Cselgáncs-vb: Pupp Réka világranglista-elsőként várja a tornát

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2022.10.06. 10:35
null
Pupp Réka nem kapott könnyű sorsolást (Fotó: Dömötör Csaba)
Az üzbegisztáni Taskentben rendezik az idei cselgáncs-világbajnokságot október 6. és 13. között. Szerdán megtartották a sorsolást, Pupp Réka nehéz ellenfelet kapott, Tóth Krisztiánnak viszont alakulhat úgy a vb, hogy a grúz Lasa Bekaurival harcoljon az aranyért, akire előzetesen a leginkább kíváncsi volt.

A világbajnokság első napján csütörtökön nem lép tatamira magyar versenyző, pénteken viszont egyik érem­esélyes dzsudokánk, Pupp Réka elkezdi a küzdelmet. Pupp a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) világranglistájának első helyezettje, így kiemeltként várta a sorsolást – amely alakulhatott volna szerencsésebben is, hiszen rögtön a kilencedik helyen rangsorolt mongol Bisrelt Horloodoj lesz az ellenfele.

Nála is nehezebb dolga lesz az első fordulóban Kovács Kittinek, aki a súlycsoportjában szintén világranglista-első izraeli Timna Nelson-Levyvel csap össze. Puppon kívül három másik magyar harcos került kiemelt kategóriába, Özbas Szofi, Sipőcz Richárd és az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián.

Utóbbinak világbajnoki érmei is vannak, egyszer lett harmadik, egyszer pedig második. Hogy mennyire nehéz cselgáncsban eljutni a csúcsra, az is jelzi, hogy Magyarországnak mindeddig két világbajnoki elsősége van Kovács Antal és a női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Braun Ákos révén.

Tóth Krisztián lapunknak elmondta, a csütörtökön rajtoló világbajnokságokat szakmailag még az olimpiánál is nehezebbnek tartja, hiszen itt egy nemzetből több ellenféllel is összetalálkozhatnak a versenyzők. Tovább nehezíti a harcosok dolgát, hogy a rendkívül feszített versenynaptár okozta mentális megterheléssel ugyanúgy foglalkozniuk kell, mint a fizikai felkészüléssel. Ahogy Tóth fogalmazott, ilyenkor sok versenyző pihenésből vagy sérülésből tér vissza, emiatt nehéz, szinte lehetetlen felmérni az erőviszonyokat. Ő maga leginkább a regnáló olimpiai bajnokra, a grúz Lasa Bekaurira lenne kíváncsi, mivel értékes tapasztalatokat vonhatna le kettejük esetleges összecsapásából. Ha minden jól alakul, döntőzhet is egymással a két dzsudoka.

A magyar kontingenst alkotók közül mindössze két cselgáncsozónak van már világbajnoki érme, a visszavonulását fontolgató Karakas Hedvignek egy bronz még 2009-ből, és a már említett Tóth Krisztiánnak egy-egy ezüst és bronz, legutóbbi tavalyról. Az ezt a sikert megelőző hét év viszont ínséges időszak volt a magyar cselgáncsozók világbajnoki szerepléseit tekintve, hiszen 2014 és 2021 között egyetlen érmet sem gyűjtöttek a hazai válogatottak versenyzői. Érdekesség, hogy az „éremaszály” előtti utolsó ezüstöt is Tóth Krisztián szerezte az oroszországi Cseljabinszkban.

Ha már Oroszország, meg kell említeni, hogy a csütörtökön kezdődő vb alacsony létszámához (tizenhárom éve nem indultak ilyen kevesen) annak is köze van, hogy a háború miatti sportági szankciók miatt ezúttal sem az orosz, sem a fehérorosz cselgáncsozók nem indulhatnak az eseményen. Nyolcvankét országból 571 harcos küzd majd az egy héten át tartó taskenti viadalon, ami annak is köszönhető, hogy az IJF új szabálya értelmében csak a világranglistán az első száz hely valamelyikét elfoglaló sportolók vehetnek részt a kvalifikációs vb-n.

A magyarok párosításai
Pénteken kezdi el a magyar kontingens a világbajnoki szereplését Pupp Réka révén, akinek, mint említettük, a mongol Bisrelt Horloodoj lesz az ellenfele. A női mezőnyben 57 kilogrammban Karakas Hedvig a török Özlem Yildiz, Kovács Kitti pedig az izraeli Timna Nelson-Levyvel küzd először. 63 kilogrammban Özbas Szofi nála papíron jóval gyengébb ellenfelet kapott a dél-koreai Li Csüe Jun személyében, a 70 kilogrammosok között pedig Gercsák Szabina–Anka Pogacnik (szlovén) párharcot rendeznek. A férfiak mezőnyében a 81 kilogrammos Ungvári Attila moldovai ellenfelet kapott (Mihail Latisev), egy súlycsoporttal feljebb Nerpel Gergely a dél-koreai Han Dzsu Joppal küzd, Tóth Krisztián pedig erőnyerőként várja, hogy kiderüljön, román vagy spanyol harcos lesz-e az első riválisa. A 100 kilogrammnál könnyebbek között Cirjenics Miklós a kanadai Kyle Reyes, Vég Zsombor pedig a tunéziai Kusszaj ben Haresz ellen lép tatamira először. A legnagyobb súlycsoportban Sipőcz Richárd a kubai Andy Grandával kezdi a vb-t.
PUPP CSAK MÁSODIK KIEMELT
Braun Ákos, a női válogatott kapitánya az MTI-nek elmondta, a szervezők és a nemzetközi szövetség (IJF) illetékesei ezúttal nem voltak összhangban.
„Az IJF honlapján Réka első kiemeltként szerepel, a sorsolás előtt azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a mostani rangsor a júliusban lezajlott, zágrábi viadal utáni állapotokat tükrözi, így a francia Amandine Bouchard lett az első kiemelt” – nyilatkozta az üzbég fővárosból a szakvezető, aki az Atomerőmű SE kötelékeiben Pupp edzője is egyben.
A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos kifejtette, a nagy költségek miatt több turnusban utazik Ázsiába a keret, és egyelőre három női dzsúdós – Pupp, Karakas Hedvig és Kovács Kitti – tartózkodik Taskentben.
„Kisebb betegségektől eltekintve jól sikerült a felkészülés. Karakas Hédi visszatért a 63-ból az 57 kilóba, s a mentálisan is komoly terhet jelentő fogyasztáshoz képest jókedvűnek és motiváltnak tűnik. Réka jó formában érkezett, de persze az előkelő helyezése sem jelent garanciát a sikerre, mivel Bouchard mellett a japán és a koszovói is erős ellenfél lehet. A hétfőn szereplő Gercsák Szabinának súlyos hátproblémái után még vissza kell erősödnie a 70 kilóba” – sorolta a kapitány a vb csütörtöki nyitónapján, amelyen sem a férfi 60, sem a női 48 kilóban nem volt magyar induló.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik