Asztalitenisz: Szudi Ádám negyedszer nyerte meg a királyszámot az ob-n

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 22:35
null
Szudi Ádám végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel szerezte meg a bajnoki címet (Fotó: Dömötör Csaba)
A válogatott keret meghatározó játékosai játszották a főszerepet az Ormai László Asztalitenisz-csarnokban zajló ob férfi egyes számában, a győzelmet végül a fináléban állandó párospartnerét, Ecseki Nándort legyőző Szudi Ádám szerezte meg.

 

A férfi egyesnek különleges helye van az országos bajnokságok történetében. Nem ok nélkül hívják királyszámnak, hiszen az itt megszerzett arany a legbecsesebb mindegyik közül, s azt se feledjük, férfi egyesben avatnak a legrégebben bajnokot, ugyanis az első, 1905-ös versenyen még csak ebben a számban döntötték el, ki az aktuálisan legjobb asztaliteniszező idehaza. Így aztán a későbbi győztesek, a legendás Barna Viktortól kezdve Sidó Ferencen és Berczik Zoltánon át egészen Jónyer Istvánig e tekintetben mindenképpen az 1905-ös aranyérmes Redlich Béla utódai. A jelen legjobbjai, a válogatott keret rutinosabb tagjai közül Majoros Bence, Szudi Ádám és Lakatos Tamás már állt a dobogó tetején viszont a pénteken férfi és vegyes párosban is aranyérmet szerző Ecseki Nándor dicsőséglistájáról még hiányzik ez a cím, miként a feltörekvő fiatalok legjobbja, András Csaba sem vehetett még át bajnoki aranyat egyesben.

Nem meglepő hát, hogy utóbbi kettő sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Egy ideig Ecseki és András is magabiztosan menetelt, előbbi Szántosi Dáviddal szemben a nyolcaddöntőben, utóbbi pedig a Lakatos Tamás elleni negyeddöntőben izzadt meg leginkább, ám végül egyikük sem ért fel a dobogó tetejére – mindkettejük vesztét Szudi Ádám okozta.

A világranglistán a 177. helyen álló 27 éves játékosnak általában jól megy a játék az ob-n, 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban is a csúcsra ért, s most sem adta alább: az elődöntőben András Csabát öt, a fináléban Ecseki Nándort pedig négy játszmában győzte le, így ebben a számban begyűjtötte pályafutása negyedik magyar bajnoki címét.

Ezzel az is eldőlt, hogy a férfiaknál a hosszú ideje együtt játszó párostársak, azaz Szudi Ádám és Ecseki Nándor döntetlenre hozta ezt az ob-t, hiszen mind a ketten két arannyal (Szudi egyesben és párosban, Ecseki párosban és vegyes párosban) és egy ezüsttel (Szudi vegyes párosban, Ecseki egyesben) zárták a versenyt, amely vasárnap a női egyesek és a női párosok küzdelmével ér véget.

106. egyéni országos bajnokság, Ormai László Asztalitenisz-csarnok
Férfiak.
Egyes
Elődöntő:
Ecseki–Molnár D. 4:1 (9, 3, –9, 4, 11)
Szudi–András 4:2 (–8, –4, 11, 8, 9, 4)
Döntő:
Szudi–Ecseki 4:0 (8, 7, 5, 5)
Országos bajnok: Szudi Ádám (SPO Rouen TT – Franciaország)
2. Ecseki Nándor (SPG Felbermayr Wels – Ausztria)
3. András Csaba (TTC Bad Homburg – Németország) és Molnár Dávid (PTE PEAC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik