Birkózás: Veréb és Ligeti is két győzelemre a kvótától Szófiában

Vágólapra másolva!
2021.05.06. 13:56
null
Veréb második meccsét is megnyerte (Fotó: Földi Imre)
Veréb István második mérkőzését is megnyerte, Ligeti Dániel pedig győzelemmel mutatkozott be, így mindketten bejutottak a legjobb nyolc közé a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, Szófiában. Kuramagomedov Murad ugyanakkor nyolc másodperccel a vége előtt nyerő helyzetből vesztette el a meccsét, így ő nem lesz ott az olimpián – közölte az MTI.

A két szombathelyi sportoló közül előbb a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligetit szólították a szőnyegre a nyolcaddöntős körben.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes magyar nehézsúlyú verhetőnek tűnő riválist kapott elsőre, s a Puerto Ricó-i Charles Zachary Merrill legyőzése nem is okozott különösebb gondot neki. A találkozón Ligeti nagyon stabil volt, jól védekezett, s az első, majd a második menetben is egy-egy szép levitellel két-két pontot gyűjtött (4–0), így igazolta a papírformát.

Az elődöntőbe kerülésért Ligeti Dánielnek az üzbég Dilmuhamed Nurmuhamedovot kell majd legyőznie.

Őt követte egyből világ- és Eb-bronzérmes klubtársa, Veréb István, aki a selejtezőben a görög Georgiosz Szavulidiszt verte 3–2-re. A nyolc közé kerülésért az Ázsia-bajnokságon ötödik tadzsik Bahodur Kodirov ellen lépett szőnyegre, s a korábbinál lényegesen meggyőzőbb teljesítményt nyújtott.

A találkozó első három percében nem történt érdemi esemény a szőnyegen, azontúl, hogy Veréb intéssel 1–0-s előnybe került. A második eleje szintén meddő állóharcot hozott és a tadzsik újabb intését (2–0), az ötödik percre viszont megélénkült a találkozó. Kodirovnak menni kellett előre, ám a 34 éves magyar kiválóan állt a lábán, kétszer pedig gyönyörűen indított, előbb lábra támadás után döntötte le ellenfelét (4–0), majd a meccs hajrájában dinamikus derékra támadás után dobta ki riválisát a szőnyegen túlra. A két akciója között Kodirov egy kiléptetéssel csinált ugyan egy pontot, ám ez csak az eredmény kozmetikázására volt elég (6–1).

Veréb Istvánnak az esti elődöntőbe jutásért spanyol vagy japán birkózóval kell majd megküzdenie. A csütörtöki napon lépett szőnyegre Kuramagomedov Murad is a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában, ám ő biztosan nem lesz ott a tokiói olimpián, miután rögtön az első meccsén veszített.

A dagesztáni származású, 74 kilogrammos szabadfogású sportoló márciusban, a budapesti európai kvalifikációs viadalon a negyeddöntőben nyerő helyzetből az utolsó másodpercekben veszített, s most ugyanezt a "bravúrt" mutatta be a bolgár fővárosban az észt Aimar Andruse ellen.

Kuramagomedov 5:52 percig uralta a meccset, az első menetben két kiléptetéssel 2–0-s előnybe került, majd a második elején egy levitellel már 4–0 volt neki. A hátrányán az észt egy kivitellel (4–1) faragott ugyan az utolsó percre fordulva, ennek ellenére biztosnak tűnt a Tatabánya versenyzőjének sikere.

Aztán a legvégén Andruse lábra támadott, Kuramagomedov pedig későn eszmélt, s nem csupán a dobást nem tudta elkerülni, hanem kifordulni sem volt ideje, így a hátán ért szőnyegre, ami négy pontot ért az észtnek, egyúttal Kuramagomedov 5–4-es vereségét és a tokiói szereplésről szőtt álmainak a végét jelentette.

A viadalon minden súlycsoportban két-két tokiói kvótát osztanak ki, azaz a kvalifikációhoz fináléba kell jutni.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik