Az ősztől újra két magyar tagja lehet a NOB-nak

Vágólapra másolva!
2023.06.08. 17:48
null
Novák Katalin Thomas Bachhal találkozott (Fotó: MTI)
Novák Katalin államfő Lausanne-ban találkozott Thomas Bachhal, a NOB elnökével. Az eseményen Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Gyurta Dániel, a NOB magyar tagja is ott volt.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke kétnapos munkalátogatást tett Svájcban és Liechtensteinben. Szoros programjába több „nem sportos” esemény mellett – igazán felemelő volt például a svájci nemzettársaink szervezte zürichi összejövetel a helyi Magyar Ház jóvoltából – bekerült egy csütörtöki találkozó a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal az ötkarikás szervezet lausanne-i székhelyén. A német sportvezető szemmel láthatóan a protokollnál szívélyesebben fogadta államfőnket, s a lehető legrangosabb „idegenvezetőként” vezette végig a NOB igazán látványos, múzeumként is funkcionáló székházán. Mint említette, tisztában van azzal, hogy vendége szereti és műveli a sportot, Novák Katalin pedig hazánk a testkultúra és az olimpiai mozgalom iránti elkötelezettségét hangsúlyozta. Természetesen aktuális kérdések, így például információink szerint az orosz és a fehérorosz versenyzők ötkarikás részvételének lehetőségei is terítékre kerültek négyszemközti, majd plenáris tárgyalásukon. Utóbbin részt vett Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Gyurta Dániel, a NOB magyar tagja is.

Ennek végeztével Thomas Bach csak Novák Katalint „engedte el” – aki Interlakenbe távozott, hiszen a Swiss Economic Forum díszvendégeként tartott előadást –, a magyar sportvezetőkkel még együtt maradt. „Micsoda csapat!” – jegyezte meg a három egykori kiválóságot meglátva és megölelve egy negyedik, Szerhij Bubka, a rúdugrás királya, aki az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként volt éppen jelen Lausanne-ban. A vívás (Bach), az atlétika (Bubka), az úszás (Gyurta) és a kajak-kenu (Gyulay) egyaránt ötkarikás aranyérmes klasszisai közül utóbbi aláírása még nem került fel a székház egyik látványosságára, a Bajnokok Falára, de ami késik, nem múlik: most a MOB elnöke is ott hagyta a kézjegyét sikerei számával és dátumával, majd láthatóan boldogan fogadta Thomas Bach kedves köszöntését és ajándékait. Ezután nyilatkozott a sajtó helyszínen tartózkodó képviselőinek, így a Nemzeti Sport tudósítójának is (Thomas Bach pedig a Sándor Palota sajtóosztálya segítségével hosszabb exkluzív telefoninterjút adott az NS-nek és Sportrádiónak – a beszélgetés hamarosan szöveges formában is megtalálható lesz itt, az NSO-n).

Gyulay Zsolt aláírása is felkerült a Bajnokok Falára
Gyulay Zsolt aláírása is felkerült a Bajnokok Falára

„Meglepetésként ért a gesztus, ez a kis ünnepség, noha 2022. januári megválasztásom óta még valóban nem jártam itt Lausanne-ban, a NOB székházában. Szerencsére a köztársasági elnök asszony látogatása tökéletes apropót teremtett. Háromszáz olimpiai bajnok aláírása díszeleg itt, büszke vagyok, hogy az enyém is felkerült a falra. Novák Katalin és Thomas Bach tárgyalásán érzékeltem, milyen nagy a MOB respektje itt, a NOB-nál, nyilván nem véletlenül, hiszen mi, magyarok alapító tagjai vagyunk a szervezetnek, s mindig elkötelezettek voltunk a sport és az olimpizmus vonatkozásában, a sport- és sportoló nemzet megteremtésében.”

Érdeklődésünkre, hogy Schmitt Pál mandátumának lejárta után mekkora az esély arra, hogy Gyurta Dániel mellett újabb honfitársunk is bekerül a NOB tagjai közé, Gyulay Zsolt így válaszolt: „A MOB elnöksége úgy döntött, Fürjes Balázst javasolja, mindent megteszünk azért, hogy ősszel, a NOB mumbai kongresszusa után Gyurta Dániel mellett még egy magyar tagja legyen a bizottságnak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik