Birkózás: Szőke kvótát szerzett, hat magyar indulhat Tokióban!

Vágólapra másolva!
2021.05.08. 19:53
null
Szőke Alex (jobbra) egész nap remekül birkózott (Fotó: MBSZ)
Szombaton a kötöttfogásúak próbálkoztak megragadni az utolsó lehetőséget, s a szófiai világkvalifikációról kijutni a tokiói olimpiára: hamar kiderült, hogy Kecskeméti Krisztiánnak és Varga Ádámnak ez nem sikerül, a junior Eb-győztes Szőke Alex viszont remek napot kifogva sikerrel járt, így ő lesz a hatodik magyar birkózó Tokióban – tájékoztatott a Magyar Birkózószövetség.

Szombaton a kötöttfogásúak próbálkoztak megragadni az utolsó lehetőséget, s a szófiai világkvalifikációról kijutni a tokiói olimpiára. Hamar kiderült, hogy a három magyar közül Kecskeméti Krisztiánnak (60 kg, Cegléd) és Varga Ádámnak (130 kg, UTE) nem sikerül, előbbi az Eb-5. észt Maegisalutól kapott ki 4–1-re, utóbbi az Ázsia-bajnoki 3. kirgiz Ramonovtól 3–2-re.

A világkupa-2., junior Eb-győztes, s a hazai válogatót is megnyerő Szőke Alex (97 kg, ESMTK) viszont szépen menetelt, a görög Keszidiszt és a mediterrán bajnok spanyol Gasca Fresnadát egyaránt 9-0-s technikai tussal verve bejutott az elődöntőbe. Itt, már az ötkarikás kvótáért az Eb-2. és -3., junior vb-nyertes, grúz származású olasz Kakelasvili ellen küzdött, méghozzá nagyszerűen: intés után megpörgette kétszer, kivédekezte a visszaintést, s végül magabiztosan, 6–1-re diadalmaskodva megszerezte a tokiói indulási jogot!

Az ifjú titán a hatodik magyar birkózó, aki szerepelhet majd a japán fővárosban Sastin Marianna (62 kg, Vasas), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg, Ferencváros), valamint a szintén kötöttfogású Korpási Bálint (67 kg, BVSC), Lőrincz Tamás (77 kg, BHSE) és Lőrincz Viktor (87 kg, BHSE) után.

A nők vigaszágán az Eb-győztes, vb-3. Barka Emese eljutott a bronzmérkőzésig, ahol 12–7-re kikapott a szintén Európa-bajnok norvég Bullentől, így ötödik lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik