Idén már 120 éve, hogy Eötvös Loránd fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó két lánya, Eötvös Ilona és Rolanda 1901. augusztus 8-án elsőként mászta meg a déli falon a Tofana di Rozes 3225 méter magas csúcsának meredek sziklaútját a Dolomitokban. A jeles évforduló alkalmából szeptemberben magyar expedíció indul, hogy a korabeli útvonalon, korabeli felszereléseket használva tisztelegjenek a sikeres mászás előtt.

„Izgalmasnak ígérkezik, mert korabeli ruhákban másznánk meg az általuk elsőként mászott sziklafalat. Manapság divatos leszólni, hogy egy könnyebb sziklamászó út nem jelent különösebb kihívást, de nem nagyon látom, hogy bárki is vállalkozna ennek az útnak a megmászására, különösen nem a gyerekeivel” – mondta a Csupasportnak Nedeczky Júlia, aki Eötvös Loránd egyik lányát alakítja majd a túráról szóló dokumentumfilmben.

A teljes beszélgetést elolvashatják a Csupasporton, ahol megtalálják szokásos blogszemlénket és benne egy történetet arról, hogy a futó/blogger új cipőt vett, kipróbálta volna, de elég volt egy rossz lépés, és...