Birkózás: négy arany, egy ezüst, négy bronz a magyar mérleg Tatán

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.02.13. 19:53
null
Lévai Zoltán akcióban (Fotók: MBSZ/Feledi László)
Címkék
Tizennyolc ország közel százötven versenyzője részvételével rendezett a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) nemzetközi kötöttfogású versenyt a tatai edzőtáborban.

 

A rangos eseményen számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki dobogós elindult. A magyarok közül öten verekedték be magukat a döntőbe, Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77), Szabó László (82), Takács István (87) és Szőke Alex (97). Közülük a junior vb- és Eb-győztes Takács az elődöntőben megszerezte az olimpiai bronz- és vb-ezüstérmes német Dennis Kudla skalpját, a junior Eb-1., s a tavalyi egyéni világkupán 2. Szőke Alex pedig többek között az Európa-bajnok norvég Felix Baldaufot is felülmúlta.

Az ő kategóriájában egyébként válogatónak számított a megméretés a márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációra Szőke, az U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik, valamint a 2009-es világbajnok Kiss Balázs között, akiket egy ágra sorsoltak. Szilvássy hiába múlta felül elsőre az Eb-2., vb-3. szerb Kadzsaját, után 1-1-gyel alulmaradt az immár 38 éves Kiss ellen, viszont utóbbi megsérült és nem tudott kiállni az elődöntőre Szőkével szemben. Így az ESMTK 20 éves tehetsége lett a kategória legjobb magyarja, s bizakodva várhatja a szakmai bizottság majdani döntését. Más kérdés, hogy a döntő „verekedésében” már kikapott az olasz színeket képviselő, Eb-ezüstérmes Nikoloz Kakhelasvilitől.

„Elégedett vagyok, mert amiért jöttem, elértem. Csak azt sajnálom kissé, hogy nem lett meg az arany is. Bízom benne, hogy az európai kvalifikációs versenyen is bejutok a döntőbe, mert az olimpiai kvótát érne” – mondta Szőke Alex. A többi magyar finalista mind megnyerte a maga súlycsoportját, Váncza (67 kg) a vb-3. szerbiai Nemes Mátét, az Eb-2., U23-as Eb-nyertes Lévai (77) az Európa-bajnok, vb-3. német Pascal Eiselét, a vb- és Eb-3. Szabó (82) az Eb-3. svéd Bogdan Kourinnoit, Takács (87) pedig az Eb-3., U23-as Eb-1. svéd Zakarias Berget verte a végső csatában. Emellett termett még négy magyar bronzérem is Torba Erik (63), Fritsch Róbert (72), Lévai Tamás (82) és Varga Ádám (130) révén.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik