Birkózás: átadták a Vajdasági Birkózóakadémiát Magyarkanizsán

T. J.T. J.
Vágólapra másolva!
2021.07.22. 19:06
null
Az akadémia épületének területe mintegy háromezer négyzetméter (Fotó: Pannon RTV/Molnár Ádám)
A nándorfehérvári diadal emléknapján július 22-én adták át hivatalosan a magyar kormány támogatásával Magyarkanizsán megépült Vajdasági Birkózóakadémiát.

 

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke a magyar és a szerb állam példás összefogását, amelynek köszönhetően megépült az akadémia, Kölcsey Ferenc szavaival írta le.

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges."

„A jószomszédi viszony mindkét nemzet hosszútávú érdeke, s ez egy mérföldkő a vajdasági sportéletben" – mondta Németh, aki szerint az akadémia megépítésével a sportélet fellendítésén túl, az oktatásra és a régió turizmusára is élénkítőleg hat majd, és ezzel új lehetőségek nyílhatnak meg a térség előtt. A magyar birkózószövetség elnöke arról is beszélt, hogy Szerbia országos bajnokságán az érmek harminc százalékét magyar ajkú versenyzők nyerték: 250 fiú és 50 lány vajdasági birkózót tartanak számon az országban.

Németh Szilárd felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben az állt, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még merész álomnak tűnt egy magyar létesítmény felépítése a Vajdaságban, minket magyarokat azonban arról ismer a világ, hogy időről időre olyan küldetésekre is vállalkozunk, amelyek sokak szemében lehetetlennek látszanak. Bebizonyosodott, hogy a magyar sport iránt érzett rajongásunk képes a határokon át egyesíteni bennünket. Meggyőződésem, hogy ennek nívós létesítménynek köszönhetően büszkén emlegetjük majd azokat a birkózókat, akik Magyarkanizsáról indulnak a diadalútjukra.

Zeljko Trajkovics, a Szerb Birkózószövetség elnöke történelminek nevezte az akadémia átadásának napját, s hozzátette, az ő feladatuk, hogy a magyar kollégáikkal együttműködve, minél jobb eredményeket biztosítsanak a fiataloknak, hogy a jövőben még jobb eredményeket érjenek el.

Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke szerint azért örömteli ez a nap, „mert olyat sikerült megvalósítani, amely az egyéni, a közösségi és birkózói életünk forgatókönyvében már nem volt benne. Azért különleges, mert erőt merítettünk, kapcsolatokat építettünk, ötletet csiholtunk, támogatókat találtunk, felhalmoztuk azt az akaratot és tudást, ami az elképzelést valósággá tette, és ennek eredményeként vagyunk ma itt” – mondta Pásztor, aki kiemelte Bálint Zoltánnak, az akadémia ügyvezetőjének a szerepét, hogy 21 hónappal az alapkő letétele után az épület elkészült, és nemsokára beköltözhetnek a fiatalok az intézménybe.

„Új olimpiai bajnokokat nevelünk majd itt, mert a gyerekeknek egy ilyen intézmény nagyon sokat számít. A két ország kiváló együttműködésének köszönhetően a szerb és a magyar birkózás is fejlődhet" – mondta Davor Stefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke, aki 2016-ban a riói olimpián aranyérmet szerzett.

A zentai Nemes Viktor, aki a szerb válogatott tagjaként 2017-ben világbajnok lett, elmondta, hogy ez az akadémia egy olyan új lehetőség a fiataloknak, amely nekik nem adatott meg, ám a mostani gyerekeknek igen, és reméli, hogy élnek is majd ezzel a lehetőséggel, hogy ilyen feltételek mellett készülhetnek a versenyekre.

„Bízom benne, hogy a közeljövőben innen kerülnek majd ki az új bajnokok" – mondta Nemes, akinek az ikertestvérét, Mátét a tokiói olimpián éremesélyesnek tartják.

Az ünnepélyes műsor részeként Varga Anna népballadát adott elő, az Alice in WonderBand duó táncos-zenés produkciója után pedig a Streamlet Művészeti Egyesület kortárs koreográfiáját tekinthették meg a jelenlevők. A megnyitón az akadémia jövendőbeli tagjai is megmutatták a tudásukat.

Az ünnepélyes átadó vége felé Jovica Mojszilovics pópa és Palatinus István plébános megáldotta az épületet.

Magyarországról Bacsa Péter, a Nemzetközi Birkózó-szövetség képviselőjeként volt jelen a rendezvényen, s rajta kívül még ott volt Süle László Csaba, a Vajdasági Birkózóakadémia igazgatóbizottságának elnöke, valamint Hegedűs Csaba, Bácsi Péter, Kis Balázs, Kovács István és Deák Bárdos Mihály, a magyar birkózósport egykori kiválóságai.

A Vajdasági Birkózóakadémia a magyarkanizsai önkormányzat, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia összefogásának köszönhetően, a magyar kormány 1,273 milliárd forintos támogatásával épült meg. Az akadémia épületének területe mintegy háromezer négyzetméter, az épülethez a 800 négyzetméteres sportcsarnok mellett 49 ágyas kollégium, valamint irodahelyiségek, orvosi szoba és konditerem tartozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik