A hetedik helyen kiemelt 34 éves magyar játékos a 32., ötszörös paralimpiai bajnok riválisa pedig a 63. az aktuális világranglistán. A 29 esztendős, balkezes Partyka úgy született, hogy a jobb karja a könyökízület alatt hiányzik, ennek ellenére az épek között is ért már el sikereket.

Mindkét játékos kínai származású, exbajnok ellenfelet ejtett ki az első körben, Póta a luxemburgi színekben versenyző Ni Xialiant, Partyka pedig a holland Li Jiét.

Az esti mérkőzésen aztán szinte végig Partyka irányított, nagyon gyorsan és pontosan játszott, magyar riválisa pedig három játszmán keresztül nem találta az ellenszert. Egyedül a negyedik szett lett az övé, ekkor többször is sikerült megakadályoznia, hogy az ellenfél a tenyeres oldalról üssön, de végül négy meccslabda hárítása után alulmaradt. Partyka ismét egy nála előrébb rangsorolt játékost búcsúztatott, s ő játszhat majd vasárnap délelőtt a marosvásárhelyi születésű, Romániát képviselő, címvédő Szőcs Bernadette-tel a döntőbe jutásért.

Póta Georgina kilencedszer indult a bajnokságon – amely 2014-ig 12 fős volt –, a legjobb eredménye a 2017-es ötödik hely, az elődöntőbe még egyszer sem sikerült bejutnia. Tavaly is a negyeddöntőben esett ki.

Az idei viadal 80 ezer euró összdíjazású, Póta 1750 eurót kap.

ASZTALITENISZ
Európa Top 16-bajnokság, Montreux
Nyolcaddöntő

Póta Georgina (7.)–Ni Xialian (luxemburgi, 10.) 4:0 (2, 9, 6, 7)
Negyeddöntő
Natalia Partyka (lengyel, 15.)–Póta Georgina (7.) 4:1 (7, 9, 6, –6, 11)