Az alezredes közölte: a feltételezett elkövetőt, akit személyi és tárgyi bizonyítékok alapján gyanúsítanak a bűncselekmény elkövetésével, hétfő este fogták el a fővárosban; a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatását.

A gyanú szerint a férfi, akit személy elleni bűncselekmények miatt korábban már elítéltek, azért támadta meg az új-zélandi és ecuadori kettős állampolgárságú versenyzőt, mert az megismerkedett egy „alkalmi hölggyel”, és emiatt vita alakult ki közöttük.

Mialatt a versenyző a nővel ismerkedett, a férfi a közelben várakozott – mondta a főkapitány bűnügyi helyettese. A vita következtében azután a gyanúsított egy késsel a triatlonistát többször megsebesítette, majd a járdán fekvő, vérző férfit otthagyva elmenekült a helyszínről.

A 48 éves, ecuadori színekben versenyző férfi a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. Azt, hogy összesen hány szúrás érte, Fülöp Valter az MTI kérdésére nem kívánta elmondani, annyit közölt: az áldozat halálát a szívet ért szúrás okozta.

Az alezredes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a térfigyelő kamerák felvételeit elemezték, de azokon sem az elkövető, sem a bűncselekmény nem volt látható. A nyomozás során kiderült az is, hogy nem volt korábban kapcsolat a gyilkos és az áldozat között.

A rendőrség a 33 éves férfit gyanúsítja az emberöléssel, míg azt a nőt, aki jelen volt a bűncselekmény elkövetésekor, tanúként hallgatták meg, szerepének tisztázása folyamatban van – mondta Fülöp Valter. A gyanúsított kihallgatásakor tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Az ecuadori színekben versenyző férfi a múlt heti budapesti triatlon-világbajnokságon 2003-as sorszámmal az amatőrök sprinttávján indult el. A férfiak között összetettben a 298., a 45-49 év közötti férfiak között a 38. helyen végzett.