Asztalitenisz-vb: beindult a kínai aranygyár Houstonban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.11.29. 09:47
null
A kínai Vang Csu-csin (jobbra), Szun Jing-sa vegyes páros vitte el a houstoni vb első aranyát (Fotó: WTT)
Az Egyesület Államokban zajló egyéni világbajnokság első érmeit vegyes párosban osztották ki, az aranyat „természetesen” a kínaiak vitték el. Az amerikaiak 62 év után szereztek ismét érmet.


A nemzetközi szövetség azzal a nem titkolt céllal ítélte Houstonnak a 2021-es egyéni világbajnokság rendezési jogát, hogy a sportág ismét megvesse lábát az Egyesült Államokban. Igen ismét, ugyanis a múlt század közepén az amerikaiaknak akadtak sikereik, férfi és női vonalon is nyertek néhány vb-érmet, de Dick Miles 1959-ben férfi egyesben szerzett bronza óta esélyük sem volt erre. Most, a houstoni rajt előtt a sokat emlegetett pingpongdiplomácia 50 éves évfordulója alkalmából az ITTF azzal az ötlettel állt elő, hogy a politikai szempontból fagyos viszonyban lévő Kína és Egyesült Államok vegyes párosban két közös duót indítson, amire az érintettek végül rábólintottak. Az egyik párost a férfi világranglistán 7. helyen álló kínai Lin Kao-jüan és a nőknél 30. Lily Zhang alkotta, s a kettejük kooperációja meghozta a várt eredményt, bronzérmet szerzett, vagyis a házigazda amerikaiak 62 év után ünnepelhettek újra dobogós helyezést. Az arany „természetesen” a kínaiaké lett, a Vang Csu-csin, Szun Jing-sa kettős fölényét jól mutatja, hogy a döntő három játszmájában a másik oldalon álló japán kettős összesen tizenöt pontot szerzett.

A további négy számban is kialakult a döntő párosítása. Az igazi meglepetést a férfi párosoknál látjuk, itt ugyanis nincs kínai finalista: az egyik ágról az elődöntőben a Ling Kao-jüan, Liang Csing-kün egységet búcsúztató svéd Kristian Karlsson, Matthias Falck, a másikon pedig a dél-koreai Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun duó jutott be a döntőbe. A sportágban zajló generációváltást jelzi, hogy – a női páros kivételével, ahol megismétlődik a két évvel ezelőtti budapesti finálé – mindenhol olyanok küzdenek az aranyért, akik korábban nem nyertek világbajnokságot, vagyis négy számban egészen biztosan új bajnokot avatnak.

EGYÉNI ASZTALITENISZ VILÁGBAJNOKSÁG, HOUSTON
NŐK, VEGYES PÁROS, DÖNTŐ

Vang Csu-csin, Szun Jing-sa (kínai)–Harimoto, Hajata (japán) 3:0 (2, 5, 8)

Világbajnok: Vang Csu-csin, Szun Jing-sa (Kína), 2. Harimoto Tomokazu, Hajata Hina (Japán), 3. Lin Jün-csü, Cseng I-csing (Tajvan) és Lin Kao-jüan, Lily Zhang (Kína, Egyesült Államok).
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős a 32 közé jutásért szenvedett vereséget

A TOVÁBBI DÖNTŐK PÁROSÍTÁSA
Férfi egyes:
Fan Csen-tung (kínaii)–Truls Moregard (svéd)
Férfi páros: Kristian Karlsson, Matthias Falck (svéd)–Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai)
Női egyes: Vang Man-jü (kínai)–Szung Jing-sa (kínai)
Női páros: Ito Mima, Hajata Hina (japán)–Vang Man-jü, Szun Jing-sa (kínai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik