CAS: az oroszok semlegesként mehetnek az olimpiára és a vb-re

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2020.12.17. 17:30
null
Az orosz himnuszt egészen biztosan nem hallhatjuk Tokióban (Fotó: AFP)
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) többek között a Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) karöltve úgy döntött, hogy Oroszország nem vehet részt a következő két olimpián és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon. A sportolói kizárólag semlegesként lehetnek ott a versenyeken.

 

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) nem tudta beszerezni a hiteles LIMS adatokat (laboratóriumi információkezelő rendszer) és a volt moszkvai laboratórium analitikai adatait a WADA részére. A CAS döntésének értelmében orosz színekben nem indulhat el sportoló a 2021-re halasztott tokiói olimpián és paralimpián, a 2022-es téli olimpián és a 2022-es labdarúgó-vb-n.

Továbbá az oroszok 2022. december 16-ig nem jogosultak nagyobb sportesemény megrendezésére, valamint arra ajánlatot tenni. Ezen idő alatt orosz kormánytisztviselők és képviselők nem vehetnek részt olyan eseményeken, mint az olimpia, illetve nagyobb sportágak világbajnoksága.

Az eltiltás tehát két évre, 2022 végéig szól, ami azt jelenti, hogy a CAS megfelezte a WADA eredetileg négy évre szóló büntetését.

Az orosz sportolók a 2016-os riói olimpián még elkerülték a teljes kizárást, a 2018-as pjongcsangi téli játékokról ugyanakkor már kitiltották Oroszországot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki ezt megkapta, semlegesként vehetett részt a versenyeken. Ez a lehetőség továbbra is érvényben van: azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy tisztán készülnek, semlegesként lehetnek ott a nagy versenyeken.

A bejelentés még nem számít az orosz doppingbotrány végének, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi szakszövetségek feladata lesz végrehajtani az azonnal hatályba lépő döntést.

A CAS közleményében az áll, olyan döntést hoztak, amely tükrözi a helyzet komolyságát.

„A CAS által elrendelt szankciók nem olyan szigorúak, mint a WADA által követeltek” – olvasható. Hozzátették, jelen helyzetben ennél szigorúbb döntést nem hozhattak.

Azok a sportolók, akik doppingvétség miatt eltiltásukat töltik, nem képviselhetnek egyetlen semleges csapatot sem az olimpián, sem pedig a világbajnokságon.

A döntéssel az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) és a WADA sem elégedett. Előbbi szerint nem vették figyelembe az összes érvüket, míg utóbbi amiatt csalódott, hogy csökkent az eredetileg négy évre szóló kizárás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik