Birkózó Eb: Sastin a bronzért küzdhet, Szabó kikapott

Vágólapra másolva!
2019.04.12. 13:42
A 62 kilós Sastin Marianna megnyerte vigaszágas mérkőzését a bukaresti birkózó Európa-bajnokság pénteki napján, így az esti programban a bronzéremért küzdhet, míg a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Szilvássy Erik győzött nyolcaddöntős meccsén, viszont a 77 kilós Szabó László a 16 között kikapott.

Magyarország egyetlen női világbajnokának szinte semmit sem kellett tennie, hogy már a találkozó elején kétpontos előnyre tegyen szert, ugyanis Asli Tugcu folyamatosan az arcába nyúlt, akit emiatt kétszer megintettek, amikor még egy perc sem pörgött le az órából. A Vasas versenyzője ezt követően maga is akciót csinált, derékon ragadta ellenfelét és földre döntötte (4:0). A török a pihenőt követően sem tudott mit kezdeni a szokás szerint nagyon stabilan küzdő Sastinnal, akit szinte megmozdítani sem tudott. Ahogy telt az idő, egyre tanácstalanabbá vált Tugcu, így a magyar sportoló könnyedén, megerőltetés nélkül diadalmaskodott. Sastin az esti programban a svéd Moa Lena Maria Nygrennel találkozik.Sastinnal, akit szinte megmozdítani sem tudott. Ahogy telt az idő, egyre tanácstalanabbá vált Tugcu, így a magyar sportoló könnyedén, megerőltetés nélkül diadalmaskodott. Sastin az esti programban a svéd Moa Lena Maria Nygrennel találkozik.

Szilvássynak ugyan meggyűlt a baja Joan Danielov Dimitrovval a nyolcaddöntőben, de hárompontos hátrányról fordított. Az első menetben a Pénzügyőr versenyzőjét látta passzívnak a bíró (0:1), de parterhelyzetben a bolgár tehetetlen volt a szőnyegen teljesen elterülő, minél nagyobb felülettel érintkező magyarral. A második három percre nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt az U23-asként világ- és Európa-bajnok Szilvássy, de kissé óvatlan volt, mert Dimitrov átkarolta a derekát és ledöntötte (0:3). A magyar tehetség tovább ment előre, mígnem földre küldték ellenfelét is (1:3), akit kiemelt és eldobott, a bolgárok ugyan videózást kértek, mondván: kibújt a fogásból a versenyzőjük, de a zsűri nem adott igazat nekik (4:3). Ráadásul így ismét parterből folytatták a küzdelmet, s Szilvássy megismételte előző akcióját, így 6:3-mal lépett a nyolc közé.

Szabó László nem bírt a szerbek klasszisával, Nemes Viktorral. Az UTE versenyzőjét mindkét menetben megintették passzivitás miatt, első alkalommal a tavaly vb-bronzérmes, két évvel ezelőtt világbajnok ellenfele megpörgette, így Nemes 4:0-s sikerrel lépett tovább a nyolcaddöntőből.

A kötöttfogásúak 63 kilogrammos kategóriájában Kovács Bence a negyed-, míg a nehézsúlyú Lám Bálint a nyolcaddöntőben kapott ki.

A BHSE újonca ráadásul szerzett pont nélkül, technikai tussal maradt alul Levani Kavdzsaradzéval szemben. Kovácsot passzivitás miatt másfél perc után küldték parterhelyzetbe, de ott ügyesen védekezett, azonban állásból kitolta őt a küzdőtérről ellenfele, aki így kétpontos előnnyel vonulhatott pihenőre. A folytatásban Kavdzsaradze még nagyobb lendülettel küzdött, s ellenállhatatlan volt a magyar számára. A grúz sportoló két mögékerüléssel már 6:0-ra vezetett, másodjára pörgetni is tudott a földön, így kialakult a technikai tushoz szükséges nyolcpontos különbség.

A szintén Honvédos Lám a hazai közönség előtt szereplő Alin Alexuc-Ciurariuval csapott össze, aki látványosan aktívabb volt az egész mérkőzésen, emiatt a magyart mindkét menetben leküldték, s bár ott mozdíthatatlan volt, 2:0-ra így is kikapott.

Kovács és Lám akkor folytathatja szombaton a vigaszágon a küzdelmet, ha legyőzőjük fináléba jut.

A péntek délelőtti programban még egy magyar kötöttfogású birkózó szerepel: Andrási József (55 kg) a negyeddöntőben kezd. Az esti éremcsaták során Sastin mellett az 57 kilogrammos súlycsoportban Barka Emese a döntőben az ukrán Tetyana Kittel küzd meg, amennyiben nyer, ő lesz a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka.

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Szilvássy Erik és az 55 kilós Andrási József is kikapott a negyeddöntőben.

Az U23-asként világ- és Európa-bajnok tehetség a súlycsoport egyik klasszisával, Zsan Belenjukkal csapott össze. Állásból nem tudtak egymással mit kezdeni a felek, így a meccset az döntötte el, hogy az első menetben a Pénzügyőr versenyzője nem tudott akciót csinálni, amikor ukrán ellenfelét küldték a szőnyegre (1:0), a második három percben fordítva viszont a világ- és kétszeres Európa-bajnok egy pörgetést bemutatott, így ő nyert 3:1-re.

A BHSE sportolója ennél jóval simábban, technikai tussal kapott ki Anders Andresen Roenningentől. Andrási passzív volt, s amikor parterhelyzetbe küldték (0:1), akkor a norvég előbb billentést csinált rajta, majd kiemelte és nagy ívben eldobta (0:7). A félperces pihenő után Roenningen nekiesett Andrásinak, akit ledöntött a lábáról, így a mögékerüléssel idő előtt lezárta a meccset (0:9).

Andrási és Szilvássy mellett a 63 kilós Kovács Bence bízhatott abban, hogy legyőzője vigaszágra segíti azzal, ha nyer a délutáni elődöntőben. Végül csak Szilvássy küzdhet tovább a szombat délelőtti programban a bronzéremért, míg Andrási és Kovács a nehézsúlyú Lám Bálinthoz és a 77 kilós Szabó Lászlóhoz hasonlóan kiesett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik