Betéve tudják a sportlexikont – két nap alatt két vetélkedőt nyertek a dombóvári diákok

Vágólapra másolva!
2021.07.29. 18:06
null
Kőszegi Gergő (balra) és Szabolcs között Bor Bernadett: a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium végzősei két nap alatt két sport témájú vetélkedőt nyertek (Fotók: Árvai Károly)
Két nap alatt két országos sportvetélkedőt nyert meg a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata. Előbb a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián váltotta győzelemre az elmúlt évek „ezüstérmeit”, és másnap a Magyar Sportújságírók Szövetsége Futballtudor című versenyén sem akadt nála jobb – hála Raúl elhibázott büntetőjének.


A dombóvári Kőszegi ikrek szinte mindent egyformán csinálnak. Ugyanabban a nyolcosztályos gimnáziumban tanultak, ugyanúgy fogják a kezükben a pingpongütőt, ugyanaznap fújják el a gyertyákat a születésnapi tortájukon, és ugyanaz a mérkőzés – a 2010-es labdarúgó vb-döntő – volt az első, ám annál meghatározóbb sportélményük.

A sportot is hasonlóképp fogyasztják: válogatás nélkül és ipari mennyiségben, legyen szó dartsról, labdarúgásról vagy alpesi síről. Közös szenvedélyükbe (volt) középiskolájuk, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium egyébként „fekete öves” sportrajongó igazgatója, dr. Szenyéri Zoltán vitt rendszert azzal, hogy a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia irányába terelgette őket. Sikerrel, hiszen Kőszegi Gergő és Szabolcs az elmúlt hét évben odaadóan vett részt az országos olimpiatörténeti vetélkedőn, és három ízben is másodikként végzett az iskolai csapat tagjaként. Az első hely viszont sehogy sem akart összejönni...

„Korábban többször is az utolsó banánhéjon csúsztunk el” – meséltek az „ezüstkorszakról” a jogi és közgazdasági tanulmányokra készülő sportrajongók. – Volt, hogy a tízfordulós döntő hetedik körében még az első helyen álltunk, aztán a végjátékban, a képfelismeréses feladatnál megtorpantunk. Tavaly éreztük, hogy eljött a mi időnk, ám hiába nyertük meg utcahosszal a februári elődöntőt, a tavaszi finálét elsöpörte a koronavírus-járvány.”

A Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián és a Magyar Sportújságírók Szövetsége  Futballtudor című vetélkedőjén is maximális pontszámmal végeztek az első helyen
A Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Futballtudor című vetélkedőjén is maximális pontszámmal végeztek az első helyen


Tudták, végzősként vagy 2021-ben nyerik meg a versenyt, vagy soha, és ez az egyértelmű forgatókönyv nem megbénította, hanem fellelkesítette a csapatot. A négyfős csapatot, hiszen Gergő és Szabolcs mellett az osztálytárs Bor Bernadett megszakítás nélkül ötödik éve, az évfolyamtárs Schönfelder Kata pedig zsinórban negyedszer erősítette az Illyés gimnázium „olimpiás” együttesét. A júniusi, online döntőben a magyar olimpiai bajnokok átfogó és aprólékos ismeretén felül egy megadott olimpia (az 1972-es müncheni játékok) és egy kijelölt sportág (ezúttal az úszás) magyar vonatkozású eredményeiről kellett számot adniuk a finalistáknak. És a legjobb eredményt a dombóvári gimnázium érte el a korcsoportjában – mind az ötven kérdésre hibátlan választ adva nyerte meg a versenyt.

„Beérett a hosszú évek munkája, rengeteget tettünk ezért a győzelemért”  – értékelt Bor Bernadett, aki azt mondja, a fiúkhoz hasonlóan sportági „mindenevő”, épp csak annyi a különbség, hogy amíg a Kőszegi testvérek a következő szezontól már NB III-as asztaliteniszezőknek mondhatják magukat, a jogi egyetemre jelentkező Bernadettnek nincs versenysportolói háttere.

Győzelmük iskolatörténeti jelentőségű, hiszen bár dr. Szenyéri Zoltán több mint tizenöt éve készíti fel diákjait a versenyre, első helyezett tanítványoknak ő is most gratulálhatott először. Ráadásul mindjárt kétszer is, mert Bernadett, Gergő és Szabolcs az olimpiatörténeti döntő másnapján egy másik „sportos” versenyen is diadalmaskodott. A dombóvári diákok a Magyar Sportújságírók Szövetsége által első ízben kiírt, Futballtudor nevű, középiskolásoknak meghirdetett futballtörténeti vetélkedőjét nyerték meg, bár előzetesen nem is érezték magukat esélyesnek. Ezen a versenyen a labdarúgó Eb-k történetét, valamint a 2021-es kontinensbajnokság helyszíneit és résztvevőit kellett alaposan ismerni. A nyolccsapatos, szintén online lebonyolított döntő jóval szorosabban alakult, mint az előző napi olimpiai vetélkedés: az első helyről „szétlövés” döntött. A dombóváriak végül azzal kerekedtek felül a riválison, hogy megmondták, melyik spanyol klasszis (Raúl a megfejtés) hagyott ki büntetőt a 2000-es Eb-n a franciák elleni negyeddöntő végjátékában.

A dombóvári trió tagjai céltudatosan tervezgetik a jövőjüket, amelynek középpontjában a sport áll, akár a sportmenedzsment, akár a nemzetközi sportjog irányából is közelítsenek felé. Egyben azonban biztosak: ha a jövőben sportvetélkedő kerül majd az útjukba, nem fognak kitérni. Vagy ahogy a Kőszegi ikrek szinte egyszerre vágják rá ugyanazt: „Ebből már nincs kiszállás.”


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. július 24-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik