Birkózó Eb: Sastin bronzéremért csatázhat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.08. 12:20
Sastin Marianna az elődöntőben kikapott, így az esti programban a nők 63 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén lép majd szőnyegre a rigai birkózó Európa-bajnokság keddi nyitónapján. A szabadfogású Molnár József a negyed-, míg Veréb István a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett.

Az első mérkőzésén a vb-bronzérmes, olimpiai kvótás Tajbe Juszein felett aratott imponáló sikere után Sastin, a Vasas világbajnoka a fiatal török Hafize Sahin elleni meccsén alaposan ráijesztett a magyar táborra, mivel egy apró figyelmetlenségét kihasználva riválisa el tudta őt dobni. Ugyanakkor remekül reagált a nem várt akcióra, rögtön ellenfele mögé került, így 1:4-nél állították fel a feleket, ezt követően pedig felőrölte Sahint: előbb kiléptette, majd mögéje került, s még az első három perc letelte előtt ismét mögé ment és gyönyörûen lecsavarta ellenfelét, így 9:4-re már ő vezetett a szünetben.

„Csak darálni egy percig” – kiabálta Gulyás István szövetségi kapitány a második menet elején, Sastin azonban nem csak „darált”, hanem levitte Sahint, lent pedig kétszer billentette, így – több mint két perccel a vége előtt – 15:4-re technikai tussal nyert.

Az első két mérkőzésén imponáló teljesítményt nyújtott magyar világbajnok a négy között a lettek kedvencével, a már riói kvótás Anastasija Grigorevával csapott össze, akit ezúttal nem sikerült

megszorítania.

Sastin kapkodva kezdte a mérkőzést, az összekapaszkodások után nagy erővel próbálta kiterelni a nála egy fejjel nagyobb ellenfelét, aki azonban nagyon jó érzékkel mozgott el a „zóna széléről”, s mindig kirántotta a magyart, így egy perc után már 2:0-ra vezetett. A folytatásban sem alakult jól a mérkőzés, Sastin hiába próbálta összefogni és mozgatni riválisát, Grigoreva szépen lépett be elé, és csinálta akcióit, előbb mögé került, majd egy szép gánccsal hátára dobta a Vasas birkózóját, aki így a szünetre 8–0-ás hátrányba került.

A folytatásban ment előre Sastin, a szőnyeg szélén a lett azonban továbbra is kitűnően állt a lábán, két újabb kiléptetés pedig a mérkőzés végét jelentette (0:10).

„Most jobb volt nála a lett, de nincsen baj" - mondta a meccs után Wöller Ákos, Sastin férje és edzője, aki hozzátette, az viszont rengeteget jelent felesége számára, hogy a Grigorevához hasonlóan olimpiai kvótás bolgár Tajbe Huszeint kiváló birkózással győzte le első meccsén.

„Marianna az első meccsein általában nem olyan jó, most viszont remek volt.”

Az éremért Sastin a vigaszágról kap majd ellenfelet.

Jó szereplést remélt Ritter Árpád szakvezető a vb- és Eb-bronzérmes Veréb Istvántól is, ám a nemrég Csepelbe igazolt 86 kilós birkózó bemutatkozása nem sikerült, annak ellenére, hogy a fehérorosz Aljakszandr Husztin verhető ellenfélnek tűnt.

Veréb egy darabig kézben tartotta ugyan a meccset, az első három percben mögé kerüléssel és kiléptetéssel 3:0-s előnyt harcolt ki a pihenőre, szinte rögtön azt követően azonban kihagyott a figyelme, s Husztin meg tudta dobni őt, amivel 4-3-ra átvette a vezetést. Ezek után a fehérorosz már csak a „túlélésre” játszott, Veréb ment előre, de az utolsó másodpercekig nem tudott akciót csinálni, a végén pedig hiába léptette ki ellenfelét, a nagyobb értékû akció miatt a 4:4 Husztinnak kedvezett.

Az első meccsén gyors sikert arató Molnár József az 57 kilósok negyeddöntőjében sima, 8:1-es vereséget szenvedett a román Andrei Dukovtól, aki gyors lábra támadásaival rendre megelőzte őt.

Közben eldőlt, hogy a szabadfogású Molnár József (57 kg) és Veréb István (86 kg) is kiesett, mivel előbbi román és utóbbi fehérorosz legyőzője sem jutott fináléba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik