Csupasport: Varga Csaba megunta a veszteglést az Everest alaptáborában

Vágólapra másolva!
2021.05.04. 17:55
null
Varga Csaba megunta a veszteglést az Everest alaptáborában (Fotó: Kalifa)<br />
Egyelőre balesetveszélyes az út az alaptábor felett, az expedíciók zöme emiatt várakozik is, de a nagyváradi alpinista kihasználva, hogy nincs tömeg, elindult a második akklimatizációs körre.

 

A Khumbu-jégesésben magasodó számtalan jégtorony egyike leomlott, beszakította az útvonal egy részét, megsebesített egy mászót és egy teherhordót, akiket helikopterrel mentettek ki.

Az útvonal egyelőre balesetveszélyes, de a nagyváradi Varga Csaba megunta a várakozást, s vállalta az újabb, veszélyekkel teli átkelést a Khumbu-jégesésen, mert úgy ítélte meg, könnyebben mozoghat most, mint az útvonal helyreállítását követően, amikor tömegével indulnak meg az oxigénpalackot használó expedíciók.

Május 4-én hajnalban indult, ezúttal nem pihent meg az egyes táborban, egyből a kettesig emelkedett (6400 méter), az éjszakát követően pedig megpróbál felmászni a Lhoce-falon, majd nagyjából 7200 méteres magasságban kiépíti a hármas tábort. A terv szerint itt két éjszakát is eltölt, majd az úgynevezett Déli-nyeregnél (7950 méter) felállítaná a négyes tábort is.

Részleteket, illetve a Mount Everesten tartózkodó másik magyar mászó, Neszmélyi Emil beszámolóját megismerheti acsupasport.huweboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik