Birkózó-vb: Barka bejutott a nyolcaddöntőbe, Németh nem

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.18. 09:09
null
Barka Emese (balra) kikapott a nyolcaddöntőben brazil ellenfelétől (Fotó: MBSZ)
Az 57 kilogrammban szereplő Barka Emese könnyed győzelemmel kezdte meg szereplését a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján, és bejutott a nyolcaddöntőbe, ami viszont Németh Zsanettnek (76 kg) nem sikerült. A folytatásban aztán az Európa-bajnok Barka két vállal kikapott a brazil Giullia Rodriguestől és kiesett, akárcsak a szerdai versenynap harmadik magyar szereplője, Sleisz Gabriella (65 kg).  

 

Az idén Európa-bajnok Barka Emese (Csepeli BC) indította magyar szempontból a napot. A csepeli birkózó a kazah fővárosban hazai versenyző, Emma Tiszina ellen kezdett, aki tökéletes partnernek bizonyult a „bemelegítéshez”.

A háromszoros vb-bronzérmes magyar az első pillanatoktól uralta a meccset, és szépen, türelmesen gyűjtögette a pontjait. Karját könnyedén tudta betenni riválisa bal karja alá, és onnan terelgette a szőnyeg széle felé, ahol vagy kiléptette, vagy letekerte. Már a szünetben fölényesen, 4:0-ra vezetett, amit a pihenő után csípődobással, majd mögékerüléssel 8:0-ra növelt, később egy újabb kiléptetéssel beállította a 9:0-s végeredményt.

A brazil Giullia Rodrigues elleni nyolcaddöntőt aztán Barka nem kezdte jól, egyből „levállasozták”, és bár harcias birkózással fordított, jött még egy vállas, amivel újra a brazil vezetett. A magyar megpróbált kibújni ellenfelének, aki ezt megkontrázva két vállra fektette őt. Mivel az idei Pánamerikai Játékokon 3. brazil később nem jutott be a döntőbe, Barka kiesett.

Amíg Barka kifejezetten kellemes riválist kapott az első körben, addig az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett alaposan „belehúzott”, ugyanis az olimpiai címvédő kanadai Erica Wiebével kellett mérkőznie.

A meccs esélyese egyértelműen a kanadai volt, a látottak alapján viszont nem volt nagy különbség a felek között. Az első menet egészen az utolsó fél percig kevés izgalmat hozott, Németh passzivitása és akcióképtelensége miatt Wiebe került egypontos előnybe. A „hajrában” viszont a magyart egy gánccsal levitte riválisa, aki ezzel 3:0-ra vezetett a szünetben.

A pihenő után két energikus támadással nyitott Németh Zsanett. Az első végén kivitte a kanadait a szőnyegről egy pontért, a második viszont nem sikerült, Wiebe kicsúszott a kezei közül, s ő került a zónán túlra, amiért – némileg érthetetlen módon – két pontot adtak a tengerentúli birkózónak. Ez utóbbi akció el is döntötte a meccset, mert a tavalyi vb-n az éremről sérülés miatt lemaradó Németh Zsanettnek nem volt már ereje eredményesen támadni.

A favorit meglepetésre nem lett finalista, így az UTE sportolója nem folytathatta a vigaszágon sem.

Hasonlóan járt az Európa-bajnok svéd Malin Mattssontól 4:0-ra kikapó Sleisz Gabriella (ESMTK, 65 kg), aki a szerda egyetlen nem olimpiai kategóriájában, 65 kg-ban lépett szőnyegre.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik