Birkózás: két bajnokságra kerül sor Kecskeméten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 09:39
Szombaton 13 órától a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban, a II. Gladiolus-kupa keretében kerül sor a felnőtt szabadfogású és női egyéni országos bajnokságra. A legjobbjaink közül egyedül a könyöksérüléssel bajlódó olimpiai bronzérmes Hatos Gábor nem indul. A női mezőnyt két vendégszereplő színesíti. A szabadfogásban tovább folytatódik a 96 kilósok hármas versenyfutása a szeptemberi budapesti vb-szereplésért.

A két fogásnem mezőnye visszatér Kecskemétre, hiszen az utolsó országos bajnokságot októberben rendezték meg a Messzi István-sportcsarnokban. A verseny két szőnyegen zajlik, a szabadfogású 120 kilósok küzdelme egyben Balla József-emlékverseny is lesz.

A női mezőnyben a kadet Európa-bajnok Dénes Mercédesz és az Eb-bronzérmes Barka Emese is egy súlycsoporttal feljebb indul. Hosszú kihagyás után ismét szőnyegre lép a legeredményesebb magyar, a vb- és Eb-érmekkel rendelkező Sastin Marianna. Ő is magasabb súlycsoportban indul, de a budapesti vb-re visszatér az 59 kg-ba. Műtét és hosszú lábadozást követően versenyez újra a 72 kg-ban a kadet-világbajnok Németh Zsanett.

Két vendégszereplője lesz a női viadalnak. A 67 kg-ban rajthoz áll a cselgáncsozó Szabó Franciska, aki tavaly U23-as Európa-bajnokságot nyert, és nemrég a budapesti felnőtt Eb-n is indult. A 72 kg-ban szerepel Vanessa Wilson Kanadából, akinek magyar az édesanyja, ő maga magyar állampolgár is. 2006-ban pánamerikai juniorbajnokságot nyert, tavaly pedig bronzérmes volt a kontinens felnőtt-bajnokságán.

A szabadfogású bajnokságon nélkülöznünk kell Hatos Gábort, akinek a két „porcos" könyökét dr. Béres György kezeli.

Gulyás István szakágvezető a legnagyobb küzdelmet a 96 kg-ban várja, ahol folytatódik Szabó Mihály, Szmik Attila és Tóth Rafael izgalmas versenyfutása. A fogásnem világbajnoki csapatában Hatos, Veréb és Ligeti Dániel helye biztos, ami nem jelenti azt, hogy Veréb és Ligeti számára sétagalopp lesz a kecskeméti délután. Ugyancsak jól áll a 60 kg-os Molnár József, aki évek óta uralja a súlycsoport hazai mezőnyét. A 66 kg-ban minden bizonnyal elindul Wöller Gergő, aki külföldön dolgozik, s ha csakugyan rajthoz áll, akkor ő az elsőszámú esélyes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik