Darts: nyolc meccsnyíl, húsz 180-as kör, döntő leg – Van Gerwen kiesett

Vágólapra másolva!
2020.11.22. 23:27
null
Simon Whitlock „szétdobta” a tripla 20-as szektort a Michael van Gerwen elleni mérkőzésen (Fotó: PDC)
Simon Whitlock drámai mérkőzésen, versenycsúcsot jelentő húsz 180-as kört dobva és nyolc meccsnyilat túlélve döntő legben, 16–15-re legyőzte a világelső Michael van Gerwent a Coventryben zárt kapuk mögött zajló Grand Slam of Darts vasárnapi programjában, így bejutott a hétfői elődöntőbe – akárcsak José de Sousa, James Wade és Dimitri Van den Bergh.

 

Michael van Gerwen a Gary Andersonnal szemben 10–2-re megnyert szombati meccse után úgy fogalmazott, hogy ha a legjobb játékát nyújtja Simon Whitlock ellen, akkor az ausztrált is legyőzi a legjobb nyolc között. Ez kétségkívül igaz, de idén már kétszer is kikapott a „Varázslótól”, ráadásul mindkétszer kiemelt versenyen: a világbajnokság utáni legrangosabbon, a World Matchplayen 11–4-re, a World Grand Prix-n pedig két megnyert leggel 3:0-ra.

Nos, az idei Grand Slamen jó formában dobáló holland a Whitlock elleni mérkőzésén szinte végig vezetett 100 pont feletti átlaggal, kétszer már négy játékkal is (9–5-re és 11–7-re), de egyszer sem lehetett azt érezni, hogy az ausztrál számára már nincs visszaút, mert magától értetődő természetességgel „hajigálta” a 180-as köröket.

Van Gerwen 14–13-nál bravúros, 146-os kiszállóval brékelt, és a győzelemért kezdhetett – először ebben a legben jutott el meccsnyilakig, szám szerint háromig. Nem élt a lehetőségeivel, amit Whitlock kihasznált, majd saját kezdéséből egyenlített, kiharcolva a döntő leget (15–15).


Whitlock az utolsó legben is dobott egy 180-as kört – a 20.-at a mérkőzésen, ezzel új Grand Slam-rekordot állított fel –, de Van Gerwen került először kedvezőbb kiszállási pozícióba, 68 pontról tripla 20 után kétszer is dobhatott dupla 4-re (hibázott), majd miután az ausztrál nem szállt ki 114-ről, megtehette ezt még háromszor. Ekkorra azonban MVG már elbizonytalanodott, hogy megint nem tudta befejezni a mérkőzést – így összesen nyolc(!) meccsnyilat packázott el –, amit Whitlock megbüntetett, D8-cal lezárta a meccset (16–15), és úgy jutott be életében először a legjobb négy közé a Grand Slamen, hogy ebben a negyeddöntőben egyszer sem vezetett. Mégsem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül nyert volna.

„Jelenleg a világ tetején érzem magam. Legyőzni Van Gerwent, amikor jól játszik, elismeréssel tölt el” – kommentálta a meccset Whitlock. „Nem tagadom, fáj, ami történt, de csak magamat hibáztathatom az elrontott meccsnyilak miatt. Minden tiszteletem Simoné, a legjobbakat kívánom neki hétfőre” – írta Van Gerwen a Facebookon.


E meccset megelőzően Nathan Aspinall és Dimitri Van den Bergh nyitotta az esti programot, ezen az összecsapáson szintén nem az a játékos győzött, aki a mérkőzés túlnyomó részében „elöl” volt, a belga fiú ugyanis a 14–12-es vezetésénél meglévő kétleges előnyét leszámítva egyszer sem vezetett. De a döntő leget hátsó pályáról ő nyerte meg – Aspinallnek már csak akkor jött a 180-as kör, amikor Van den Bergh 36 ponton állt –, így ő is pályafutása első GS-elődöntőjére készülhet.


A délutáni program első mérkőzésén a Grand Slam-újonc José de Sousa két 4–1-es etappal 8–2-re ellépett Michael Smithtől, ám a Dave Chisnall elleni nyolcaddöntőjéhez hasonlóan ekkor elkényelmesedett, és az angol játékos egy 6–0-s sorozattal egyenlített (8–8), közben pedig két leget is két 180-as körrel kezdett, vagyis kétszer is eljutott hat tökéletes nyílig. Előtte egyébként Smith nem brillírozott, mert az első 180-as kanyarjára a tizedik legig kellett várni.

A 46 éves portugál versenyző ezek után összekapta magát, 9–10-nél és 11–12-nél is azonnal visszavette az elveszített kezdését, majd a legfontosabb pillanatban, 15–14-nél újabb játékot nyert hátsó pályáról, így megnyerte a mérkőzést.


„Elképesztő meccs volt, óriási győzelmet arattam, a legnagyobbat eddigi pályafutásom során. Michael a világ egyik legjobb játékosa, örülök, hogy legyőztem őt. Korábban háromszor is megvert már engem (de egyszer már De Sousa is nyert ellene – a szerk.), így tudtam, hogy stabilnak kell lennem. Meccs közben egyre erősebbé vált Michael játéka, megbüntette a hibáimat, de nem adtam fel, türelmes maradtam. Őrületes év az idei számomra” – idézte a találkozó után a PDC hivatalos honlapja De Sousát, aki 2020-ban egy European Tour-fordulót megnyert, három Players Championship-állomáson döntőt játszott, az oberhauseni Európa-bajnokságon pedig kilencnyilast dobott.

James Wade villámrajtot vett Damon Heta ellen, rögtön a találkozó elején elhúzott 4–0-ra, és sokáig őrizte is a két-három leges előnyét, ám az ausztrál 13–13-nál utolérte őt, izgalmassá téve ezzel a meccs végjátékát. Az utolsó legekben azonban Hetát sok tripla nélküli kört dobott, amit Wade kihasznált, és 101.66-os körátlaggal, valamint a kiszállók 50 százalékos értékesítésével (16/32) bejutott az elődöntőbe – 2010 és 2016 után harmadszor.

GRAND SLAM OF DARTS (COVENTRY)
NEGYEDDÖNTŐ

Michael Smith (angol, 4.) (95.74)–José de Sousa (portugál) (98.52) 14–16
Damon Heta (ausztrál) (98.26)–James Wade (angol, 7.) (101.66) 13–16
Nathan Aspinall (angol, 6.) (94.92)–Dimitri Van den Bergh (belga) (97.8) 15–16
Michael van Gerwen (holland, 1.) (100.32)–Simon Whitlock (ausztrál) (95.97) 15–16

A HÉTFŐI ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
20.00 (Tv: Sport2)
Simon Whitlock (ausztrál)–José de Sousa (portugál)
James Wade (angol, 7.)–Dimitri Van den Bergh (belga)
Az elődöntőben is 16 megnyert legig tartanak a mérkőzések.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik