Birkózó Eb: Barka nagy fordítással, Dénes utolsó mp-es akcióval nyert

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.04.11. 13:36
Nagy bravúrt bemutatva az 57 kilós Barka Emese elő-, míg az 53 kilogrammos Dénes Mercédesz negyeddöntőbe jutott a bukaresti birkózó Európa-bajnokság csütörtöki napján: előbbi ötpontos hátrányról fordított, utóbbi utolsó másodperces akcióval jutott tovább.

Barka visszafogottan kezdett, szinte felöklelte Aliona Kolesnik, aki a mögé kerüléssel hamar kétpontos előnyt szerzett, ráadásul szabálytalanság miatt megintették a magyarok Eb- és vb-bronzérmesét (0:3). A szünet előtt még nagyobb bajba került a csepeli birkózó, mivel azeri ellenfele elkapta a lábát, s ebből újabb mögé kerülést ért el. A pihenő viszont jót tett a 29 éves magyarnak, már a folytatás elején négypontos akciót hajtott végre, amikor átkarolta az elmúlt két kontinensviadalon bronzérmes ellenfelét, a szőnyeg széléhez terelte, majd hirtelen mozdulattal, nagy erővel oldalára döntötte. Ezt követően állásból szinte azonnal elkapta Kolesnik lábát, s mögé kerüléssel már ő vezetett 6:5-re. Az Európai Játékok-győztes Barka innentől a védekezésre összpontosított, de a hajrában még az azeri egyik akcióját megkontrázva 8:5-re diadalmaskodott.Barka visszafogottan kezdett, szinte felöklelte Aliona Kolesnik, aki a mögé kerüléssel hamar kétpontos előnyt szerzett, ráadásul szabálytalanság miatt megintették a magyarok Eb- és vb-bronzérmesét (0:3). A szünet előtt még nagyobb bajba került a csepeli birkózó, mivel azeri ellenfele elkapta a lábát, s ebből újabb mögé kerülést ért el. A pihenő viszont jót tett a 29 éves magyarnak, már a folytatás elején négypontos akciót hajtott végre, amikor átkarolta az elmúlt két kontinensviadalon bronzérmes ellenfelét, a szőnyeg széléhez terelte, majd hirtelen mozdulattal, nagy erővel oldalára döntötte. Ezt követően állásból szinte azonnal elkapta Kolesnik lábát, s mögé kerüléssel már ő vezetett 6:5-re. Az Európai Játékok-győztes Barka innentől a védekezésre összpontosított, de a hajrában még az azeri egyik akcióját megkontrázva 8:5-re diadalmaskodott.

Túl nyugodt voltam az elején, ezért szúrtam el rettenetesen. De végig hittem, hogy meg tudom fordítani a meccset, mert jó erőben érzem magam” – mondta az MTI-nek Barka, aki hozzátette, eddig egyszer, még tavaly birkóztak egymással, akkor az azeri nyert.

Dénes és ellenfele, a moldovai Iulia Leorda egyaránt óvatosan kezdett, ám a bíró két perc állóháborút követően a utóbbit intette passzivitásért. Akció ezt követően sem volt, így a magyar versenyző vonulhatott 1:0-s vezetéssel pihenőre. A folytatásban sem változott a küzdelem, ezért ezúttal az érdi sportoló került akciókényszerbe, de ő sem tudott pontot szerezni, az 1:1 pedig ellenfelének kedvezett. Dénesnek támadnia kellett, ám hiába indított lábra, Leorda visszafogott és mögé kerüléssel 3:1-re ellépett. Noha csak néhány másodperc maradt, Dénes nem adta fel, és az utolsó pillanatban a földharc során sikerült felülkerekednie ellenfelén. A bírók eleinte nem adták meg a két pontot a mögé kerülésre, de a videózás a magyaroknak adott igazat, így a 3:3 az utolsó akció révén Dénes továbbjutását eredményezte.

Dénes a holland Jessica Cornelia Franciska Blaszkával, míg a 62 kilós Sastin Marianna az olasz Aurora Campagnával birkózik az elődöntőbe kerülésért, este pedig az 59 kilós Galambos Ramóna és a nehézsúlyú Németh Zsanett a bronzmérkőzésen lesz érdekelt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik