Karakas Hedvig a legjobb női, Szoboszlai Dominik a legjobb férfi sportoló 2020-ban!

Vágólapra másolva!
2021.01.11. 19:30
null
Több mint 100 magyar olimpikon üzent a kivetítőn a 100 éves bajnoknak, Keleti Ágnesnek (Fotó: MSÚSZ/Zsigmond László)
Hétfőn került adásba az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2020 televíziós díjátadó, amelynek keretei között díjazták a 2020-as év legjobb magyar sportolóit, edzőit és csapatait.

Immár hatodik éve fut az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven a sportvilág legnagyobb honi díjkiosztója, amely 1959-ben indult, a Magyar Televízióból, és több helyszín után kikötött a legméltóbb helyszínén, a Nemzeti Színházban, ahol most a koronavírus-járvány miatt nem a nagyszínpadon zajlottak az események, hanem a Gobbi Hilda Színpadon, és magát az ünnepséget is sohasem látott módon rendezték meg.

A sportcsatornán felvételről közvetített esemény nagyrészt ugyanis online zajlott, több epizódját a virtuális térben bonyolították le. Bizony, sok víz és egyéb lefolyt a Dunán azóta, hogy az első két díjat anno megkapta az 1958-os Roland Garrost egyéniben megnyerő Körmöczy Zsuzsa és a későbbi olimpiai bajnok birkózó, Polyák Imre, valamint a férfi vízilabda-válogatott megkapta a díjait, most az első elsőséget a legjobb e-sportos kapta meg, a virtuális Formula–1-es menő, Bereznay Dániel, majd következett a Streetball Challenge Hungary elismerése, ahol komolyan vehető a jelszó: Az utcáról az olimpiára!

BEREZNAY DÁNIEL AZ ÉV E-SPORTOLÓJA

Sohasem tapasztalt, szerteágazó szervezési feladatokat kellett ellátnia a gála háziasszonyának, Berkesi Juditnak, Szabó Lászlónak, a Gála kreatív producerének, no és Szöllősi Györgynek, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének, lapunk főszerkesztőjének, ugyanis a járványhelyzet miatt a díjazottak és a díjátadók nagy része is csak az internet segítségével jelentkezett be.

Berente Judit az év fogyatékos sportolója (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)
Berente Judit az év fogyatékos sportolója (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)


Színpadra léphetett azonban például a fogyatékos sportolók összevont mezőnyében az élen végző Berente Judit, szervátültetett sífutó és sílövő, itt kapták meg díjaikat a Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet és az Origo közös Kézisek kézise szavazásának legjobbjai is: Gódorné Nagy Marianna Zsiga Gyulától, az MKSZ szakmai igazgatójától, míg az uraknál Kovács Péter Ballai Attilától, a Mediaworks Hungary Zrt. sportfőigazgatójától vette át az elismerést. A hasonló Pólósok pólósa-szavazás győztese, Faragó Tamás egy későbbi időpontban kapja meg a díjat.


A legmeghatóbb „díjbeszédet” Berente Judit tartotta. „Amikor tinédzserkoromban diagnosztizálták végstádiumú vesebetegségem, akkor úgy éreztem, hogy az életem és a sportpályafutásom is kettétört. Néhány kilátástalan és keserves év után átestem egy sikeres vesetranszplantáción, ezzel új életet kaptam. Az elmúlt negyedszázadban sikerült minden, elveszettnek hitt álmomat megvalósítanom. És új feladatokat is kaptam: a szervátültetettek közösségéért és sportjáért dolgozom. Egy új élet lehetőségét kapva, úgy gondolom, ki kell hoznom minden helyzetből a legjobbat: ezzel nemcsak magamnak tartozom, hanem neki is – sok mindenkinek tartozom ugyanis köszönettel ezért a díjért, az edzőmnek, a támogató férjemnek és azoknak, akik rám szavaztak, de mindenekelőtt neki: az ismeretlen donoromnak. És annak az egészségügyi csapatnak, amelynek a munkája nélkül most nem állhatnék itt. A díjamat nekik ajánlom.”

Babos Tímea videoüzenetben köszönte meg a díjat. „Kristina nevében is mondom, aki most nem lehet itt velem, hogy nagyon szépen köszönjük a díjat, nagyon jó érzés az Év sportolójának lenni ebben a kategóriában, főleg egy ilyen év után, mint a tavalyi volt – fogalmazott. – Mindenkinek nehéz, mindenkinek más volt ez az év, viszont az mindenképpen pozitív, hogy ilyen előzmények után sikerült két Grand Slam-győzelmet elérnünk, és továbbra is ilyen jó összhangban maradnunk Kristinával. Köszönjük az újságíróknak a szavazatokat és a díjátadó Mary Pierce-nek is a kedves szavakat.”

Az Év női sportolója 2020-ban a cselgáncs Európa-bajnok Karakas Hedvig lett (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)
Az Év női sportolója 2020-ban a cselgáncs Európa-bajnok Karakas Hedvig lett (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)

Szintén személyesen jelent meg az Év női sportolója, azaz a cselgáncs Európa-bajnok Karakas Hedvig, aki a tornász Kovács Zsófia és az úszó Kapás Boglárka előtt lett 2020 legjobbja, az egyéni sportágak csapatversenyében diadalmaskodó Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszpárosa versenynaptár miatt csak távolról örülhetett a címvédésnek.

A duó a női tornászválogatottat és a férfi teniszválogatottat előzte meg.

„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy enyém lehet ez a díj, és képviselhetem a dzsúdósportot – fogadta a díjat Karakas Hedvig.Szeretnék gratulálni a többi jelöltnek és minden díjazottnak is. Köszönöm szépen a sportújságíróknak a bizalmat, úgy gondolom, nagyon-nagyon sok munka van ebben a sikerben, és nagyon jó, hogy ezt ilyen formában is elismerik. De egyedül nem sikerülhetett volna. Köszönöm elsősorban a családomnak, edzőmnek, Toncs Péternek, hogy mellettem állt minden pillanatban, elviselte a hisztijeimet, a rosszabb napjaimat, mellettem volt a kudarcok idején is, és háttérbe vonult, amikor eljött a siker. Köszönöm továbbá a Budapesti Honvédnak, a dzsúdószövetségnek, a Magyar Honvédségnek, minden szponzoromnak és persze a barátaimnak, akik támogattak a kudarcok idején, és velem ünnepeltek.”

Nem keltett nagy meglepetést, hogy Szoboszlai Dominik Izland ellen a 92. percben, 1–1-nél lőtt gólját választotta a szakavatott zsűri 2020 sportpillanatának, aligha kétséges, hogy decibelben mérve ekkor produkálta a legnagyobb hangrobbanást az ország, bár természetesen minden elismerést megérdemel a két rivális is: a vízilabdakapus Vogel Soma Eb-aranyat érő védése a spanyolok elleni januári finálé ötméterespárbajában, no meg az országúti kerékpáros Valter Attila emberfeletti hajrája a Tour de Hongrie utolsó szakaszán.

Kitalálható volt az is, hogy a hagyományos csapatsportokban az Év csapata a labdarúgó-válogatott lett, a futball BL-csoportkörös Ferencváros és az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott előtt, az olasz szövetségi kapitány, Marco Rossi pedig az Év edzője.

AZ ÉV CSAPATA A LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT

Marco Rossi (balra, nemrégiben szemműtéten esett át, ezért kellett szemüveget viselnie a felvétel ideje alatt is) és Fabio Capello.
Marco Rossi (balra, nemrégiben szemműtéten esett át, ezért kellett szemüveget viselnie a felvétel ideje alatt is) és Fabio Capello.

A Szerhij Rebrov és a férfi pólósok szövetségi kapitánya, Märcz Tamás előtt a virtuális dobogó tetejére lépő trénert neves honfitársa,Fabio Capelloköszöntötte, a Milan, a Real Madrid és az olasz válogatott egykori mestere elárulta, hogyédesapjának születési helye „Imezácá”, vagyis Himesháza.

A klasszikus csapatsportágakban az Év csapata címért három olyan jelölt maradt versenyben, amelyek mindegyike egy másik évben könnyen megkaphatta volna a díjat, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, története során negyedszer; a Ferencváros futballcsapata 25 esztendő után jutott be újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe (magyar csapat korábban csak kétszer szerepelt a főtáblán); a férfi vízilabda-válogatott pedig 1999-et követően lett újra Európa-bajnok.

A díjat személyesen a Zalaegerszeg válogatott csatára, a szerbiai Moholról származó, a magyar címeres mezben épp Szerbia ellen Belgrádban győztes góllal bemutatkozó Könyves Norbert vehette át, aki e szavakkal köszönte meg az elismerést:„Óriási megtiszteltetés, hogy nekem adódott meg, hogy átvehetem ezt a díjat. Úgy gondolom, nagyot küzdött a csapat ebben a nehéz helyzetben az ősszel. Bíztam benne, hogy meglepetést tudunk szerezni sok szurkolónak, és remélem, hogy minél hamarabb vége lesz a vírushelyzetnek, és újra szurkolók előtt játszhatunk. Köszönjük, és gratulálunk a többi jelöltnek!”

A futballválogatottnak a díjat Gereben Lívia válogatott kosárlabdázó adta át – és bizony az ő története is megér egy passzust. Mint talán sokan tudják, Gereben Lívia legyőzte a leukémiát, és túl egy csontvelő-átültetésen, 2020 májusában, kevesebb mint egy évvel a rettegett betegség diagnosztizálása után már edzett, újabb fél év elteltével pedig már hivatalos mérkőzést játszott – ennél nagyobb emberi és sportolói teljesítmény aligha létezik!

E két díj kiosztása magával hozta azt is, hogy az Év férfi sportolója 2020-ban az immár az RB Leipzig kötelékéhez tartozó egykori Salzburg-labdarúgó, Szoboszlai Dominik lett – a teniszező Fucsovics Márton és lipcsei futballkapus, Gulácsi Péter előtt.

A díjat a kétszeres amerikai olimpiai bajnok evezőstől, Peking és London aranyérmesétől, Susan Franciától, vagyis Francia Zsuzsannától vette át, akinek az édesanyja a Nobel-díj várományosai között emlegetett Karikó Katalin – az ő szabadalma alapján készülhetett el a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga, amely reményeink szerint véget vethet a világjárványnak. „Gratulálok a győztesnek, Szoboszlai Dominiknak, nagyszerű játékának híre az Egyesült Államokba is eljutott, néztem őt az ESPN-en – fogalmazott magyarul mondott gratuláló videoüzenetében Francia Zsuzsanna.Nagyon büszke vagyok arra, hogy a magyar sportolók ebben a nehéz évben is így helytálltak. Hajrá, Magyarország – és mindenki oltassa be magát, higgyék el, hogy hatásos, hiszen az anyukám fejlesztette!”

„Nagyon köszönöm mindenkinek, aki szavazott rám – fogadta a díjat videoüzenetében Szoboszlai Dominik. Mint olvastam, én lettem az első, aki csapatsportolóként elnyerte az Év férfi sportolója-díjat, úgyhogy nagyon büszke vagyok rá. Úgy gondolom, nagyon jó idényem volt, nyolcadik lettem a Golden Boy-szavazáson is, a legnagyobb célom erre az évre egyértelműen az volt, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra a válogatottal, és ez is sikerült. Salzburgban is az Év játékosa lettem, úgyhogy jobbat nem is kívánhatnék magamnak.”


Minden tiszteletünk a fenti szereplőké, sportolóké és vezetőké, de szerintünk a Gála főszereplője mégiscsak a százéves csoda, az élet legyőzője, az élet királynője, Keleti Ágnes volt, akit jelenlegi sportolók, közéleti személyiségek, politikusok köszöntöttek életműdíja és két nappal korábbi születésnapja alkalmából, egy megható videó is készül erre az alkalomra.

Adjon az Isten még szép éveket, bajnoknő!



Gratuláló, jókívánságokat kifejező videoüzenetet küldött az apai ágon magyar származású, kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó,Mark Spitz, a tavalyi gála díszvendége; az ötszörös aranyérmes legendás román tornász, Nadia Comaneci, aki a tornasport történetében először kapott 10-es osztályzatot; a tornasport jelenlegi legnagyobbja, a 23 évesen már négyszeres olimpiai bajnok, 19-szeres világbajnok amerikai Simone Biles; Benjamin Netanjahu, a Keleti Ágnesnek 1957 és 1990 között otthonául szolgáló Izrael állam miniszterelnöke és Orbán Viktor miniszterelnök, aki a magyarság olyan hősének nevezte az ünnepeltet, aki példát mutat kitartásból, elszántságból, hazaszeretetből.

Magunknak pedig csak annyit kívánhatunk, hogy a 2021-es gálát már a koronavírus jelenléte nélkül rendezhessék meg...

63. M4 SPORT – AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
1.
SZOBOSZLAI DOMINIK (labdarúgó) 563 pont
2.
FUCSOVICS MÁRTON (teniszező) 364
3.
GULÁCSI PÉTER (labdarúgó) 349
4.
VARGA DÉNES (vízilabdázó) 309
5.
BERECZ ZSOMBOR (vitorlázó) 205
6.
VALTER ATTILA (kerékpározó) 196
7.
LIU SHAOANG (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 179
8.
LIU SHAOLIN SÁNDOR (rövid pályás gyorskorcsolyázó) 151
9.
PÉNI ISTVÁN (sportlövő) 88
10.
KORPÁSI BÁLINT (birkózó) 68

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
1. KARAKAS HEDVIG
(cselgáncsozó) 650
2. KOVÁCS ZSÓFIA (tornász) 574
3. KAPÁS BOGLÁRKA
(úszó) 320
4. CSIPES TAMARA
(kajakos) 212
5. KOZÁK LUCA
(atléta) 201
6. JAKABFI ZSANETT
(labdarúgó) 200
7. KESZTHELYI-NAGY RITA (vízilabdázó) 127
8. SZÉKELY ZÓJA
(tornász) 65
9. DÉVAI BOGLÁRKA
(tornász) 63
10. LUCZ ANNA
(kajakos) 60

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)
1. FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT
855
2. FERENCVÁROS
(labdarúgás) 547
3. FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
532
4. GYŐRI AUDI ETO KC
(női kézilabda) 171
5. FTC-TELEKOM
(férfi vízilabda) 85
6. FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT
74
7. NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
65
8. FALCO KC SZOMBATHELY
(férfi kosárlabda) 53
9. TELEKOM VESZPRÉM
(férfi kézilabda) 50
10. SOPRON BASKET
(női kosárlabda) 40

AZ ÉV CSAPATA (egyéni sportágak csapatversenye)
1.
BABOS TÍMEA, KRISTINA MLADENOVIC (teniszpáros) 974
2. NŐI TORNÁSZVÁLOGATOTT
305
3. FÉRFI TENISZVÁLOGATOTT
303
4. NŐI ASZTALITENISZ-VÁLOGATOTT
214
5. FÉRFI TORNÁSZVÁLOGATOTT
207
6. KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÓ-VÁLOGATOTT
126
7. PÉNI ISTVÁN, DÉNES ESZTER
(sportlövő, vegyes páros) 120
8. IFJABB ÉRDI TIBOR, CSÖKŐ ZOLTÁN
(rali) 110
9. SAKKVÁLOGATOTT
66
10. ADOLF BALÁZS, FEJES DÁNIEL (
kenupáros) 47

AZ ÉV EDZŐJE
1. MARCO ROSSI (férfi labdarúgó-válogatott) 829
2. SZERHIJ REBROV (FTC, labdarúgás) 541
3. MÄRCZ TAMÁS (férfi vízilabda-válogatott) 468
4. BÁNHIDI ÁKOS, CSANG CSING LINA (rövid pályás gyorskorcsolya) 197
5. TRENKA JÁNOS (Kovács Zsófia) 109
6. TONCS PÉTER (Karakas Hedvig) 106
7. VALTER TIBOR (Valter Attila) 92
8. KISSNÉ OROSZI EDIT (Péni István, Dénes Eszter) 57
8. VÍGH ZSOLT (paraasztalitenisz-válogatott) 57
10. NAGY GÁBOR (paraevezés) 16

Az MSÚSZ 63. Év sportolója-választásán öt kategóriában 412 sportújságíró szavazott. Az első helyért 3, a másodikért 2, a harmadikért 1 pont járt.

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓJA
BERENTE JUDIT
(szervátültetett sífutó, sílövő) – a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksoltak

AZ ÉV SPORTPILLANATA
SZOBOSZLAI DOMINIK
gólja az Izland elleni pótselejtezőn – az M4 Sport honlapján szavaztak a szurkolók, a legjobb három közül pedig szakmai zsűri döntött a győztesről

MSÚSZ-ÉLETMŰDÍJ
KELETI ÁGNES
(tornász) a világ legidősebb élő, 100 éves olimpiai bajnoka – az MSÚSZ elnökségének döntése alapján

Az ÉV E-SPORTOLÓJA
BEREZNAY DÁNIEL (Formula–1)

AZ ÉV SZABADIDŐS SPORTESEMÉNYE
STREETBALL CHALLENGE HUNGARY

E két kategóriában pályázni lehetett, a győztesről az MSÚSZ elnöksége döntött, az előbbiben a Magyar E-sportszövetség volt az MSÚSZ szakmai partnere.

KÉZISEK KÉZISE (férfiak)
KOVÁCS PÉTER

KÉZISEK KÉZISE (nők)
GÓDORNÉ NAGY MARIANNA

PÓLÓSOK PÓLÓSA
FARAGÓ TAMÁS
– később veszi át az elismerést

A gálán adták át a Mediaworks három orgánuma (Magyar Nemzet, Nemzeti Sport, Origo) közös szavazásán győztes sportolóknak a díjat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik