Asztalitenisz-vb: női csapatunk győzelemmel, a férfiak vereséggel kezdtek

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.09.30. 16:19
null
Szudi Ádám az esélyesebb hongkongiak elleni meccsen szép győzelmet szerzett (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A csengtui asztalitenisz csapat-világbajnokság első napján a mieink két papírforma-eredménnyel záruló mérkőzést játszottak: a nők 3:1-re legyőzték Üzbegisztánt, a férfiak ugyanilyen arányban kikaptak Hongkongtól.

Kínában általában különleges, mással össze nem hasonlítható hangulatú vb-ket rendeztek eddig, s – igaz más okok miatt – ez a mostani, csengtui esemény sem lóg ki a sorból: a koronavírus miatti szigorú szabályok meglehetősen szűk keretet szabnak a sportág 56. csapat-világbajnokságának, amelyen ezúttal 28 női és 32 férfiválogatott áll asztalhoz.

A nyitó napon mindkét csapatunk bemutatkozott – amint arra előzetesen számítani lehetett felemás mérleggel. A világranglistán 16. helyen álló női válogatottunk létszáma az elutazás előtt megcsappant, mivel Nagyváradi Mercédesz vírustesztje pozitív lett, így Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a Madarász Dóra, Hartbrich Leonie, Dari Helga trióval vágott neki a vb-nek. Tekintve, hogy minden csapatmeccsen három játékosnak kell szerepelnie, a szakembernek kevés mozgástere maradt, csupán azzal tud taktikázni, melyik versenyzőjét melyik helyen játszatja. A 2. csoport leggyengébb együttese, Üzbegisztán ellen ennek még kevés jelentősége volt, a 3:1-es magyar győzelemmel záruló mérkőzésnek viszont annyi haszna mindenképpen volt, hogy a mieinknek lehetőséget adott felvenni a vb ritmusát.

A világranglista-39. férficsapatunk számára viszont már a Hongkong elleni első találkozó nagy kihívást jelentett. Igaz, az ázsiai együttes nincs azon a szinten, mint a „nagy testvér” Kína, de az európai csapatok többsége számára így is megoldhatatlan feladat a legyőzése. Muskó Péter szövetségi kapitány alakulatának sem sikerült, de tegyük gyorsan hozzá, ezen a 3:1-es vereségen nincs mit szégyellni: Szudi Ádám révén meccset is sikerült nyerni, de Lakatos Tamás és Ecseki Nándor is megszorongatta aktuális ellenfelét. A nemzetközi szövetség honlapján az összecsapás előtt a szurkolók szavazata alapján Hongkongnak 70, Magyarországnak 30 százalék esélye volt a sikerre, ami magyar szempontból első pillanatra talán túlságosan is optimistának tűnt, ám a találkozó alakulása végül is alátámasztotta a várakozásokat.

Nagyon sajnálom, hogy végül így alakult ez a mérkőzés, egy bravúros győzelem nagy lökést adhatott volna a továbbiakra – mondta a találkozót követően Muskó Péter. – Majoros Bence kisebb sérüléssel bajlódik, ezért inkább pihentettük ezen a mérkőzésen, és bízunk benne, hogy szombaton már asztalhoz állhat.

Szombaton mindkét válogatottunk magyar idő szerint délelőtt 10 órakor szerepel ismét, a csoportkör 2. fordulójában a férfiak Romániával, a nők Szlovákiával játszanak.

56. CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, CSENGTU
Férfiak. 3. csoport:
Hongkong–Magyarország 3:1

Lam Siu-hang–Szudi Ádám 1:3 (–7, –5, 4, –8)
Vong Csün-ting–Lakatos Tamás 3:0 (14, 10, 6)
Ng Pak-nam–Ecseki Nándor 3:1 (–3, 11, 11, 10)
Vong Csün-ting–Szudi 3:2 (7, –14, 4, –10, 10)

Japán–Irán 3:0

Nők. 2. csoport:
Magyarország–Üzbegisztán 3:1

Madarász Dóra–Magdieva 3:1 (–9, 11, 9, 8)
Hartbrich Leonie–Madalieva 3:2 (8, 6, –6, –6, 2)
Dari Helga–Khadjieva 1:3 (–9, –7, 9, –7)
Madarász–Madalieva 3:0 (4, 6, 5)

Japán–Szlovákia 3:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik