Beszélgessen a sznúkervilág sztárjaival!

Vágólapra másolva!
2019.01.18. 15:22
Január 26-án szombaton rendezik meg a IV. Magyar Snooker Gálát, amely az eddigi legnagyobb szabású hazai professzionális snookerrendezvény lesz, hiszen az eddigiektől eltérően nem kettő, hanem négy profi játékost láthatnak a hazai snookerrajongók a Gerevich Aladár Sportcsarnokban. Az alapvető információk mellett a játékosokat is bemutatjuk 5-5 érdekességet megemlítve róluk. Korábbi cikkünkben Judd Trumpról és Luca Brecelről olvashattak, ezúttal Stuart Binghamet és Jack Lisowskit ismerhetik meg.


5 ÉRDEKESSÉG – STUART BINGHAM (angol, 42 éves, világranglista-12.)

1. Világbajnoki címe meglepő volt, de nem teljesen váratlan

Nem hirtelen berobbanó tehetségként, hanem már viszonylag korosan, 38 évesen jutott fel a sportág csúcsára 2015-ben (korábban amatőr világbajnok is volt). A legendás Ray Reardon 1978-ban, 45 évesen aratott győzelme óta a sportág legidősebb világbajnoka lett akkor (később, 2018-ban Mark Williams 43 esztendősen győzött). Bár meglepetés volt a győzelme, nem volt „teljesen hihetetlen”, hiszen az azt megelőző években egyre eredményesebben kezdett snookerezni.

A Shaun Murphy elleni döntő utolsó játéka:

2. Mint a jó bor

A vb-címe nem egynyári sláger volt. Előtte nem nyert túl sokszor a nagy profi megméretéseken, egy-két meglepő meccsgyőzelemtől eltekintve legtöbbször a korai fordulókban búcsúzott. Azonban a kisebb tornák mellett, a 2010-es években a klasszikusokon is beindult. 2011-ben megnyerte a Goldfields Opent, 2014-ben a Shanghai Masterst, és további döntős szereplései is akadtak. A vb-sikerét nem tudta megismételni, de nyert English és Welsh Opent, Championship League-et, és további negyeddöntők, elődöntők, döntők sorát produkálta. A vb címe óta folyamatosan a legjobb 16 tagja.

3. A golf is a szerelme – volt

Fiatalabb korábban nagyon szeretett golfozni, és talán még ma is azt tenné. Viszont egy idő után úgy találta, hogy jobb, ha a snookerre koncentrál. A fentebb említett eredménylistája igazolja, hogy kiváló döntést hozott. Mivel karrierje sok utazással párosul, a visszavonulása után sem akar visszatérni a golfhoz, inkább a családjával szeretne több időt tölteni.

4. A rémálma

„Amikor két lökésnyire vagy a győzelemtől, és éppen akkor célzol rosszul, vagy mondjuk akkor ugrik meg a golyód a krétaszemcsék miatt, majd látod az ellenfelet letakarítani az asztalt. Ezért sem kezdtem el ünnepelni a vb-címemet már az asztalnál egészen addig, amíg biztossá nem vált.”

5. A legszebb pillanat a karrierjében

„Sohasem felejtem el, amikor legyőztem Stephen Hendryt a vb-n 2000-ben, vagy amikor Mark Williamsen kerekedtem felül az első, ranglistapontokat érő tornagyőzelmemkor. Az English Open vagy az amatőr vb-cím is különleges, de a profi világbajnoki cím mindent visz.”

5 ÉRDEKESSÉG – JACK LISOWSKI (angol, 27 éves, világranglista-16.)

1. Kisgyerekként remekelt

Lisowki csupán 10 éves volt, amikor elérte élete első, 100 fölötti breakjét, egészen pontosan 102-ig jutott. Különleges alkalom volt, ennek megfelelően különleges képet készítettek hozzá.

2. Súlyos betegség hátráltatta a pályafutását

Jack Lisowski némiképp „kilóg” a budapesti négyek közül, hiszen ő még nem nyert pontszerző tornát. Tehetsége alapján biztosan már jóval korábban is egyike lett volna a legjobbaknak, ám előbb nemcsak az ellenfelekkel, hanem egy súlyos betegséggel is meg kellett küzdenie. A Hodgkin-limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos elváltozását jelenti – ezzel harcolt meg eredményesen tinédzserként.

3. Nagyon büszke lehet az amatőrként elért sikerekre

Amatőr státusszal összesen öt tornán jutott döntőbe, ebből hármat megnyert. A 2009–2010-es évad PIOS-versenyein (Pontins International Open Series) kétszer győzött, a végén pedig a sorozat ötéves történetének legmagasabb pontszámával győzött. Ennek a szezonnak a végén az amatőr angol bajnoki címet is megszerezte.

4. Parádés szezont fut

Elődöntős volt a 2017-es Shanghai Mastersen, a mostani évadban pedig messze legjobb formáját futja. 10 pontszerző tornán egy döntő (Riga Masters – Neil Robertsontól kapott ki), egy elődöntő (International Championship) és három negyeddöntő (World Open, Paul Hunter Classic, European Masters) a mérlege. Nincs tehát olyan eredménysora, mint a budapesti riválisoknak, de formája miatt nagyon kemény ellenfél lesz.

5. Nehéz kiejteni a nevét

Mármint az angoloknak. Az Eurosportnak adott egyik interjújában elmondta, hogy a Lisowski névvel kitűnik, mert nyilván nem angol eredetű. „Az embereknek gyakran nehézséget okoz a kiejtése, és ez általában jó téma egy beszélgetés megkezdéséhez. Az egyik nagypapám ukrán volt, bár inkább azt mondják, hogy ez egy lengyel eredetű név. Egy nap majd utánanézek.”

AMIT A GÁLÁRÓL TUDNI KELL

Az óriási érdeklődésre való tekintettel ismét két előadással készülnek a szervezők: a délutáni és az esti programból álló két bemutatón a világsztárok különböző komoly és szórakoztató játéknemekben is megmérkőznek egymással, magyar játékvezetők irányítása mellett.

Helyszín: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok (1146 Budapest, Istvánmezei út 3.)

Időpont: 2019. január 26.

Délutáni program:14:30–17:30
Esti program:19:30–22:30

A rendezvényről bővebb információ:www.snookergala.hu

Jegyárak:
Sárga szektor– 4.990 Ft
Zöld szektor– 7.990 Ft
Barna szektor– 9.990 Ft
Kék szektor– 13.990 Ft
Rózsaszín szektor (Meet&Greet)– 29.990 Ft

Az előző gálához hasonlóan korlátozott számban, de ezúttal is lehetőség leszMeet&Greetjegyek vásárlására.

AMeet&Greetjegyek tulajdonosait a sztárok személyesen várják majd az arénában a versenyasztal mellett, ahol egy rövid beszélgetésre, fotózásra és autogramra is lehetőséget biztosítanak a szervezők.

Meet&Greet időpontok:
Délutáni program:13.00–13.30

Esti program:18.00–18.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik