Madarász Dóra öt játszmában kapott ki a luxemburgi Sarah de Nuttétól (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

 

A sportág történetének első amerikai világbajnoksága egyelőre nem a mieinkről szól: amellett, hogy az első napon korábban egyesben Szudi Ádám és Lakatos Tamás győzött az első fordulóban, Póta Georgina és Majoros Bence, valamint az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros is kiesett. A helyi idő szerinti esti programban még három magyar állt asztalhoz, de reálisan nézve közülük valójában csak Madarásznak lehettek győzelmi reményei. A világranglistán 64. helyen álló magyar ellenfele a 79. helyen rangsorolt luxemburgi Sarah de Nutte volt, akit az elmúlt években nem mellesleg korábbi szövetségi kapitányunk, Téglás Péter készített fel a legnagyobb eseményekre, így a tokiói olimpiára is. A papírforma nagy csatát ígért, ám ez sajnos elmaradt, a luxemburgi ugyanis simán győzött 4:1-re úgy, hogy még a játszmákon belül sem volt igazán nagy küzdelem.

 
Szudi és Lakatos győztes rajtja
Az Ecseki, Madarász vegyes páros elbúcsúzott

Harmadik női játékosunk, Hartbrich Leonie mindjárt elsőre igazán nagy halat fogott ki Lily Zhang személyében. Az amerikai-kínai 30. a világranglistán, s a tudásáról sokat elárul, hogy a kínaiak őt tartották érdemesnek arra, hogy a pingpongdiplomácia jegyében egyik legjobbjukkal, a férfiaknál a világon jelenleg a 7. legjobbnak számító Lin Kao-jüannal elinduljon vegyes párosban. Hartbrich az első két szettben még tartotta a lépést Zhanggal, de játszmát így sem tudott nyerni, ő sem jutott be a legjobb 64 közé, ami azt jelentette, hogy a mieink a vegyes páros után női egyesben is elbúcsúztak Houstontól. Persze a marosvásárhelyi klasszisra, a román színekben versenyző Szőcs Bernadettére még érdemes figyelni, a világranglista-24. könnyedén vette a chilei Paulina Vega jelentette első akadályt.

A férfiaknál a balkezes Ecseki Nándor az esélytelenek nyugalmával várhatta a top 20-as – jelenleg éppen a 19. – japán Niva Koki elleni összecsapást. A 25 esztendős magyar asztaliteniszező a 132. az aktuális rangsorban, azaz csodaszámba ment volna, ha sikerül legyőznie a japánt, de ebben a sportágban a legjobb ázsiaiakkal szemben csak ritkán lehet csodát tenni. Ecsekinek sem sikerült, négy játszmában kikapott, ezzel nem jutott a legjobb 64 közé.

Ami a folytatást illeti, a világbajnokság második napján a férfi egyes második fordulójában, a 32 közé jutásért Szudi Ádám a kínai Vang Csü-csin, Lakatos Tamás a szlovén Darko Jorgic ellen áll asztalhoz, a Póta, Madarász női párosunk pedig a szerbiai Surján Szabina, Izabela Lupulesku duóval meccsel ugyancsak a 32 közé jutásért.

EGYÉNI ASZTALITENISZ VILÁGBAJNOKSÁG, HOUSTON
Férfiak. Egyes. A 64 közé jutásért:
Niva (japán)–Ecseki Nándor 4:0 (7, 9, 7, 4)
Nők. Egyes. A 64 közé jutásért: De Nutte (luxemburgi)–Madarász Dóra 4:1 (7, 1, 5, –4, 3), Zhang (amerikai)–Hartbrich Leonie 4:0 (10, 10, 3, 8), Szőcs Bernadette (romániai)–Vega (chilei) 4:0 (2, 5, 4, 4)