég, a Professional Darts Corporation (PDC) vezérigazgatójának, aki talált is egy magyar nagymamát a felmenői között. Bár a hírek szerint nemigen ápolta vele a kapcsolatot, 2021 januárjában a Magyar Dartsszövetség támogatását kérte, hogy megkaphassa az állampolgárságot. A sportágat igazgató hazai szervezet pedig mellé állt, mivel a vezetőség úgy vélte, Porter segíthet a magyar érdekképviseletben, így tehát a honosítása sportdiplomáciai érdek. A sportvezető, aki időközben magyar állampolgár lett, az első jelentősebb teszt előtt áll ebben a tekintetben.

A sportág versenyzői az amatőr dartsért felelős Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) eseményein éppúgy elindulhatnak, mint a PDC rendezvényein, sőt, a PDC rendszere a WDF-re épül. A profi szervezet csak 128 pro tour-kártyát oszt ki a legjobbaknak, a széles tömegbázis viszont a WDF-tornákon versenyez, jó példa erre a 18 éves angol Beau Greaves, aki idén áprilisban az amatőr világbajnokságon Lakeside-ban Ihász Veronikát búcsúztatta a második fordulóban, majd meg is nyerte a tornát a nők között, decemberben pedig már a PDC-vb résztvevőjeként láthatják a rajongók.

A profik vb-jére néhány licenccel nem rendelkező játékos is kijuthat, és bár a WDF-naptár régóta ismert, a PDC mégis ugyanarra a hétvégére tette a kelet-európai versenyt, amikor a prágai WDF-tornát rendezik, amely viszont az amatőr vb-kvalifikáció szempontjából kiemelten fontos a régió legjobb játékosainak. Ráadásul a WDF-vb idejére szervezték azt a PDC-eseményt, amelyen pro tour-kártyához juthatnak a kiemelkedő eredményt elérők.

A Magyar Dartsszövetség elnöke, Balázs Gábor nyílt levélben fordult a PDC vezérigazgatójához, amelyben felhívja Porter figyelmét az időpontok ütközésére, hangsúlyozva, hogy ez nemcsak a magyaroknak rossz, a kelet-közép-európai régió összes országában nehezíti a dartsosok életét, és sérti a sportág átfogó érdekeit. A megkeresésre egyelőre nem érkezett válasz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik