Darts-vb: ez ám a meglepetés! Kim Huybrechts kiejtette a világbajnok Peter Wrightot

Vágólapra másolva!
2022.12.28. 00:05
A Londonban zajló 2023-as dartsvilágbajnokság harmadik fordulójának kedd esti programjában a 2021-es tornát megnyerő Gerwyn Price simán 4–0-ra győzött a 2007-es világbajnok Raymond van Barneveld ellen. A 25. kiemelt Gabriel Clemens sokkal izgalmasabb mérkőzésen búcsúztatta a meccsnyilat is hibázó Jim Williamst. Zárásként pedig jött az igazi meglepetés: a világbajnoki címvédő Peter Wright meglepően simán, 4:1-re kikapott a belga Kim Huybrechtstől.

Jim Williams–Gabriel Clemens

A 25. kiemelt német Gabriel Clemens és az előző kanyarban James Wade-et kiejtő walesi Jim Williams összecsapása megfelelően „megágyazott” az este leginkább várt mérkőzésének, a közönségkedvenc, a 2007-es világbajnok Raymond van Barneveld és a két évvel ezelőtti világbajnok Gerwyn Price összecsapásának.

Clemens ugyan magabiztosan játszott hátsó pályáról az első szettben, és egyszer sem hagyta, hogy Williams hozza a saját kezdését, a fiatal walesi azonban a második szettben váratlanul feltámadt, és még egy leget sem engedett a németnek, így egyenlített. A harmadik játszmában aztán egy brékváltás után Clemens beszórt egy 157-es kiszállót, és ezzel felpaprikázta ellenfelét, aki ugyan ezt a szettet elvesztette, de a negyedikben ismét egyenlített, majd az ötödiket megnyerve először vezetett a mérkőzésen. Sőt, a hatodikban is ő kezdett, ám nem tudott élni az előnnyel, hiába volt meccsnyila, a szettet Clemens nyerte, s a lélektani előnyt megtartva a behúzta a 7. szettet is, ezzel 4–3-ra megnyerte a mérkőzést, s beállította pályafutása legjobb világbajnoki szereplését – két éve szintén eljutott a legjobb tizenhatig.

Gerwyn Price–Raymond van Barneveld

Amennyire izgalmas volt Clemens meccse, annyira hozott papírforma eredményt a várva várt Price–Van Berneveld találkozó: a 2021-es világbajnok ugyanis simán, könnyed és gyors játékkal 4:0-ra diadalmaskodott van Barneveld ellen.

A 2020-as vb-kiesése után 14 hónapra visszavonuló Van Barneveld az elején ugyan jobban dobta a tömeget, mint ellenfele, mégis Price volt az, aki – elsősorban hibátlan kiszállózásának köszönhetően 3:1-re vitte az első játszmát. A hibátlan kiszállással a második játszmában sem hagyott fel a walesi bajnok – 117-ről is könnyedén jelentkezett ki a második szett elején – ezt is 3:1-re nyerte. A harmadik szettben eljött Barneveld nagy pillanata, beszórt egy remek 125-ös kiszállót – Bull, kisbull, Bull –, és az ötödik leg végén nyila volt a szetthez, de elhibázta a kiszállót, Price viszont nem. A negyedik szettben aztán RvB beszórt nyitásként egy 147-es kiszállót is – ilyen fellángolásai akadtak az egész mérkőzésen, de Price ezen az estén ellenállhatatlanul játszott, és miután brékelte a harmadik legben a hollandot, le is zárta a találkozót egy 128-as kiszállóval.

A világranglistát vezető walesire a folytatásban a Ryan Searle–José de Sousa összecsapás győztese vár.

Huybrechts nagy skalpot ejtett (Fotó: Getty Images)
Huybrechts nagy skalpot ejtett (Fotó: Getty Images)

Peter Wright–Kim Huybrechts

A nap utolsó mérkőzése is izgalmakban bővelkedő összecsapást hozott: a kétszeres világbajnok és címvédő Peter Wright és a 31. kiemelt belga, Kim Huybrechts között, amely ráadásul a torna eddigi legnagyobb meglepetésével zárult, hiszuen Huybrechts 4:1-re legyőzte a vb-címvédőt.

Esélyeshez méltó módon kezdte a mérkőzést a skót bajnok, hiszen kétszer is brékelte ellenfelét, vagyis simán, 3:0-ra hozta az első játszmát. A folytatásban viszont nagyot fordult a játék képe, ezúttal Huybrechts vette el a visszazuhanó Wright kezdését, azaz ő is 3:0-ra nyerve egyenlített. Wright a harmadik szettben sem talált vissza a játékához, igen gyakran tévesztett szektort, szettátlaga a 80-at sem érte el, s Huybrecht sem volt 85-ös átlag fölött, ám ez is elég volt a belgának, hogy behúzza a játszmát.

A folytatásban aztán egy-egy brék után már-már úgy tűnt, hogy Wright magához tért, ám hiába gondolhattuk ezt, a játszmát ismét csak a belga nyerte, miután az utolsó két legben Wright megint „összevissza” kezdett dobálni – egy alkalommal egy „klasszikus 26-ot” (1-5-20) is sikerült összehoznia a bajnoknak –, így Huybrechts egy lépésre került a győzelemtől.

És ezt a lépést meg is tette az ötödik játszma megnyerésével, Wright hiába próbálta elvenni a belga kezdését, nem járt sikerrel, miközben a saját kezdését is csak nagy nehézségek árán tudta hozni. A végét is a 37 éves belga bírta jobban, így pályafutása során harmadik alkalommal jutott el világbajnokságon a legjobb 16 közé, ahol majd honfitársa Dimitri Van den Bergh lesz az ellenfele.

 


 

DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG
3. FORDULÓ

20.00
(Tv: Sport1)
Jim Williams (walesi, 98.45)–Gabriel Clemens (német, 25., 97.55) 3:4
Gerwyn Price (walesi, 1., 93.68)–Raymond van Barneveld (holland, 32., 92.64) 4:0
Peter Wright (skót, 2., 90.53)–Kim Huybrechts (belga, 31., 96.41) 1:4

KORÁBBAN
Dimitri Van den Bergh (belga, 15., 92.92)–Krzysztof Ratajski (lengyel, 18., 92.38) 4:1
Nathan Aspinall (angol, 10., 98.19)–Josh Rock (északír, 95.92) 3:4
Jonny Clayton (walesi, 7., 93.76)
–Brendan Dolan (északír, 26., 94.07) 4:1

A 3. FORDULÓ SORSOLÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Gerwyn Price (walesi, 1.)
–Raymond van Barneveld (holland, 32.) 4:0
Ryan Searle (angol, 16.)–José de Sousa (portugál, 17.)
Jim Williams (walesi)–Gabriel Clemens (német, 25.) 3:4
Danny Noppert (holland, 9.)–Alan Soutar (skót)

Michael Smith (angol, 4.)–Martin Schindler (német, 29.)
Joe Cullen (angol, 13.)–Damon Heta (ausztrál, 20.)
Luke Humphries (angol, 5.)–Vincent van der Voort (holland, 28.)
Dave Chisnall (angol, 12.)–Stephen Bunting (angol, 21.)

Peter Wright (skót, 2.)–Kim Huybrechts (belga, 31.) 1:4
Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)
–Krzysztof Ratajski (lengyel, 18.) 4:1
Jonny Clayton (walesi, 7.)–Brendan Dolan (északír, 26.) 4:1
Nathan Aspinall (angol, 10.)–Josh Rock (északír) 3:4

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Mensur Suljovic (osztrák, 30.)
Dirk van Duijvenbode (holland, 14.)–Ross Smith (angol, 19.)
Rob Cross (angol, 6.)–Mervyn King (angol, 27.)
Gary Anderson (skót, 11.)–Chris Dobey (angol, 22.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik