Birkózás: három kvótásunkkal rajtol hétfőn az Eb

D. Zs., N. T.D. Zs., N. T.
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 09:29
null
A háromszoros győztes Lőrincz Tamás is ott lesz az Eb-n (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Április 19-én, hétfőn Varsóban a szabadfogásúak küzdelmeivel megkezdődik a 2021-es birkózó Európa-bajnokság.

A 2019-es Eb-n egy magyar diadal született, egyben az első magyar női kontinenselsőség. Kivívója, Barka Emese (57 kg) ezúttal nem indul, mert a májusi, szófiai olimpiai világkvalifikációra koncentrál. A szabadfogásúak fő hiányzója a 2019-es vb-bronzérmes, ötkarikás kvótás Muszukajev Iszmail, aki néhány napja elkapta a koronavírust.

Öt eddigi tokiói kvótásunk közül hárman lesznek ott a lengyel fővárosban, a 2013-as vb-győztes Sastin Marianna (62 kg), kötöttfogásban pedig a világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai 2. Lőrincz Tamás (77 kg), valamint fivére, az Eb-nyertes, vb-ezüstérmes Lőrincz Viktor (87 kg). Összesen tizenhat magyar lép szőnyegre a kontinensviadalon, négy-négy női és szabadfogású, s nyolc kötöttfogású birkózónk. Utóbbiak között most búcsúzhat a nagy nemzetközi viadaloktól a 38 éves Kiss Balázs (97 kg), 2009 világbajnoka. A szabadfogásúak lengyelországi, a nők bulgáriai, a kötöttfogásúak hazai edzőtáborban készültek az Eb előtt.

A szakvezetők visszafogottan várják az idei Európa-bajnokságot:

Ritter Árpád (nők): „Az olimpia ellenére kevés versenyző hagyja ki az Eb-t, szóval erős lesz a mezőny. Elindulnak azok a sportolók, akik szereztek már kvótát, és azok is, akik még nem – utóbbiak általában a megszokotthoz képest egy súlycsoporttal feljebb mérlegelnek. Összességében azt remélem, mindenki kihozza magából a legtöbbet. Akciódús birkózást várok, s azt szeretném látni, hogy küzdenek a lányaink.”

Dvorák László (szabadfogás): „Muszukajevnek lehetett volna reális esélye az éremszerzésre, de megbetegedett. Persze meglepetést bárki okozhat, ráadásul egész jó formában vannak a srácok. Nagyon szeretném, ha megpróbálnák megvalósítani a tőlünk kapott taktikai és technikai utasításokat – már ez előrelépés lenne.”

Sike András (kötöttfogás): „Noha nem ez az év legfontosabb versenye, biztos, hogy jó mezőny lesz, mert az utóbbi, meglehetősen rendhagyó időszakban kevés eseményt rendeztek meg. Egy-két éremben reménykedem, ebből a csapatból szinte bárki felérhet a dobogóra.”

A program szerint hétfőtől szerdáig a szabadfogásúak, szerdától péntekig a nők, péntektől vasárnapig pedig a kötöttfogásúak küzdenek majd a varsói szőnyegeken.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON RÉSZT VEVŐ MAGYAR CSAPAT
SZABADFOGÁS
61 kg: Vilhelm Richárd (UTE), 70 kg: Antal Dániel (UTE), 74 kg: Vida Csaba (KTE), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás)
NŐK
55 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus), 57 kg: Galambos Ramóna (UTE), 62 kg: Sastin Marianna (Vasas), 75 kg: Németh Zsanett (UTE)
KÖTÖTTFOGÁS
60 kg: Andrási József (BHSE), 63 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Krasznai Máté (Csepel), 72 kg: Fritsch Róbert (Csepel), 77 kg: Lőrincz Tamás (BHSE), 82 kg: Szabó László (UTE), 87 kg: Lőrincz Viktor (BHSE), 97 kg: Kiss Balázs (BVSC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik